Πώς να αποδώσεις στο χώρο σου
το χαρακτήρα που θέλεις!

Τα πάντα για την ανανέωση χρώματος, πατώματος και μπάνιου!

Ήρθε η ώρα να ανανεώσεις το χώρο σου και χρειάζεσαι πληροφορίες; Το praktiker.gr φέρνει το πιο χορταστικό αφιέρωμα για να γνωρίζεις τα πάντα για τις επιλογές σε χρώματα, πατώματα και στυλ μπάνιου!

Η αρχιτεκτόνισσα / διακοσμήτρια Αλκμήνη Τζίμα εξηγεί πώς να επιτύχεις το χαρακτήρα που θέλεις!

Χρώμα

Η ανανέωση στο χρώμα δίνει λύσεις και δημιουργεί χαρακτήρα σε κάθε χώρο!

Κυκλαδίτικο λευκό – γαλάζιο

Πολλές φορές αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι μια ανανέωση. Η απόφαση να αλλάξεις το χρώμα στο χώρο σου μπορεί να είναι τελικά αυτό που ψάχνεις. Είναι εξάλλου γνωστό ότι τα χρώματα επηρεάζουν πολύ τη διάθεση. Μάλιστα, μπορεί να αναδείξει κάποια πτυχή του χαρακτήρα σου που δε γνώριζες και τελικά να συνδέσεις αυτό το χρώμα με τις προσωπικές σου εμπειρίες και την καθημερινότητά σου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύνδεσης χρώματος με κάτι πολύ συγκεκριμένο είναι ο διάσημος συνδυασμός χρωμάτων λευκό - μπλε για τα Κυκλαδίτικα νησιά. Ο συνδυασμός αυτών των χρωμάτων έχει ταυτιστεί παγκοσμίως με τα ελληνικά νησιά. Έχεις αναρωτηθεί όμως πότε και πώς καθιερώθηκε;

Ιστορικά τα σπίτια των Κυκλάδων ήταν τριών ειδών. Τα αγροτικά, των ανθρώπων δηλαδή που βιοπορίζονταν από τη γη και τη θάλασσα, τα λαϊκά, των χωριών κι εκείνα που είχαν οι εύπορες οικογένειες.

Τα αγροτικά, γνωστά και ως "μιτάτα" διακρίνονταν για την απλότητά τους, ήταν ασοβάτιστα και βασικό βάρος δινόταν στην εσωτερική διακόσμηση. Ήταν σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν χρηστικές ανάγκες, ενώ το κύριο χρώμα τους ήταν αυτό της φακής, το γκρι ή το καφέ.

Τα λαϊκά σπίτια εξωτερικά ήταν περασμένα με μαρμαρόσκονη ανακατεμένη με νερό και χώμα. Με αυτήν την τεχνική και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τοίχοι ήταν τραχείς, οι ένοικοι αναγκάζονταν να ασβεστώνουν τον τοίχο δύο με τρεις φορές το χρόνο. Το τελικό -αμφιθεατρικό- αποτέλεσμα έδινε στον οικισμό μία απόλυτη συνέχεια ομοιομορφίας λευκού.

Τελικά τα σπίτια των πιο εύπορων οικογενειών ήταν περασμένα με καλοδουλεμένο σοβά ο οποίος τους επέτρεπε να πάρουν τους χρωματισμούς που άρεσαν στον ιδιοκτήτη. Μέχρι και σήμερα σε διατηρητέα αρχοντικά, στο Χαλκί, στην Άνδρο ή στη Σύρο, παρόλο που ο σοβάς έχει ξεθωριάσει μπορείς να δεις τις παλιές χρωματικές επιλογές.

Η συνέχεια ήταν διαφορετική.

Το 1938, ο Ιωάννης Μεταξάς διατάσσει να περαστούν με ασβέστη όλα τα σπίτια των νησιών λόγω της σκέψης ότι με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πιο αποστειρωμένα από τυχόν υγειονομικές απειλές της εποχής. Έτσι τα σπίτια στα νησιά έγιναν λευκά (ακόμα και τα χρωματιστά).

Βέβαια καθώς οι δεκαετίες περνούσαν και παρόλο που άλλαζαν τα πάντα στην Ελλάδα και στην κουλτούρα των Ελλήνων, τα πανέμορφα κυκλαδίτικα σπίτια διατηρούσαν το λευκό, το οποίο σταδιακά και -κυρίως- μετά τις αρχές του 60’ άρχισε να συνδυάζεται με το μπλε. Έτσι, το λευκό, το χρώμα της αγνότητας, σε συνδυασμό με το μπλε, το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού έγιναν το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης χώρας.

Ωστόσο, αποδείχθηκε ιδιαίτερα καλή επιλογή και για έναν ακόμα λόγο.
Το λευκό χρώμα περιορίζει την απορρόφηση θερμότητας, αποτελώντας έτσι μία ιδανική λύση για τα “γυμνά από δέντρα” κυκλαδίτικα νησιά.

Μέσα από αυτήν τη διήγηση αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως το χρώμα μπορεί να εξυπηρετεί ανάγκες πρακτικές αλλά και αισθητικές, ενώ παράλληλα να προσδιορίζει την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη!

Επιλογή χρώματος

Τι εκφράζει κάθε ένα και πως επηρεάζει τη διάθεσή μας;

Η επιλογή απόχρωσης είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά και ταυτόχρονα ευχάριστα βήματα για να αποδόσεις το χαρακτήρα που θέλεις στο χώρο σου.

Κάθε χρώμα μπορεί να είναι πηγή χαράς, αρκεί να έχει την ένταση που χρειάζεται και να βρίσκεται σε αρμονική σχέση ή σε ισορροπημένη αντίθεση με το περιβάλλον του.

Μπορεί επίσης κάθε απόχρωση να δηλώνει ακόμη και κάποιον ιδιαίτερο συμβολισμό, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του.

Κίτρινο

Είναι το χρώμα που ηρεμεί και εμπνέει ονειροπόληση δημιουργώντας μια αίσθηση ζεστασιάς. Είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιήσεις σε χώρους που τους βλέπει ο ήλιος.

Με βάση το feng shui το κίτρινο συμβολίζει τον ήλιο και το φως. Δίνει την αίσθηση της χαράς, της άνεσης και της φιλοξενίας στο χώρο. Είναι ιδανική επιλογή για το παιδικό δωμάτιο αλλά και για το καθιστικό.

Κόκκινο

Γεμάτο πάθος. Το ανοικτό κόκκινο είναι όλο ορμή και ενεργητικότητα. Το μέτριο κόκκινο όμως διατηρεί μια δύναμη εσωτερική. Γενικά είναι ένα χρώμα που προκαλεί τα συναισθήματα και συνήθως επιλέγεται για μικρές επιφάνειες.

Σύμφωνα με το feng shui το κόκκινο συμβολίζει την ενέργεια, την αγάπη και το θάρρος, αποτελώντας έτσι ιδανική και τολμηρή επιλογή για το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα!

Πορτοκαλί

Το πιο ζεστό απ’όλα τα χρώματα. Ιδανικό για χώρους που θέλεις να σου ξυπνήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα! Οι σκούρες αποχρώσεις του θυμίζουν φθινόπωρο ενώ οι πιο ανοιχτές φέρνουν το καλοκαίρι στο σπίτι!

Το feng shui σου προτείνει να επιλέξεις πορτοκαλί απόχρωση για χώρους όπου παίζουν παιδιά αφού εκφράζει χαρά, ζωντάνια και ενέργεια.

