Αφού έχετε επιλέξει απόχρωση

Η πρώτη συνθετική ύλη βαψίματος (μωβεΐνη) εμφανίστηκε το 1856. Το 1924 κυκλοφορούσαν πάνω από 1200 συνθετικές βαφικές ύλες. Σήμερα οι δυνατότητες να πετύχει κανείς μια συγκεκριμένη απόχρωση είναι σχεδόν απεριόριστες. Τα χρωματολόγια βεντάλιες και τα προσπέκτους προσφέρουν αρκετή βοήθεια. Πληροφορίες για τους χρωματικούς συνδυασμούς της μόδας δίνουν τα διάφορα περιοδικά και στις ιστοσελίδες του διαδικτύου έχει κανείς τη δυνατότητα να δημιουργήσει εικονικές παλέτες χρωμάτων, ακόμα και να βάψει εικονικά ολόκληρα δωμάτια, ώστε να αντικρύσει ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα μιας φανταστικής επιλογής του.

Όταν έρθει η ώρα της αγοράς χρωμάτων έχετε στη διάθεσή σας μηχανήματα τελευταίας γενιάς, όπως το φασματοφωτόμετρο. Ίσως κουβαλάτε μαζί σας κάποιο πλακάκι σαν δείγμα ή κάποιο κομμάτι χαρτιού ταπετσαρίας. Κανένα πρόβλημα για το μηχάνημα. Θα «διαβάσει» το δείγμα μέσω ενός σαρωτή, θα αναλύσει την απόχρωση και θα τυπώσει σε μια κάρτα τη συνταγή για την απόλυτα πιστή αντιγραφή της. Και αν δεν έχετε υπολογίσει σωστά την ποσότητα ή αν μετά από καιρό θελήσετε να ξαναβάψετε με την ίδια απόχρωση, η κάρτα θα σας εξυπηρετήσει και πάλι με την ίδια συνέπεια.

Αν θελήσετε να κάνετε μόνοι σας τις προσμίξεις, θα βρείτε στην αγορά έτοιμες χρωματιστές σε μικρές ευκολόχρηστες συσκευασίες με τις οποίες μπορείτε να χρωματίσετε ακρυλικά ή πλαστικά χρώματα και να πετύχετε τον συνδυασμό που θέλετε. Θα βρείτε επίσης τα αντίστοιχα χρωματολόγια με τις σχετικές δοσομετρικές οδηγίες. Πρέπει όμως να δουλέψετε με πολλή προσοχή. Κάντε τις αναμείξεις σας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δοχείο στρογγυλό, όχι με γωνίες και χρησιμοποιείστε αναδευτήρα στο ηλεκτρικό σας δράπανο. Το ανακάτεμα με το χέρι δεν επαρκεί.

Το χρωματικό δοκίμιο

Για να κρίνετε πως θα φαίνεται αργότερα το χρώμα στους τοίχους, θα πρέπει το δοκίμιο να έχει στεγνώσει καλά (ένα σεσουάρ μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία) γιατί οι χρωματικοί τόνοι πάντα αλλάζουν λίγο στεγνώνοντας.
Τοποθετήστε το κάπου κατακόρυφα για να δέχεται το φως όπως οι (κατακόρυφες) επιφάνειες των τοίχων και προσπαθήστε να το δείτε κάτω από συνθήκες φωτισμού παρόμοιες με εκείνες του δωματίου που πρόκειται να βάψετε. Και βέβαια, μη διστάσετε να το φέρετε ως την πόρτα για να το παρατήσετε προσεκτικά και στο δυνατό φως της ημέρας.

Με τον σωστό πάντα τρόπο

Όχι, δεν αρπάζετε το πινέλο και ορμάτε στον τοίχο. Η καλή δουλειά θέλει καλή προετοιμασία. Και το καλύτερο είναι να αρχίσετε παίρνοντας κάποια μέτρα προστασίας του δαπέδου και των επίπλων. Συγκεντρώστε στη μέση του δωματίου όσα έπιπλα μετακινούνται εύκολα και τα άλλα σκεπάστε τα. Σκεπάστε επίσης το δάπεδο κοντά στους τοίχους, αφού σηκώσετε τα χαλιά. Υπάρχουν ειδικά fleece υφάσματα, τα οποία θα προστατεύσουν αποτελεσματικά όλες τις περιοχές που κινδυνεύουν από σταξίματα και πιτσιλίσματα. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
Καλό είναι να ξεσκονιστούν οι τοίχοι πριν από το βάψιμο και να πλυθούν με αραιό διάλυμα απορρυπαντικού. Αφού τους ξεβγάλετε με ένα μεγάλο σφουγγάρι, εξετάζετε τις επιφάνειες προσεκτικά και, αν ανακαλύψετε τρύπες ή ρωγμές τις σφραγίζετε με στόκο σπάτουλας. Καλύψτε με χαρτοταινία τις κορνίζες των θυρών και των παραθύρων και αφαιρέστε όχι μόνο τα φωτιστικά και τις απλίκες αλλά και τα καρφιά των κάδρων που ίσως υπάρχουν. Πριν από οποιεσδήποτε αποσυνδέσεις ηλεκτρικών συσκευών ή εξαρτημάτων κατεβάζετε πάντα τις ασφάλειες ή τον γενικό. Ανάλογα με το είδος του χρώματος που έχετε διαλέξει, η δημιουργία ενός υποστρώματος με το κατάλληλο αστάρι αποτελεί συνήθως μια χρήσιμη προεργασία για καλύτερη πρόσφυση και καλύτερο αποτέλεσμα. Και εφόσον υπάρχει στον τοίχο στρώση παλιού χρώματος, πρέπει το χρώμα αυτό να το ελέγξετε πολύ προσεκτικά ως προς τη δύναμη συγκράτησης που παρέχει.

