Εσείς ρωτάτε για τα χρώματα ... και εμείς σας απαντάμε!

Πως υπολογίζουμε την ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστούμε;

Για να υπολογίσουμε την ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστούμε ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Επιφάνεια βαφής:

Για τοίχους :
Μήκος τοίχου x ύψος τοίχου = Αποτέλεσμα Α.
Αν υπάρχουν ανοίγματα (πόρτες – παράθυρα):
Πλάτος ανοίγματος x ύψος ανοίγματος = Αποτέλεσμα Β.
Αποτέλεσμα Α – Αποτέλεσμα Β = Επιφάνεια Βαφής Τοίχων (m2).

Για ταβάνια :
Μήκος δωματίου x πλάτος δωματίου = Επιφάνεια Βαφής Ταβανιών (m2).
Και στις δύο περιπτώσεις διαιρούμε την επιφάνεια βαφής με την απόδοση του χρώματος ανά λίτρο.
Το αποτέλεσμα είναι η ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστούμε για ένα χέρι.
Πολλαπλασιάζουμε την ποσότητα με τον αριθμό χεριών που απαιτείται (συνήθως 2) και έχουμε τον τελικό αριθμό λίτρων χρώματος που θα χρειαστούμε.

Πως διαλέγουμε το σωστό πινέλο;

Κάθε είδος χρώματος χρειάζεται πινέλο με διαφορετικό είδος τρίχας οπότε θα πρέπει να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στην εργασία μας. Αν θέλουμε να βάψουμε με βερνικοχρώματα διαλύτου θα προτιμήσουμε πινέλο με φυσική τρίχα που είναι πιο ανθεκτικό, ενώ αν θέλουμε να βάψουμε με υδατοδιαλυτό χρώμα θα προτιμήσουμε πινέλο με συνθετική τρίχα ή μίγμα συνθετικής με φυσική που δεν απορροφά το νερό και απλώνει το χρώμα καλύτερα.

Πως διαλέγουμε το κατάλληλο ρολλό;

Ανάλογα με την επιφάνεια που θα βάψουμε θα επιλέξουμε και το κατάλληλο ρολλό. Για λείες και σπατουλαριστές επιφάνειες επιλέγουμε ρολλό με κοντή τρίχα, ενώ για άγριες ή σαγρέ επιλέγουμε ακούρευτο ρολλό.

Αν ο τοίχος μας έχει ξεφλουδίσει, τι μπορούμε να κάνουμε;

Συνήθως το ξεφλούδισμα του χρώματος οφείλεται σε ύπαρξη υγρασίας στο χώρο, σε αυτή την περίπτωση, αφού πρώτα διορθώσουμε την αιτία του προβλήματος, μπορούμε με σπάτουλα ή γυαλόχαρτο να απομακρύνουμε το χρώμα και αφού στοκάρουμε και λειάνουμε την επιφάνεια, να προχωρήσουμε στο αστάρωμά της και τέλος να την βάψουμε με πλαστικό χρώμα εάν πρόκειται για εσωτερική επιφάνεια ή με ακρυλικό χρώμα εάν πρόκειται για εξωτερική επιφάνεια.

Χρησιμοποιούμε αστάρι πριν από κάθε βάψιμο;

Το αστάρωμα βοηθάει στο καλύτερο και πιο ομοιογενές άπλωμα του χρώματος με αποτέλεσμα η επιφάνεια να χρειάζεται λιγότερη ποσότητα χρώματος. Όμως δεν είναι πάντοτε αναγκαίο και εξαρτάται από την κατάσταση της επιφάνειας που θέλουμε να βάψουμε. Πρέπει να ασταρώσουμε νέες επιφάνειες και επιφάνειες που έχουν γίνει αποκαταστάσεις (στοκαρίσματα, επιδιορθώσεις κλπ). Το ίδιο προτείνεται και για επιφάνειες που έχουν να βαφτούν πάρα πολύ καιρό, σε αντίθεση με τις αυτές που έχουν βαφτεί πρόσφατα.

Έχει ημερομηνία λήξης το χρώμα;

Η αλήθεια είναι πως κατά κανόνα δεν έχει εκτός εάν αναφέρεται στην συσκευασία. Όμως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούνται οι συνθήκες φύλαξης που ορίζει ο κατασκευαστής. Εάν όμως έχουμε αραιώσει το χρώμα με νερό, μπορούμε να το διατηρήσουμε μόνο για λίγες μέρες.

Πως μπορούμε να αποφύγουμε το βάψιμο της κάσας, του πλαισίου ή των διακοπτών κατά τη διάρκεια της βαφής ενός τοίχου;

Τοποθετώντας χαρτοταινία στο πλαίσιο των παραθύρων, στην κάσα της πόρτας καθώς και στις πρίζες και στους διακόπτες.

Υπάρχει συγκεκριμένο σημείο από το οποίο ξεκινάμε το βάψιμο;

Καλό θα είναι να ξεκινήσουμε το βάψιμο από το ταβάνι, έτσι ώστε αν «τρέξει» χρώμα στον τοίχο να μπορεί να διορθωθεί. Επίσης, καλό είναι να αρχίζουμε τη διαδικασία της βαφής το πρωί έτσι ώστε να εκμεταλλευόμαστε το φως του ήλιου, που είναι ο βασικός μας σύμμαχος στην αποφυγή δυσχρωμιών.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην αφήνουμε σημάδια από το πινέλο ή το ρολλό στον τοίχο μας;

Αρχικά, επιλέγουμε χρώμα με μεγάλη καλυπτικότητα, το οποίο και αραιώνουμε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες. Για να αποφύγουμε τα σημάδια δεν βάφουμε πολλές στρώσεις στο ίδιο σημείο όταν η επιφάνεια δεν έχει στεγνώσει καλά.

Όταν τελειώνουμε το βάψιμο, πως καθαρίζουμε τα πινέλα και τα ρολλά;

Αφού τελειώσουμε με το βάψιμο, πλένουμε πολύ καλά τα πινέλα και τα ρολλά μας. Καλό είναι να τα καθαρίζουμε με το συστατικό που αντιστοιχεί στο είδος του χρώματος που χρησιμοποιήσαμε. Για παράδειγμα αν έχουμε χρησιμοποιήσει χρώμα που αραιώθηκε με νερό θα τα καθαρίσουμε με νερό και υγρό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ενώ αν το έχουμε αραιώσει με διαλυτικό θα τα καθαρίσουμε με διαλυτικό.