Πράσινο

Χρώμα «ακίνητο» όπως λέγεται.

Εδώ το feng shui αναφέρει ότι το συγκεκριμένο χρώμα προσφέρει ηρεμία και ισορροπία, ενώ έχει τη δυνατότητα να σε μεταφέρει στο κλίμα της φύσης. Ιδανική επιλογή είναι σε αυτήν την απόχρωση να βάψεις επιφάνειες κοντά σε παράθυρα για να υπάρχει αρμονία.

Μπλε

Χρώμα ηρεμίας και χαλάρωσης. Θυμίζει θάλασσα και ουρανό και δημιουργεί αίσθηση γαλήνης. Ιδανικό για παιδικά δωμάτια. Προτιμάς την πιο σκούρα απόχρωσή του για πιο μικρές επιφάνειες.

Στο feng shui το μπλε θεωρείται ένα από τα κυρίαρχα χρώματα. Μια ανοικτή απόχρωση του μπλε είναι ένδειξη αρμονίας και είναι τέλεια για το καθιστικό. Το έντονο μπλε προσδίδει ηρεμία και για αυτό είναι ιδανική επιλογή για το χώρο του υπνοδωματίου.

Μωβ

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο μυστηριώδη χρώματα. Ξυπνά το ρομαντισμό και προσδίδει στο χώρο κάτι αριστοκρατικό. Αν το αναμείξεις με λευκό θα αποδώσει μια λιλά παλ απόχρωση η οποία συμβολίζει τη γλυκύτητα και την αγνότητα.

Από πλευράς feng shui χαρακτηρίζεται ως το χρώμα της καλοσύνης και της ψυχικής αυτογνωσίας και ιδανικά χρησιμοποιείται στο χώρο του υπνοδωματίου.

Λευκό

Πρόκειται απλά για την εξαφάνιση των χρωμάτων. Φωτεινό και καθαρό, μπορεί να κουράσει κάπως με το υπερβολικό φως του. Αποτελεί όμως την ιδανική βάση για τη δημιουργία των πιο γοητευτικών συνδυασμών και αποχρώσεων.

Για το λευκό χρώμα το feng shui λέει ότι συμβολίζει αγνότητα, αθωότητα και αναγέννηση, αποτελώντας έτσι ιδανική επιλογή για κάθε χώρο του σπιτιού.

Δες μεγάλη ποικιλία σε χρώματα εδώ!

Ανεξάρτητα από την ψυχολογία και το feng shui, η πραγματικότητα είναι πως το χρώμα που σε εκφράζει πηγάζει από μέσα σου!

Σκέψου το και απλά τόλμησέ το!

Ποια είδη χρωμάτων υπάρχουν και πώς θα διαλέξεις το κατάλληλο;

Λίγο πριν βάψεις, θα συνειδητοποιήσεις πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών στα χρώματα.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους;

Στις περισσότερες συσκευασίες αναγράφονται πληροφορίες και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που διευκολύνουν τις συγκρίσεις και ενημερώνουν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε χρώματος.

1. Χρώματα εσωτερικού χώρου

Πλαστικά χρώματα

Υπάρχουν σε διάφορες ποιότητες κατάλληλες τόσο για απλές όσο και για απαιτητικές εφαρμογές. Επιτρέπουν τη διαπνοή στις επιφάνειες, δίνοντας τη δυνατότητα στους υδρατμούς να διαφεύγουν. Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι απλώνονται εύκολα και ότι προσφέρουν συνήθως αρκετά μεγάλη καλυπτικότητα.

Υδροχρώματα

Είναι κατάλληλα για επιφάνειες που δεν χρειάζονται πλύσιμο και δεν έχουν άμεση επαφή με κόσμο όπως για παράδειγμα το ταβάνι, το κλιμακοστάσιο και οι αποθήκες. Είναι χαμηλής αντοχής για αυτό και ενδείκνυνται για χώρους χωρίς μεγάλες απαιτήσεις.

Μυκητοκτόνα χρώματα

Είναι ιδανικά για χώρους με υγρασία στους οποίους συχνά αναπτύσσονται μύκητες όπως είναι η κουζίνα και το μπάνιο.

Σατινέ χρώματα

Τα σατινέ χρώματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη αντοχή στο πλύσιμο και στους λεκέδες, καθώς και από τη βελούδινη εμφάνισή τους. Είναι ιδανικά για χώρους όπως είναι το καθιστικό, το παιδικό δωμάτιο και γενικά οι χώροι που χρησιμοποιείς καθημερινά.

2. Χρώματα εξωτερικού χώρου

Ακρυλικά χρώματα

Είναι χρώματα που χαρακτηρίζονται από αντοχή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μεγάλη διάρκεια ζωής, προσφέροντας παράλληλα υψηλή καλυπτικότητα.

Τσιμεντοχρώματα

Είναι κατάλληλα για τη βαφή επιφανειών από σοβά, τούβλα, μπετόν κλπ και χαρακτηρίζονται από μεγάλη καλυπτικότητα. Υπάρχουν τσιμεντοχρώματα με πολύ καλή αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ελαστικά Χρώματα

Χρησιμοποιούνται για τη στεγάνωση των εξωτερικών τοίχων και την προστασία τους από την υγρασία. Λόγω της ειδικής τους σύνθεσης το χρώμα αποκτά σκληρή και ανθεκτική επιφάνεια χωρίς να λερώνεται από εξωτερικούς ρύπους. Παραμένουν ελαστικά στο βάθος τους με αντοχή στις συστολοδιαστολές.

Θερμοελαστικά χρώματα

Προσφέρουν εξαιρετική στεγάνωση των εξωτερικών τοίχων από την υγρασία και παράλληλα διατηρούν την ελαστικότητά τους ακόμα και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι η ιδανική λύση για περιοχές με υψηλή έκθεση στον ήλιο, στη βροχή και στον αέρα.

Σιλικονούχα χρώματα

Χρησιμοποιούνται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, γιατί η ειδική σύνθεσή τους εξασφαλίζει τη διαφυγή της εσωτερικής υγρασίας και την τέλεια αδιαβροχοποίηση της εξωτερικής επιφάνειας. Αποτελούν ιδανική επιλογή για αναπαλαιώσεις διατηρητέων κτιρίων.

Οικολογικά χρώματα

Υπάρχουν οικολογικά χρώματα τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση.

Τα οικολογικά χρώματα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια απόδοσης, αντοχής και περιεκτικότητας σε διαλύτες και τοξικές ουσίες. Δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους. Τέλος χαρακτηρίζονται από μεγάλη καλυπτικότητα και είναι άοσμα.

Βασικά χαρακτηριστικά των χρωμάτων

Βάψιμο ξύλινων επιφανειών

Αν επιθυμείς να βάψεις ξύλινες επιφάνειες, τότε θα χρειαστείς βερνίκι/χρώμα ανάλογα με την κατηγορία της επιφάνειας:

1. Άχρωμα - Διαφανή Βερνίκια εμποτισμού.

Απαραίτητα για οποιαδήποτε ξύλινη επιφάνεια. Χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το ξύλο από το νερό και το σαράκι.

2. Βελατούρα - Αστάρια.

Υποστρώματα χρώματος που εφαρμόζονται με ρολλό ή πινέλο πριν το βάψιμο του ξύλου με χρώμα. Είναι κατάλληλα μόνο για ξύλα που βάφονται πρώτη φορά ή επιφάνειες που η προηγούμενη στρώση μπογιάς έχει απομακρυνθεί εντελώς πριν ξαναβαφτούν.

