Βήματα

Ευέλικτα κομοδίνα με στήριξη στο κρεβάτι

α) Ράφι-τραπεζάκι σε κλιμακωτή διάταξη:

Από τη μία πλευρά πατάει στο δάπεδο κι από την άλλη «γαντζώνεται» με δύο σιδηρογωνίες στο πλαϊνό του κρεβατιού. Την ημέρα το βγάζετε, αν θέλετε, και ελευθερώνετε το χώρο. Αυτό είναι το ένα πλεονέκτημά του σε σχέση με το κλασικό κομοδίνο. Το άλλο είναι το πολύ χαμηλό κόστος: υπολογίστε περίπου 7 ευρώ για το MDF και 5 ευρώ ακόμη για τις σιδηρογωνιές, τις καβίλιες και την κόλλα, συν λίγο χρώμα επιλογής σας.

  • Κατασκευάζετε πρώτα το κουτί, το οποίο χρησιμοποιείτε και σαν καλούπι, για να κολλήσετε μεταξύ τους τα δύο L από MDF.
  • Βιδώνετε τις γωνίες που πιάνουν πίσω από το πλαϊνό του κρεβατιού. Με τσόχινα πατάκια αποτρέπετε τα γδαρσίματα.
  • Το κουτί «κουμπώνει» απλά σε δύο καβίλιες. Αφαιρείται εύκολα για να καθαριστεί και μπορεί να είναι και άλλου χρώματος.
Δείτε το σχέδιο
 

β) Πρωτότυπο παιδικό κομοδίνο:

Σε αυτό το κομμάτι τυρί, που κρατάει το ποντικάκι στο στόμα του, είναι φυσικό να υπάρχουν και μερικές τρύπες. Μία από αυτές αποτελεί και την υποδοχή για το ποτήρι με το γάλα. Το ποτήρι έχει, βέβαια, λίγο κωνικό σχήμα και η τρύπα έχει περίπου τη διάμετρο της μέσης του ποτηριού. Έτσι, αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο ανατροπής. Η σύνδεση της κάθετης πλάκας (πλάτης του ποντικιού) με την οριζόντια του κεφαλιού, ασφαλίζεται με μία γερή γωνιά. Σημειώστε, ότι το τυρί-καπάκι του τραπεζιού είναι διπλή πλάκα MDF. Και πάλι, όμως, το συνολικό κόστος της κατασκευής δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ.

  • Για να κόψετε τα στρογγυλά αυτάκια του ποντικιού, βάλτε στη σέγα λεπτή πριονόλαμα, κατάλληλη για καμπύλες.
  • Τις τρύπες στο καπάκι θα τις κάνετε με το ανάλογο ποτηροτρύπανο και με το δράπανο σταθεροποιημένο στη βάση του.
  • Το καπάκι κολλιέται στο κεφάλι του ποντικού, σε απόσταση 5 εκ. από την πλάτη, με δύο ξυλάκια σαν αποστάτες.
Δείτε το σχέδιο

Για στήριξη στον τοίχο

Τα βοηθητικά τραπεζάκια δε χρειάζεται πάντα να βρίσκονται δίπλα στο κρεβάτι. Δημιουργήστε ένα στήριγμα στον τοίχο με ένα απλό πηχάκι που θα το βιδώσετε με δύο-τρεις ροδέλες ενδιάμεσα, ώστε να υπάρχει κάποια απόσταση για να πιάνουν οι σιδηρογωνιές.

Δημιουργώντας χώρους

Όταν, ο χώρος είναι περιορισμένος και θέλει κανείς να εκμεταλλεύεται και το χώρο κάτω από το κρεβάτι, μπορούν να εφαρμοστούν απλές λύσεις συρταριών-κουτιών αποθήκευσης. Ακόμη, κάποιο πάνελ στον τοίχο από χοντρό κόντρα-πλακέ, χρησιμεύει τόσο για τη στήριξη του φωτιστικού όσο και για κάποια ράφια που θέλετε να έχετε, για μικροαντικείμενα ή βιβλία. Εκτός βέβαια από το κόστος του φωτιστικού και της μεταλλικής θήκης για τα χαρτομάντηλα, υπολογίστε ότι, για το κόντρα-πλακέ και τα πηχάκια της πλάτης από ξύλο πεύκου, θα ξοδέψετε γύρω στα 20 ευρώ.

