Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Τα γεράνια είναι από τα φυτά που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Προέρχονται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγιναν από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Το όνομά τους είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη «γερανός» γιατί το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του γερανού. Είναι μεγάλη οικογένεια και συνήθως στη χώρα μας το όνομα γεράνι το δίνουμε στο φυτό που λέγεται αλλιώς μολόχα. Το ίδιο όνομα έχει και η άγρια μολόχα που είναι αυτοφυής στην Ελλάδα. Στα γεράνια όμως ανήκουν και τα πελαργόνια ή μαυρομάτες όπως και οι βαμβακούλες ή μαστιχιές που είναι τα κρεμαστά ή έρποντα γεράνια.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα φυτά και πραγματικά δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν πια αμέτρητες ποικιλίες γερανιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησε ο άνθρωπος, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών, δίχρωμα μερικές φορές, σε νάνες ή ψηλές μορφές, ή ακόμα και με αρωματικά λουλούδια.

Ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα τους να μην είναι συνεχώς υγρό. Ποτίζετε τακτικά αφήνοντας όμως το χώμα τους να ξεραίνεται ανάμεσα στα ποτίσματα και αδειάζετε πάντα το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας γιατί θα σαπίσουν οι ρίζες του φυτού. Επίσης μην ψεκάζετε συχνά με νερό τα φύλλα του φυτού γιατί μπορεί να ξεραθούν αλλά ξεπλένετέ το κάπου κάπου, μετά τη δύση του ηλίου, για να αφαιρείτε τη σκόνη.

Αφαιρείτε τα ξεραμένα λουλούδια όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να βοηθήσετε το φυτό να παράγει καινούργια λουλούδια. Η ανθοφορία σταματάει όταν ο καιρός κρυώσει αλλά το πράσινο φύλλωμά τους εξακολουθεί να γεμίζει τον κήπο και τις γλάστρες σας όλο το χειμώνα.

Τα γεράνια έχουν πλουσιότερη ανθοφορία όταν βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία, ιδανικά με νότιο προσανατολισμό και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Μερικές από τις νεότερες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμα και στην πιο πυκνή σκιά όμως η ανθοφορία τους είναι λιγότερο πλούσια από εκείνες που απαιτούν ήλιο.

Για να ενισχύσετε την ανθοφορία, χρησιμοποιείστε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 15 ημέρες ή λίπασμα σε κόκκους αργής απορρόφησης που θα χορηγήσετε μόλις αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός την άνοιξη.

Μπορείτε να φυτέψετε τα γεράνια οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, καλύτερα όμως να το κάνετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο ώστε το καινούργιο φυτό να έχει χρόνο για να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον πριν εμφανιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας ή η παγωνιά. Όταν αγοράζετε γεράνια, προτιμήστε φυτά που να έχουν χαμηλό ύψος και πλούσιο φύλλωμα και καλύτερα να έχουν μπουμπούκια παρά πολλά ανθισμένα λουλούδια.

Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πάρα πολύ εύκολος και γίνεται από κλαδί. Αν σε κάποια εξόρμησή σας ζηλέψετε ένα όμορφο γεράνι, κόψτε ένα κλαδί και φυτέψτε το στον κήπο ή τη βεράντα σας. Επιλέξτε ένα γερό κλαδί και αφαιρέστε τα φύλλα σε ύψος 4-5 εκατοστών τουλάχιστον. Αφήστε το κλαδί να στεγνώσει και μετά φυτέψτε το σε μία γλάστρα την οποία πρέπει να κρατήσετε μακριά από τον ήλιο για μερικές μέρες και ποτίστε το. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορμόνη ριζοβολίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Τις πρώτες ημέρες θα δείτε όλα του τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν αλλά μην απογοητευτείτε γιατί σύντομα θα δείτε να πετάει καινούργια φύλλα και κλαδιά. Όταν πλέον το καινούργιο φυτό θα αναπτυχθεί και θα σας φανεί αρκετά ώριμο, τότε μπορείτε να το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας ή να μεταφέρετε σταδιακά τη γλάστρα στο σημείο που θέλετε.

Μέρος της γοητείας αλλά και της ευκολίας τους είναι ότι τα γεράνια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις περισσότερες ασθένειες. Περιστασιακά μπορεί να εμφανιστεί μελίγκρα, αν έχει προσβληθεί κάποιο άλλο φυτό σας, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.

Συνοψίζοντας λοιπόν, μερικές συμβουλές για τα γεράνια είναι:

1. Αγαπούν τον ήλιο, φροντίστε λοιπόν να βρίσκονται σε χώρο που θα τα βλέπει όλη τη μέρα.
2. Θέλουν χώμα αφράτο που στραγγίζει καλά, γιατί δεν τα πάνε καλά με το στάσιμο νερό.
3. Τα λιπαίνετε μόνον με καλά χωνεμένη κοπριά ή χούμο.
4. Χρησιμοποιείτε ελάχιστο υδατοδιαλυτό λίπασμα, πολύ αραιά και σε πολύ μικρές δόσεις.
5. Κόβετε τακτικά τα φύλλα που χαλάνε.
6. Αφαιρείτε τακτικά τα λουλούδια που "τελείωσαν".
7. Κόβετε λίγα από τα μπουμπούκια που παράγονται, για να παρατείνετε την ανθοφορία όσων έμειναν.
8. Σκαλίζετε τακτικά, ώστε το χώμα να είναι αφράτο.