3. Μπογιά ξύλου - ριπολίνη.

Πολλές ποιότητες και χρωματισμοί για να προθέσεις χρώμα σε ξύλινες επιφάνειες με απλό βάψιμο ή και τεχνοτροπίες αντίστοιχες με εκείνες για τους τοίχους.

4. Χρωματιστά Βερνίκια Εμποτισμού.

Ακριβώς όπως τα άχρωμα, μόνο που επιτρέπουν να διαφοροποιήσεις το χρώμα της ξύλινης επιφάνειας.

Δες μεγάλη ποικιλία σε χρώματα εδώ!

Προετοιμασία βαψίματος - Πώς βάφουμε - Τips

Έχεις βρει την απόχρωση που σου ταιριάζει και το είδος του χρώματος που θα χρησιμοποιήσεις.

Αυτό δε σημαίνει πως απλά παίρνεις το ρολλό και ξεκινάς το βάψιμο. Υπάρχει μία προετοιμασία να γίνει και στην παρουσιάζουμε βήμα - βήμα, ώστε να έχεις προνοήσει για όλα!

1o βήμα: Πόσο χρώμα;

Για να υπολογίσεις την ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστείς ακολουθείς την παρακάτω διαδικασία:

Επιφάνεια βαφής:

Για τοίχους:

Μήκος τοίχου x ύψος τοίχου = Αποτέλεσμα Α.
Αν υπάρχουν ανοίγματα (πόρτες – παράθυρα):
Πλάτος ανοίγματος x ύψος ανοίγματος = Αποτέλεσμα Β.

Αποτέλεσμα Α – Αποτέλεσμα Β = Επιφάνεια Βαφής Τοίχων (m2).

Για ταβάνια:

Μήκος δωματίου x πλάτος δωματίου = Επιφάνεια Βαφής Ταβανιών (m2).

Και στις δύο περιπτώσεις διαιρείς την επιφάνεια βαφής με την απόδοση του χρώματος ανά λίτρο.

Το αποτέλεσμα είναι η ποσότητα του χρώματος που θα χρειαστείς για ένα χέρι.

Πολλαπλασιάζεις την ποσότητα με τον αριθμό χεριών που απαιτείται (συνήθως 2) και έχεις τον τελικό αριθμό λίτρων χρώματος που θα χρειαστείς.

2o βήμα: Πριν ξεκινήσεις το βάψιμο θα χρειαστείς:

Τι θα χρειαστώ;

 • Προστατευτικά γυαλιά (Για την προστασία των ματιών)
 • Γάντια (Για προστασία χεριών από τα χημικά καθαρισμού και τους διαλύτες)
 • Γυαλόχαρτο (Για αφαίρεση γυαλάδας και λείανση)
 • Συρματόβουρτσα ή ξύστρα (Για αφαίρεση παλιών χρωμάτων που έχουν φουσκώσει)
 • Στοκαδόρος ή σπάτουλα (Για γέμισμα μικρών τρυπών και ρωγμών)
 • Στόκος σπάτουλας ή οικοδομών (Για ψιλοστοκαρίσματα)
 • Χαρτοταινίες (Για ‘κόψιμο’ στις πόρτες και παράθυρα)
 • Χαρτί οντουλέ ή κάλυμμα fleece (Για την προστασία του δαπέδου από τα χρώματα)
 • Extra δοχείο / κουβάς (Για την αραίωση των χρωμάτων)
 • Πινέλο (Για τις γωνίες και τα κοψίματα γύρω από παράθυρα και πόρτες)
 • Ρολλό και σκάφη (Για τη βαφή μεγάλων επιφανειών)
 • Σκάλα ή κοντάρι προέκτασης (Για να φτάσετε σε ψηλά σημεία)
 • Διαλυτικό (Για να καθαρίσετε τα εργαλεία από χρώματα διαλύτη)

Δες μεγάλη ποικιλία σε αξεσουάρ βαφής εδώ!

3o βήμα: Σειρά έχει η σωστή επιλογή πινέλου και ρολλού!

Κάθε κατηγορία χρώματος χρειάζεται πινέλο με διαφορετικό είδος τρίχας οπότε θα πρέπει να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει στην εργασία σου. Αν θέλεις να βάψεις με βερνικοχρώματα διαλύτου θα προτιμήσεις πινέλο με φυσική τρίχα που είναι πιο ανθεκτικό, ενώ αν η επιλογή σου είναι υδατοδιαλυτό χρώμα θα προτιμήσεις πινέλο με συνθετική τρίχα ή μείγμα συνθετικής με φυσική που δεν απορροφά το νερό και απλώνει το χρώμα καλύτερα. Δες μεγάλη ποικιλία σε πινέλα εδώ!

Δες μεγάλη ποικιλία σε πινέλα εδώ!

Ανάλογα με την επιφάνεια θα επιλέξεις και το κατάλληλο ρολλό. Για λείες και σπατουλαριστές επιφάνειες επιλέγουμε ρολλό με κοντή τρίχα, ενώ για άγριες ή σαγρέ επιλέγουμε ακούρευτο ρολλό.

Δες μεγάλη ποικιλία σε ρολλά εδώ!

4o βήμα: Προφύλαξε το χώρο γύρω από το σημείο που θα βάψεις!

Με το σωστό πάντα τρόπο:

Όχι, δεν αρπάζεις το πινέλο και ορμάς στον τοίχο. Η καλή δουλειά θέλει καλή προετοιμασία. Και το καλύτερο είναι να αρχίσεις παίρνοντας κάποια μέτρα προστασίας του δαπέδου και των επίπλων. Συγκεντρώνεις στη μέση του δωματίου όσα έπιπλα μετακινούνται εύκολα και τα σκεπάζεις.

Καλύπτεις επίσης το δάπεδο κοντά στους τοίχους, ιδανικά αφού σηκώσεις (αν υπάρχουν) τα χαλιά. Υπάρχουν ειδικά fleece υφάσματα, τα οποία θα προστατεύσουν αποτελεσματικά όλες τις περιοχές που κινδυνεύουν από σταξίματα και πιτσιλίσματα. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

5o βήμα: Προετοίμασε το χώρο στο σημείο που θα βάψεις!

Καλό είναι να ξεσκονιστούν οι τοίχοι πριν από το βάψιμο και να πλυθούν με αραιό διάλυμα απορρυπαντικού. Αφού τους ξεβγάλεις με ένα μεγάλο σφουγγάρι, εξετάζεις τις επιφάνειες προσεκτικά και αν ανακαλύψεις τρύπες ή ρωγμές, τις σφραγίζεις με στόκο σπάτουλας.

Κάλυψε με χαρτοταινία τις κορνίζες των θυρών και των παραθύρων και αφαίρεσε όχι μόνο τα φωτιστικά και τις απλίκες αλλά και τα καρφιά των κάδρων που ίσως υπάρχουν.

Πριν από οποιεσδήποτε αποσυνδέσεις ηλεκτρικών συσκευών ή εξαρτημάτων κατεβάζεις πάντα τις ασφάλειες ή το γενικό.

6o βήμα: Το υπόστρωμα!