Και τα κατάλληλα σύνεργα

Τα βασικά εργαλεία είναι ένα ρολλό καλής ποιότητας και ένα στραβοπίνελο με μακριά λαβή για όλες τις γωνίες και τις ακμές. Το μέγεθος του ρολού με το αντίστοιχο σκαφάκι και πλέγμα στραγγίσματα, εξαρτάται από το πόσο μεγάλος και πόσο προσβάσιμος είναι ο τοίχος. Μια διπλή σκάλα και ένα τηλεσκοπικό κοντάρι για τα ψηλά σημεία, συμπληρώνουν τον εξοπλισμό σας, εκτός αν θελήσετε κάποια ακόμα βοηθητικά εργαλεία για περισσότερη ευκολία στο βάψιμο, όπως ένα μικρό ρόλο για τις γωνίες, ή κάποιο πλακέ πινέλο για τα κοψίματα. Δουλεύοντας με χρώματα υδατικής βάσης, χρειάζεστε πινέλο συνθετικών ινών, όχι φυσικής τρίχας. Οι γνήσιες φυσικές τρίχες φουσκώνουν αν χρησιμοποιηθούν με χρώματα αυτά και το πινέλο χάνει την ακρίβειά του. Πάντως, μπορεί η χρήση πινέλου να είναι απαραίτητη σε στενές επιφάνειες, το ρολλό παραμένει το πιο βολικό εργαλείο βαψίματος. Σχετικά με την ποιότητά του, υπάρχουν και άλλες επιλογές εκτός από ακρυλικό ύφασμα δίνουν επίσης καλά αποτελέσματα.

Βέβαια, τόσο για τα ρολά όσο και για τα πινέλα ισχύουν οι ίδιοι, κάπως αυστηροί κανόνες για τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους.

  • Μετά την εργασία: πινέλα και ρολά πρέπει αμέσως να καθαρίζονται σχολαστικά.
  • Για κάποιο σύντομο διάλειμμα: για καφέ ή κολατσιό, μπορείτε να βάλετε το ρόλο ή το πινέλο, έτσι όπως είναι με το χρώμα, σε μια πλαστική σακούλα που θα την κλείσετε με λαστιχάκι ή αυτοκόλλητη ταινία έτσι ώστε να μην περνάει αέρας.
  • Αφού καθαριστούν καλά: τα πινέλα πρέπει να τα φυλάτε κρεμασμένα κάπου.

Για να πάνε όλα καλά

Αρχίζετε το βάψιμο από την οροφή. Περνάτε ένα χέρι παράλληλα προς τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες και ένα δεύτερο χέρι κάθετα προς το πρώτο, ακολουθώντας την κατεύθυνση του φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό «χάνονται» όλες σχεδόν οι μικροατέλειες. Προχωρώντας μετά στους τοίχους, βάφετε πρώτα τις γωνίες μεταξύ των τοίχων και μεταξύ των τοίχων και της οροφής με ένα στραβοπίνελο με μακριά λαβή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το ειδικό μικρό ρολό για τις γωνίες μεταξύ των τοιχών, πάντα όμως με μικρή ποσότητα χρώματος.
Το μυστικό για το σωστό βάψιμο των επιφανειών με ρολό είναι: κάθετο ρολάρισμα από κάτω προς τα πάνω και κινήσεις ζιγκ- ζάγκ δεξιά και αριστερά. Μετά, ομοιόμορφο στρώσιμο του χρώματος με κατακόρυφο ρολάρισμα πάνω και κάτω. Το βάψιμο της επόμενης «λωρίδας» του τοίχου ξεκινάει δίπλα στην προηγούμενη, με μικρή επικάλυψη και όσο είναι το χρώμα νωπό.

Βαψίματα... κάπως διαφορετικά

Αν θελήσετε να δοκιμάσετε τις καλλιτεχνικές σας ικανότητες αντί να περνάτε απλά με χρώμα τους τοίχους, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποια από τις τεχνικές τεχνοτροπιών, για τις οποίες υπάρχουν τα ειδικά χρώματα και εργαλεία. Η τεχνική του σφουγγαριού είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Το χρώμα απλώνεται ακατάστατα στον τοίχο με ελαφρά χτυπήματα του σφουγγαριού. Με δύο ή τρία διαδοχικά τέτοια «ταμποναρίσματα» σε διαφορετικούς χρωματικούς τόνους, μπορείτε να πετύχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ανάλογα εφέ γίνονται με ειδικά «ρολά τεχνοτροπίας» που είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να αποτυπώνουν στον τοίχο σχέδια και μοτίβα απλά ή πολύπλοκα και να δημιουργούν ανάγλυφες επιφάνειες σε πολλές παραλλαγές.

Δοκιμάζοντας το υπόστρωμα

  • Με τον αντίχειρα: Βρέξτε το δάκτυλό σας και πιέστε το στο παλιό χρώμα του τοίχου. Αν μείνει σκούρο αποτύπωμα ή αν το χρώμα βάφει τον αντίχειρά σας με το τρίψιμο, ο τοίχος χρειάζεται αστάρωμα.
  • Με αυτοκόλλητη ταινία: Κολλήστε στον τοίχο ένα κομμάτι χαρτοταινία και τραβήξτε το απότομα. Αν έχουν κολλήσει κομματάκια στην ταινία, ο τοίχος χρειάζεται ξύσιμο και αστάρωμα. Για τις περιπτώσεις αυτές καταλληλότερα είναι τα λεγόμενα σταθεροποιητικά αστάρια.