  • Στην πλάκα του κόντρα-πλακέ, σημειώνετε τις θέσεις των ραφιών και ανοίγετε μία τρύπα 35 χλσ. για το καλώδιο.
  • Θα αποφύγετε σχισίματα, αν ανοίξετε πρώτα τις τρύπες από μπροστά και μετά τις φρεζάρετε από το πίσω μέρος.
  • Στερεώστε τα ράφια στις θέσεις τους με σφιγκτήρες, ολοκληρώστε τα τρυπήματα σε αυτά και βιδώστε τα.
Δείτε το σχέδιο
 

Αξιοποιώντας κρυφούς χώρους

Πίσω από το κρεβάτι, δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένας αποθηκευτικός χώρος, είτε για κάποιο εφεδρικό στρώμα είτε για κάποια πτυσσόμενα καθίσματα ή τραπεζάκια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκατασταθεί στον τοίχο, στο ανάλογο ύψος, ένα σχετικά φαρδύ ράφι, που θα βρείτε έτοιμο μαζί με τα στηρίγματά του στα τεχνικά πολυκαταστήματα.
 
Όταν το κρεβάτι σπρωχτεί ως το ράφι, μπορείτε να φυλάξετε από κάτω ογκώδη πράγματα, τα οποία και μπορείτε να κρύψετε, αν θέλετε, με ένα απλό πορτάκι, όπως μία βαμμένη ξυλόπλακα, που θα την κρατάει κλειστή ένα μαγνητάκι στο πάνω μέρος στο ράφι.

Έξυπνο ράφι κεφαλαριού

Ένα προκατασκευασμένο ραφάκι είναι κατάλληλο για κάθε περίπτωση στενότητας χώρου και μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και πάνω από το κεφαλάρι του κρεβατιού. Μπορεί να προσαρμοστεί οπουδήποτε, γιατί κόβεται εύκολα αλλά και μακραίνει εύκολα με την προσθήκη και άλλων κομματιών στη σειρά, ενωμένων με ένα συνδετικό εξάρτημα.

Δείτε το σχέδιο
 

Σινεμά στο... κρεβάτι

Αν η τηλεόραση του σπιτιού σας βρίσκεται στο σαλόνι και δεν είναι λίγες οι φορές που έχετε αποκοιμηθεί στον καναπέ, παρακολουθώντας κάποια ταινία, τότε η λύση του προσθαφαιρούμενου τραπεζιού, που τοποθετείται στο κρεβάτι, θα μετατρέψει την κρεβατοκάμαρά σας σε σινεμά. Για να παρέχει η κατασκευή αυτή ασφάλεια στην τηλεόρασή σας, πρέπει να εξασφαλίσετε δύο βασικές παραμέτρους: α) να ενισχύσετε την κάτω πλευρά του κρεβατιού με πρόσθετες γωνίες στήριξης από μέσα, στο σημείο όπου γίνεται η σύνδεση με τις τραβέρσες, και β) μόλις τοποθετήσετε το τραπεζάκι στη μετόπη του κρεβατιού, προσέξτε ώστε να εφαρμόζει ακριβώς στην εγκοπή (ο «αέρας» να μην είναι περισσότερος από δυο χιλιοστά), για να μην «παλαντζάρει» η κατασκευή. Όλη αυτή η κατασκευή θα σας κοστίσει γύρω στα 15 ευρώ, μαζί με το βάψιμο. Θα χρειαστείτε μια πλάκα 0,6 τ.μ. MDF πάχους 16 χλσ.

Δείτε το σχέδιο
 

Συμβουλές

Πως βάφετε

  • Ασταρώνετε τις τριμμένες επιφάνειες.
  • Για το βάψιμο, χρησιμοποιήστε ένα λεπτό ρολό Μοχαίρ. Όταν στεγνώσει το πρώτο χέρι, τρίβετε ελαφρά με ψιλό γυαλόχαρτο και μετά περνάτε το δεύτερο.

Είναι υποχρεωτικό το MDF;
Όχι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο υλικό. Απλά, το MDF κολλιέται εύκολα, χωρίς καβίλιες ή λαμέλα, και δεν παρουσιάζει ποτέ κάποια τάση σκευρώματος. Οι πλάκες συγκολλητού ξύλου, οι οποίες δίνουν επίσης πολύ όμορφο αποτέλεσμα, έχουν μερικές φορές τέτοιες τάσεις. Γι’ αυτό, οι ενώσεις στις γωνίες γίνονται με καβίλιες ή λαμέλα. Και εν πάσει περιπτώσει, αν προτιμήσετε το συγκολλητό ξύλο, διαλέξτε τις πλάκες προσεκτικά, ώστε να μην εμφανίζουν κανένα ίχνος παραμόρφωσης.