Το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα βάψεις είναι εξίσου σημαντικό με το χρώμα που θα χρησιμοποιήσεις. Μόνο μια επιμελημένη προετοιμασία εγγυάται ένα καλό τελικό αποτέλεσμα. Τα φθαρμένα σημεία, ρωγμές και βαθουλώματα, πρέπει να στοκαριστούν και να λειανθούν. Πρόσεξε ότι στη διαδικασία αυτή θα προχωρήσεις σύμφωνα με το είδος του διαλυτικού μέσου του χρώματος που θα ακολουθήσει:

Ακρυλικός στόκος για τα χρώματα υδατικής βάσης. Στόκος λαδιού για χρώματα συνθετικών ρητινών.

Αν θελήσεις να εξακριβώσεις τι είδος χρώματος είχε περαστεί παλαιότερα, μπορείς να βουτήξεις ένα πινέλο σε διαλυτικό γενικής χρήσης και μετά να το τρίβεις καλά πάνω στη βαμμένη επιφάνεια.

Το ακρυλικό βάσης νερού χρώμα θα διαλυθεί ενώ το χρώμα συνθετικών ρητινών θα αντισταθεί.

Τις παλιές βαμμένες επιφάνειες πρέπει να τις «αγριέψεις» λίγο τρίβοντας με γυαλόχαρτο για να πιάσει καλά το καινούργιο χρώμα.

Αυτό κανονικά σημαίνει τρία τριψίματα, με 80άρι, 100άρι και 200άρι γυαλόχαρτο. Εκεί που υπάρχουν ανάγλυφα μοτίβα, πατούρες, σκότιες κλπ. φυσικά δεν μπορείς να μεταχειριστείς ούτε τριβείο ούτε τάκο λείανσης.

Μεγάλος σου εχθρός εδώ, είναι η σκόνη από το πέρασμα του γυαλόχαρτου. Πριν βάψεις, την απομακρύνεις με υγρό πανί χωρίς χνούδι και αφήνεις λίγη ώρα να στεγνώσει. Τα ξεσκονιστήρια που «αρπάζουν» τη σκόνη δεν είναι τόσο κατάλληλα γι’ αυτήν τη δουλειά.

7o βήμα: Βάψιμο!

Αρχίζεις το βάψιμο από την οροφή.

Περνάς ένα χέρι παράλληλα προς τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες και ένα δεύτερο χέρι κάθετα προς το πρώτο, ακολουθώντας την κατεύθυνση του φωτός που μπαίνει στο δωμάτιο. Με τον τρόπο αυτό «χάνονται» όλες σχεδόν οι μικροατέλειες. Προχωρώντας μετά στους τοίχους, βάφεις πρώτα τις γωνίες χρησιμοποιώντας στραβοπίνελο με μακριά λαβή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το ειδικό μικρό ρολλό για τις γωνίες μεταξύ των τοίχων, πάντα όμως με μικρή ποσότητα χρώματος.

Το μυστικό για το σωστό βάψιμο των επιφανειών με ρολλό είναι: κάθετο ρολλάρισμα από κάτω προς τα πάνω και κινήσεις ζιγκ- ζαγκ δεξιά και αριστερά. Έπειτα πετυχαίνεις ομοιόμορφο στρώσιμο του χρώματος με κατακόρυφο ρολλάρισμα πάνω και κάτω. Το βάψιμο της επόμενης «λωρίδας» του τοίχου ξεκινάει δίπλα στην προηγούμενη, με μικρή επικάλυψη και όσο είναι το χρώμα νωπό.

Tips για να βάφεις σαν επαγγελματίας

Δοκίμασε διαφορετικές τεχνικές!

Πέραν του κλασικού βαψίματος, υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις για να αποδώσεις ένα διαφορετικό αποτελέσματα.

Σφουγγάρι

Η τεχνική του σφουγγαριού είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Το χρώμα απλώνεται επιμελώς ακατάστατα στον τοίχο με ελαφρά χτυπήματα του σφουγγαριού. Με δύο ή τρία διαδοχικά τέτοια «ταμποναρίσματα» σε διαφορετικούς χρωματικούς τόνους, μπορείς να πετύχεις εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Διάφορα Ρολλά

Ανάλογα εφέ γίνονται ακόμη και με «ρολλά». Ορισμένα απλά ρολλά έχουν τέτοια μορφή που είναι ικανή για να αποτυπώνουν στον τοίχο ανάγλυφα σχέδια και μοτίβα δημιουργώντας ιδιαίτερες επιφάνειες σε πολλές παραλλαγές.

Σχήματα με χαρτοταινία

Πριν ξεκινήσεις το βάψιμο, δημιουργείς σχήματα με μπλε χαρτοταινία. Είναι σημαντικό να επιλέξεις τη μπλε διότι έχει πολύ υψηλά επίπεδα απορρόφησης του χρώματος και γιατί αφαιρείται εύκολα, χωρίς να αφήνει σημάδια.

Αφού βάψεις τον τοίχο και περιμένεις να στεγνώσει, τραβάς προσεκτικά την ταινία και αυτό που μένει είναι ένα υπέροχο σχέδιο – αυτό που εσύ επέλεξες!

Με σακούλα

Για αποτέλεσμα ακανόνιστο με μεγαλύτερη φαντασία, μπορείς να τυλίξεις αεροστεγώς ένα ρολλό με μία πλαστική σακούλα. Ρολλάροντας πάνω στο χρώμα και κατεβάζοντας απαλά, βάφεις τον τοίχο δημιουργώντας ανάγλυφα σχέδια που θα εντυπωσιάσουν!

Κάνε τον τοίχο σου να δείχνει σαν… τζιν!

Χρησιμοποιώντας μία βούρτσα και βερνικόχρωμα απόχρωσης της επιλογής σου μπορείς με μία πολύ απλή τεχνική να κάνεις τον τοίχο σου να φαίνεται σαν τζιν.

Βάφεις με το βερνικόχρωμα τον τοίχο σου και με τη βούρτσα κάνεις από πάνω γενναίες κινήσεις προς την κατεύθυνση που θες (π.χ. προς τα κάτω). Έτσι, δημιουργούνται ρίγες διαφορετικών αποχρώσεων που δίνουν ένα αποτέλεσμα που προσομοιάζει σε τζιν!

Δες μεγάλη ποικιλία σε αξεσουάρ βαφής εδώ!

Πατώματα και πλακάκια

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Ιστορική Αναδρομή στην Ελλάδα

H ανακαίνιση πατώματος είναι μία πολύ σημαντική ανανέωση για το σπίτι αφού μπορεί ουσιαστικά να το μεταμορφώσει.

Διαχρονικά στα ελληνικά σπίτια συνυπήρχαν διαφορετικά είδη πατωμάτων. Στα υπνοδωμάτια και τα σαλόνια τοποθετούνταν παρκέ διαρκείας, ενώ στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, κυρίως µωσαϊκό. Στις νεότερες κατασκευές ωστόσο προτιμώνται ένα ή ακόμη και δύο διαφορετικά είδη πατωμάτων. Τα υλικά που επικρατούν πλέον είναι το laminate, τα πλακάκια και η πατητή τσιμεντοκονία.

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και διακόσμηση οι τάσεις στα πλακάκια τείνουν σε πιο ουδέτερες αποχρώσεις στους τόνους του ζεστού και απαλού γκρι, καφέ, λευκού, καθώς επίσης και των φυσικών αποχρώσεων της πέτρας, της βανίλιας και της ιδιαίτερης απόχρωσης του μελιού. Τα τελευταία χρόνια πάντως, οι σχεδιαστές προτείνουν όλο και πιο έντονες αποχρώσεις για πλακάκια που μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλά σημεία του σπιτιού.

Ταυτόχρονα, μία ιδιαίτερα διαδεδομένη επιλογή είναι το laminate, μία αξιόπιστη λύση για χώρους που προορίζονται τόσο για οικιακή χρήση όσο και για επαγγελματική. Προτείνεται σε διάφορες αποχρώσεις φυσικού ξύλου, με δυνατότητα πολλαπλών συνδυασμών.

H πραγματικά ανερχόμενη τάση στο χώρο των πατωμάτων όμως, είναι η πατητή τσιμεντοκονία. Συνδυάζει την αισθητική με την ποιότητα υλικού, προσφέροντας ένα μοναδικό και καλαίσθητο φυσικό αποτέλεσμα στους χώρους που εφαρμόζεται.

Πλακάκια

Η ανανέωση που μεταμορφώνει το χώρο!

Η επιλογή πλακιδίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το χώρο που θα τα τοποθετήσεις. Ακόμα και μέσα στο σπίτι, υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για κάθε δωμάτιο.

Για το χώρο της κουζίνας προτίμησε ανοικτές αποχρώσεις δίνοντας έτσι μεγαλύτερο ύψος. Για πιο μεσογειακό ύφος, ιδανική λύση αποτελούν τα επισμαλτωμένα κεραμικά πλακάκια. Υπάρχουν σε διάφορα σχέδια και σχήματα, για να επιλέξεις αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στο στυλ σου.

Μία πιο μοντέρνα νότα μπορεί να αποτελέσει ένας συνδυασμός σε πλακάκια πατώματος και τοίχου. Επιλέγοντας συνδυασμό από μεγάλα μονόχρωμα πλακάκια για το πάτωμα και πλακάκια μικρότερης διάστασης στον τοίχο θα έχεις ένα ιδιαίτερα σύγχρονο αποτέλεσμα.

Για το μπάνιο υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες εκτός από αισθητικές, καλύπτουν και χρηστικές ανάγκες. Τα κεραμικά πλακάκια είναι πολύ καλή επιλογή για μπανιέρες ή ντουζιέρες με την προϋπόθεση πως έχεις εξασφαλίσει την προστασία τους από το νερό. Οι ψηφίδες είναι η ιδανικότερη λύση για χώρους όπου η ντουζιέρα δεν διαχωρίζεται από το πάτωμα, επιτρέποντας στο νερό να κυλάει, δίνοντας έτσι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Για πιο μικρούς χώρους μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγάλα πλακάκια σε απαλά φωτεινά χρώματα για να δείχνουν μεγαλύτεροι.

Ακόμα υπάρχουν πλακάκια που έχουν όψη φυσικού ξύλου, αλλά και πέτρας ή υφάσματος. Είναι διαθέσιμα σε πολλές αποχρώσεις, προσδίδοντας πρωτοτυπία και ιδιαιτερότητα.

Το χρώμα επίσης του αρμού παίζει σημαντικό ρόλο. Αν η απόχρωσή του είναι όμοια με τα χρώματα των πλακιδίων, τότε το πάτωμα μοιάζει περισσότερο ενιαίο και οι αρμοί σχηματίζουν ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Κεραμικά πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικό χώρο. Αποτελούνται από διάφορους τύπους πηλού και ψήνονται μέχρι να γίνουν σκληρά. Η επιφάνειά τους μπορεί να είναι στιλβωμένη (υαλώδες στρώμα που επικολλάται στην επιφάνεια του πλακιδίου με τη μέθοδο της πύρωσης) ή αστίλβωτη.

Πορσελανάτα

Τα πορσελανάτα πλακάκια διαθέτουν εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες όπως αντοχή στην κρούση και στην εναλλαγή της θερμοκρασίας, αντοχή στην τριβή και ιδιαίτερη σκληρότητα.

Είναι αρκετά δημοφιλή και μπορείς να τα βρεις σε μεγάλο εύρος διαστάσεων και χρωμάτων ενώ είναι ιδανικά τόσο για εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Υαλότουβλα

Τα υαλότουβλα εμφανίστηκαν πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920. Μετά από μία μικρή απουσία τους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980 - 1990 είναι πλέον και πάλι στη μόδα αναδεικνύοντας μοντέρνους χώρους. Προσφέρουν διακριτικότητα και στυλ!

Patchwork

Για πιο ρετρό διάθεση υπάρχουν πλακάκια με σχέδια patchwork. Για να καλύψεις μεγαλύτερες επιφάνειες μπορείς να τα τοποθετήσεις σε συνδυασμό με ένα άλλο πλακάκι, πιο απλής λογικής, όπως είναι για παράδειγμα το μονόχρωμο.

Ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής πλακιδίων είναι σίγουρα το σχέδιο και το χρώμα τους. Ένας ακόμα παράγοντας όμως είναι η αντοχή σε τριβή, κρούση, κάμψη και διαφορές θερμοκρασίας.

Αγόρασε λίγα παραπάνω πλακάκια από αυτά που έχεις υπολογίσει γιατί κατά την τοποθέτηση μερικά ενδέχεται να υποστούν φθορές.

Επειδή τα πλακάκια είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, είναι ιδανικά για επίστρωση πάνω από επιφάνειες ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών με πλακάκια αρκεί ένα σκούπισμα και ένα σφουγγάρισμα. Λίγο απορρυπαντικό ή και διάλυμα χλωρίνης είναι αρκετό, αφού προτιμότερο είναι να αποφεύγονται ισχυρά χημικά.

Δες μεγάλη ποικιλία σε πλακάκια εδώ!

Ράγισε ένα πλακάκι; Δες 4 smart επιλογές για να το αντικαταστήσεις:

Laminate

Διαχρονικό, ανθεκτικό και εύκολο!

Το laminate είναι υλικό με σκληρή επιφάνεια, σε μορφή πεπιεσμένης μοριοσανίδας. Ιδανική επιλογή για χώρους που προορίζονται τόσο για οικιακή χρήση όσο και για επαγγελματική.

Οι σύγχρονοι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που το κάνουν να μοιάζει σε βαθμό ακρίβειας με τα ξύλινα πατώματα.

Έτσι το laminate προσδίδει στο χώρο τη ζεστασιά και την ομορφιά του ξύλινου πατώματος και είναι διαθέσιμο σε ένα ευρύ φάσμα τιμών, σχεδίων και χρωμάτων.

Το βασικό κριτήριο επιλογής είναι η μέτρηση της αντοχής του στην υγρασία, στο κάψιμο, στην τριβή αλλά και στα χτυπήματα.

Οι κατηγορίες αντοχής στην τριβή είναι:

AC1: Κατάλληλο για οικιακούς χώρους με ελαφριά χρήση, όπως το υπνοδωμάτιο και οι ντουλάπες.

AC2: Κατάλληλο για οικιακούς χώρους με μέτρια χρήση, όπως το σαλόνι και το καθιστικό.

AC3: Κατάλληλο για όλους τους οικιακούς χώρους αλλά και για επαγγελματικούς με ελαφριά χρήση. Είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία χρήσης.

AC4: Κατάλληλο για όλους τους οικιακούς χώρους αλλά και για τους επαγγελματικούς με βαριά χρήση. Ακόμα και αν στο χώρο υπάρχουν καρέκλες με ροδάκια το laminate πάτωμα αυτής της κατηγορίας είναι ασφαλές και παραμένει χωρίς γρατζουνιές.

AC5: Κατάλληλο για πολύ βαριά χρήση. Επιλέγεται κυρίως για δημόσια κτίρια και εμπορικά κέντρα.

Tips τοποθέτησης Laminate

Κατά την τοποθέτηση laminate ιδιαίτερη σημασία έχει το υπόστρωμα. Θα συντελέσει στην πλήρωση κενών μικρότερων από 2mm (ελάχιστες ατέλειες δαπέδου) και την κατάλληλη στερέωση των σανίδων. Προσφέρει έτσι ομοιομορφία και σταθερότητα.

Ακριβώς πάνω από το υπόστρωμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως “οδηγό” μία σανίδα μελαμίνης, για να εξασφαλίσεις σιγουριά στις κινήσεις σου.

Μπορείς να τοποθετήσεις αποστάτες κατά μήκος των τοίχων του δωματίου όπου πρόκειται να τοποθετηθεί συνθετικό πάτωμα, έτσι ώστε να αφεθεί κάποιος κενός χώρος μεταξύ του τοίχου και του ξύλινου δαπέδου που θα επιτρέψει τυχόν μελλοντική διαστολή λόγω υγρασίας.

Οι κύριοι λόγοι για να επιλέξεις πάτωμα Laminate

Η μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων που καλύπτει και τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες διακόσμησης.

Διαθέτει ιδιαίτερη αντοχή σε συχνή χρήση.

Είναι αντιολισθητικό και αντιστατικό.

Τοποθετείται εύκολα, σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Καθαρίζεται εύκολα.

Δεν χρειάζεται τρίψιμο ή λουστράρισμα.

Φυσικές αποχρώσεις
Λευκές αποχρώσεις
Σκούρες αποχρώσεις

Η ηλεκτρική σκούπα είναι η σωστή επιλογή για τον καθαρισμό του πατώματος Laminate.

Όταν σφουγγαρίζεις χρησιμοποιείς ειδικό καθαριστικό προϊόν.

H χρήση χλωρίνης είναι απαγορευτική για το πάτωμα Laminate.

Στα πόδια των επίπλων, είναι προτιμότερο να βάζεις ειδικά προστατευτικά για να μην τρίβονται στο πάτωμα.

Δες μεγάλη ποικιλία laminate εδώ!

Πατητή τσιμεντοκονία

Η πιο σύγχρονη τεχνική για την ανανέωση πατώματος & όχι μόνο!

Η πατητή τσιμεντοκονία εφαρμόζεται σε τοίχους, πατώματα, χτιστές σκάλες & πάγκους, ακόμη και μπάνια. Σχεδόν παντού! Είναι ένα οικολογικό, φυσικό, αδιάβροχο & πολύ ανθεκτικό υλικό, που μπορείς να το βρεις σε διάφορες αποχρώσεις.

Πρόκειται για ενιαίο κομμάτι χωρίς αρμούς, ενώσεις ή άλλου είδους κενά και έτσι δεν είναι ευάλωτη σε μικροδονήσεις, συστολές και διαστολές. Μόνο σε εξωτερικές εφαρμογές θα χρειαστούν αρμοί ανά περίπου 20 μέτρα, διαφορετικά απαιτούνται μόνο περιμετρικοί αρμοί 5-8 χιλιοστά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πατητής τσιμεντοκονίας:

Το μικρό πάχος των 2-3 χιλιοστών.

Χρησιμοποιείται ακόμα και σε πολυτελείς ανακαινίσεις κατοικιών.

Η τεχνολογία κατασκευής της, επιτρέπει τη διαπνοή, η οποία την καθιστά ενεργή σε συνθήκες υγρασίας και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μούχλας ή άλλων βακτηρίων.

Έχει πραγματικά μεγάλη ανθεκτικότητα.

Μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από κάθε επιφάνεια.

Για εναλλαγές υλικών στο χώρο του μπάνιου συνδύασε την τσιμεντοκονία με φυσικό ξύλο στον πάγκο του νιπτήρα ή για την επένδυση του τοίχου.

Προτίμησε λιτές γραμμές στο σχεδιασμό του χώρου σου σε συνδυασμό με την πατητή τσιμεντοκονία, ώστε να πετύχεις μοντέρνες επεμβάσεις.

Σπάνια συστήνεται στις εφαρμογές της τσιμεντοκονίας σε εσωτερικούς χώρους, να αφήνονται αρμοί περιμετρικά 0,5-1 cm στο σοβατεπί.

Δες ολοκληρωμένο σύστημα πατητής τσιμεντοκονίας εδώ!

Μπάνιο

Ένας χώρος προσωπικός που μπορεί να αποδώσει το χαρακτήρα σου!

Το Μπάνιο στην 7η τέχνη

Μπάνιο. Ένας χώρος αυστηρά προσωπικός που χρησιμοποιήθηκε στην έβδομη τέχνη με στόχο να κορυφώσει το συναίσθημα που ήθελε να αποδώσει ο σκηνοθέτης σε ολόκληρη την ταινία του.

Η Ευτυχία Ιωσηφίδου, κινηματογραφίστρια και τελειόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών περιγράφει 11 σκηνές όπου το μπάνιο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας!

Toy Story 3, 2010 / Φιλία

Στο αγαπημένο μικρών και μεγάλων Toy Story, πρωταγωνιστές είναι τα παιχνίδια. Η ιστορία ενηλικίωσης του Andy, θέλει τους πιστούς του φίλους -τον καουμπόυ Woody και τον πολέμιο του διαστήματος ΒuzzLightyear- να περνούν σε επόμενα χέρια ώστε να λάβουν και να δώσουν την αγάπη για την οποία προορίζονται. Έτσι, με τη συνοδεία των παιχνιδιών, η μπανιέρα για το παιδί γίνεται χώρος χαράς και φαντασίας.

Requiem for a dream, 2000 / Θρήνος

Το Ρέκβιεμ για ένα όνειρο, γοητεύει γενιές και γενιές για αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος. Οι θεατές ταυτίζονται παρακολουθώντας τέσσερα διαφορετικά όνειρα να διαλύονται από την ίδια την πραγματικότητα και τις επιλογές των ηρώων. Στη σκηνή αυτή, η Μάριον έχει φτάσει στο επώδυνο σημείο μηδέν της ζωής της, όπου η κάθε πτώση πια δεν μετράει. Η μπανιέρα ως συμβολικός χώρος μη τέλους, σαν μια μπανιέρα που δεν έχει πάτο, σαν μια ζωή που ζητά να γυρίσει αντίστροφα στο σημείο της κύησης.

Cleopatra, 1963 / Πολυτέλεια

Ποιος δε φέρνει στο μυαλό του την Κλεοπάτρα ως συνώνυμο της πολυτέλειας; Ο μύθος της βασίλισσας της Αιγύπτου εικονοποιήθηκε το 1963 με την πολυβραβευμένη υπερπαραγωγή που έκανε την Ελίζαμπεθ Τέηλορ σύμβολο σαγήνης. Το σκηνικό είναι αντίστοιχο του μεγέθους που επιβάλλει μια επική ταινία. Η Κλεοπάτρα περιβάλλεται από τις ακολούθους της σε μια αιθέρια ατμόσφαιρα ενώ απολαμβάνει το μπάνιο της και ταυτόχρονα δηλώνει την εξουσία της μιλώντας για μάχες.

Gummo, 1997 / Εγκατάλειψη

Οι ιδιαίτεροι και μοναχικοί κάτοικοι μιας έρημης μετά τον τυφώνα κωμόπολης του Οχάιο, γίνονται οι ήρωες του κόσμου του Harmony Korine. Μια μπανιέρα με βρώμικο νερό, μια μαμά λούζει το γιο της ενώ αυτός τρώει μακαρόνια και πίσω του βρίσκονται παρατημένα παιχνίδια και κούκλες. Η μπανιέρα ως ένα σκηνικό εγκατάλειψης και ρεαλισμού.

Αmerican Beauty, 1999 / Επιθυμία

Το προκλητικό American Beauty, γροθιά στην ψυχή του μέσου θεατή που ακόμα ζει το αμερικανικό όνειρο, καταρρίπτει κάθε ιδέα οικογένειας και “κανονικότητας”. Στο μυαλό του φιλήσυχου οικογενειάρχη, υπάρχει πια μόνο μια σκέψη ή μάλλον μια επιθυμία που υπερβαίνει για τον ίδιο τα όρια του νόμου και της λογικής. Η μπανιέρα γίνεται ένας τόπος μη πραγματικός, φαντασιακός, που πλημμυρίζει από ομορφιά.

Big Fish, 2003 / Αποχωρισμός

Στο μαγικό κόσμο του Tim Burton, οι άνθρωποι γίνονται οι ιστορίες τους. Στο Big Fish, o πρωταγωνιστής μπαίνει σε μια διαδικασία αποχαιρετισμού των αγαπημένων του ανθρώπων, αφηγούμενος τη ζωή του όπως αυτός θέλει να τη θυμάται -σαν παραμύθι- μέχρι που ο ίδιος ταυτίζεται με το “Μεγάλο Ψάρι”. Σε αυτήν τη σκηνή, η μπανιέρα φιλοξενεί ένα μεγάλο, αληθινό και τρυφερό αντίο.

Scarface, 1983 / Δύναμη

Στο Scarface, o Al Pacino είναι ο τετραπέρατος εγκληματίας που ανέρχεται στην κορυφή του υποκόσμου και συγκεντρώνει όλο και περισσότερη δύναμη χωρίς καμία αναστολή. Το αλαζονικά μεγάλο μαρμάρινο και χρυσαφένιο λουτρό γίνεται καθρέφτης του ήρωα και αποδίδει την παγερή μοναξιά που φέρει ο πλούτος και η εξουσία.

Dumbo, 1941 / Αθωότητα

Στο σκληρό σκηνικό ενός τσίρκου, γεννιέται ένα ελεφαντάκι. Όμως, τα μεγάλα του αφτιά το διαφοροποιούν από τα άλλα κι έτσι αυτό και η μητέρα του βιώνουν το μίσος και την κακία των υπολοίπων. Ίσως η πιο τρυφερή σκηνή μπάνιου στην ιστορία του κινηματογράφου όταν η μαμά ελεφαντίνα πλένει με στοργή το μικρό Ντάμπο, που δεν αντιλαμβάνεται καθώς παίζει αθώος τη σημασία και το μέγεθος της μητρικής αγάπης.

Pretty Woman, 1991 / Φλερτ

Ένας πλούσιος άντρας της “καλής κοινωνίας” προσλαμβάνει μία συνοδό για τις κοσμικές του υποχρεώσεις. Όμως, οι μέρες περνούν, η κοπέλα προσαρμόζεται στον κύκλο του και τελικά η σχέση τους αλλάζει. Στη μπανιέρα, οι δύο χαρακτήρες μοιράζονται προσωπικές ιστορίες. Τα χρώματα, η μουσική και η σκηνοθεσία συνωμοτούν ώστε να επιτευχθεί μια κορυφαία σκηνή ερωτικής αναγνώρισης.

Lost in Translation, 2003 / Μοναξιά

Μία γυναίκα κι ένας άντρας βρίσκονται για διαφορετικούς λόγους στο Τόκιο Γνωρίζονται τυχαία και αναπτύσσουν μεταξύ τους μια ξεχωριστή επικοινωνία, που τους συντροφεύει όσο βρίσκονται -μεταφορικά και κυριολεκτικά- “χαμένοι στη μετάφραση”. Η απόκοσμη μπανιέρα με θέα το αστικό τοπίο, είναι πλήρως αποξενωμένη από αυτό, αποτελώντας έτσι το απόλυτο σκηνικό μοναξιάς και εσωτερικής αναζήτησης.

Psycho, 1960 / Τρόμος

Η πιο χαρακτηριστική σκηνή μπάνιου στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια γυναίκα κάνει μπάνιο ανέμελη και ξαφνικά κάποιος ανοίγει την κουρτίνα. Ο μάστερ του σασπένς, Χίτσκοκ, με το απόλυτο μοντάζ “τεμαχίζει” την εικόνα και τρομάζει το θεατή ξανά και ξανά.

Το μπάνιο χθες και σήμερα!

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει τα πάντα στο χώρο της διακόσμησης του μπάνιου.

Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, το μπάνιο ήταν ένας χώρος καθαρά χρηστικής αξίας. Στην ύπαιθρο μάλιστα βρισκόταν εκτός σπιτιού και αποτελούσε ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι από την οικία.

Στη συνέχεια και με την αστική ανάπτυξη, κυριαρχούν έπιπλα όπως ο μπιντές και οι μπανιέρες που διέθεταν πόδια και δεν ήταν εντοιχισμένες.

Πλησιάζοντας προς το τέλος του 1970 και μετά, παρατηρείται η θεμελίωση της διακόσμησης του μπάνιου, έστω και ανεπαίσθητα.

Ο χώρος του μπάνιου “ντύνεται” με πλακάκια εμπριμέ -επαναλαμβανομένων μοτίβων- με μεγαλύτερους καθρέφτες, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται πλέον στο φωτισμό.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι επιλογές είναι πολλές και μπορείς να βρεις τα έπιπλα, τα πλακάκια, τα είδη υγιεινής, τα αξεσουάρ μπάνιου αλλά και το φωτισμό που θα δώσουν στο μπάνιο σου το χαρακτήρα που θέλεις.

Ιδέες για το μπάνιο σου

H επιτυχημένη ανακαίνιση του μπάνιου, στηρίζεται σε δύο άξονες. Στο σχεδιασμό και στην απλότητα της λειτουργίας του. Οι επιλογές που έχεις είναι πολλές και μπορείς να βρεις εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στο στυλ σου.

Η ποιότητα στην ανακαίνιση μπάνιου εξαρτάται επίσης από τη σωστή επιλογή φωτιστικών, το συνδυασμό χρωμάτων, το μέγεθος, το χρώμα στα πλακάκια και τη σωστή τοποθέτησή τους. Ο τρόπος τοποθέτησης μπορεί να βελτιώσει το χώρο σου. Για παράδειγμα, μικρότερα πλακάκια σε οριζόντια διάταξη δίνουν την εντύπωση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος.

Ακόμα, μπορείς να τοποθετήσεις πλακάκια μόνο στα τμήματα του τοίχου που έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό και τα υπόλοιπα να βαφτούν με χρώματα της αρεσκείας σου. Πλέον στην ανακαίνιση του μπάνιου υπάρχουν πολλές επιλογές και δεν περιορίζεσαι απλά και μόνο στην τοποθέτηση των πλακιδίων περιμετρικά στους τοίχους.

Και εδώ η πατητή τσιμεντοκονία εφαρμόζεται ευρέως και δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα (π.χ. χτιστή μπανιέρα ή νιπτήρας).

Τρεις προτάσεις για να διακοσμήσεις το μπάνιο σου!

Διακόσμησε ένα μεγάλο μπάνιο με λεπτότητα και πολυτέλεια

Το μπάνιο μεγάλης χωρητικότητας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να δημιουργήσεις ένα χώρο μίνιμαλ πολυτέλειας που θα σου προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Τόλμησε το συνδυασμό διαφορετικών τύπων πλακιδίων σε πάτωμα και τοίχο. Μεγάλα μονόχρωμα πλακάκια για το πάτωμα και πλακάκια ίδιου μεγέθους, αλλά σε συμπληρωματικές αποχρώσεις για τον τοίχο θα προσδώσουν στο χώρο μία νότα μεγαλοπρέπειας.

Τα πλακάκια με ψηφιδωτά μπορούν επίσης να προσφέρουν διαχρονικότητα και να δέσουν υπέροχα με τους νιπτήρες.

Μια πιο σύγχρονη ντουζιέρα με επιλογές υδρομασάζ – καμπίνα προσδίδει από διακοσμητικής άποψης μία πιο μοντέρνα τάση, ενώ και από χρηστικότητα, υπόσχεται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Ταυτόχρονα αφήνει απόσταση από τα υπόλοιπα είδη υγιεινής, υπερτονίζοντας την άνεση που προσφέρει ο μεγάλος χώρος που έχεις στη διάθεσή σου.

Για το φωτισμό και τη δημιουργία ατμόσφαιρας, αν δεν υπάρχει περιμετρικός φωτισμός, προτιμότερο είναι να φωτίζεται η επάνω οριζόντια πλευρά του καθρέφτη.

Ξεκίνησε με την εγκατάσταση γενικού φωτισμού πάνω από τον καθρέφτη. Πειραματίσου με φωτισμό και στις δύο πλευρές του καθρέπτη ή κάτω από αυτόν για να βοηθήσει στην αποφυγή ανεπιθύμητων σκιών που ρίχνει στο πρόσωπό σου ο υπόλοιπος φωτισμός.

Τέλος, ο φωτισμός στο ντους και στην μπανιέρα παραμένει πάντα δημοφιλής και προσθέτει στυλ στην καθημερινή μας ρουτίνα. Το φωτιζόμενο νερό που κυλάει, προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και ένα πιο “παιχνιδιάρικο” στοιχείο.

Δες μεγάλη ποικιλία σε έπιπλα, αξεσουάρ και είδη μπάνιου εδώ!

Διακόσμησε το μπάνιο με διαχρονικότητα και κομψότητα

Μικρές πινελιές είναι εκείνες που θα αποδώσουν κομψότητα και διαχρονικότητα στο μπάνιο σου.

Ένα vintage πλακάκι σε συνδυασμό με μία μοντέρνα επιλογή κρεμαστής στήλης ντουζ για τη μπανιέρα σου, θα σε βοηθήσουν να ταιριάξεις το μοντέρνο με το διαχρονικό.

Εδώ είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι επιλογές για την αποθήκευση. Ντουλάπι - ράφι κάτω από τον νιπτήρα, ερμάρια και εντοιχισμένα ράφια, θα σου δώσουν τον extra χώρο για να καλύψεις χρηστικές ανάγκες. Φυσικά, αποτελούν και ευκαιρίες για να δώσεις τον χαρακτήρα σου στη διακόσμηση.

Δες μεγάλη ποικιλία σε έπιπλα, αξεσουάρ και είδη μπάνιου εδώ!

Διακόσμησε το μικρό μπάνιο σου, με vintage πινελιές και... πολύ χαρακτήρα!

Σε μικρά μπάνια, παρότι φαινομενικά οι επιλογές σου είναι περιορισμένες, μπορείς με πολύ απλές επιλογές να αποδόσεις το χαρακτήρα που θέλεις.

Αρχικά επικεντρώσου στο φωτισμό. Περισσότερες πηγές φωτός με λευκή απόχρωση θα δημιουργήσουν την αίσθηση περισσότερου χώρου. Για το θέμα του χώρου, μπορείς ακόμα να τοποθετήσεις αντικείμενα που δημιουργούν αντανακλάσεις, ιδανικά απέναντι από κάποιο παράθυρο.

Αρκετά σημαντικό είναι επίσης να διατηρείς το χώρο τακτοποιημένο, αποφεύγοντας αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι.

Η επιλογή των σωστών πλακιδίων παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Διάλεξε πλακάκια που αποτελούνται από μικρότερα στη μορφή του μωσαϊκού, για να κάνεις το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος.

Ράφια και ερμάρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι, τόσο από άποψη χρηστικότητας, όσο και στυλ. Η απόχρωση καλό είναι να προσφέρει ομοιογένεια και να δένουν με αυτά τα διάφορα επιμέρους αξεσουάρ, όπως το πιγκάλ, το δοχείο, τη σαπουνοθήκη και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του χώρου σου!

Τέλος, ο καθρέφτης “μεγαλώνει” το χώρο και αυτός είναι ένας γενικότερος κανόνας, οπότε διάλεξε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο για το μικρό μπάνιο!

Δες μεγάλη ποικιλία σε έπιπλα, αξεσουάρ και είδη μπάνιου εδώ!

Τips για να αλλάξεις την εικόνα του μπάνιου σου

Ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα αλλάξει η εικόνα του μπάνιου σου, καθώς θα προσθέσεις φως, χαρακτήρα, αλλά και εργονομία σε ολόκληρο το χώρο!

Στη σύγχρονη διακοσμητική, η αποθήκευση αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να συνδυάσεις χρηστικότητα και μοναδικότητα. Ιδανικό σημείο τοποθέτησης των ντουλαπιών είναι γύρω από το νιπτήρα. Επίσης, καλάθια και κουτιά αποθήκευσης μπορούν να αποτελέσουν επιλογές που θα εξασφαλίσουν εργονομία και στυλ!

Η σωστή επιλογή νιπτήρα είναι εξίσου σημαντική. Προτίμησε νιπτήρες με λεπτή βάση για μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου.

Πες ναι στην ποιότητα! Τα μικρά μπάνια χωράνε λιγότερα έπιπλα κι έτσι μπορείς να επενδύσεις σε λίγα και ποιοτικά. Ένας μεγάλος μπρούτζινος καθρέφτης τοίχου ή μία εντυπωσιακή vintage συρταριέρα, θα προσδώσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα!

Μπορείς να πειραματιστείς ακόμα και με την πόρτα του μπάνιου. Οι συρόμενες πόρτες μπορούν να αποδώσουν ένα πιο χαριτωμένο αποτέλεσμα!

Μην ξεχνάς το φωτισμό. Αν διαθέτεις μονό φωτιστικό πάνω από το νιπτήρα, δοκίμασε να το αντικαταστήσεις με μικρότερα φωτιστικά σε διαφορετικές γωνίες του μπάνιου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεις να δημιουργείς την εντύπωση ότι ο χώρος σου είναι μεγαλύτερος!

Βάλε… πράσινο! Υπάρχουν φυτά που μπορούν κάλλιστα να ζήσουν εντός μπάνιου και να δώσουν ζωή στο χώρο σου. Μπαμπού, αλόη βέρα, σανσιβέρια, γιούκα, δράκαινα και ζάμια είναι μόνο μερικά από αυτά.

Τέλος, ένας απλός και εύκολος τρόπος να μεταμορφώσεις όλη την εικόνα του μπάνιου σου είναι αναδεικνύοντας/ανανεώνοντας τα λευκά είδη σου. Κάνοντας επιτυχημένες επιλογές σε πετσέτες, κουρτίνα μπάνιου και πατάκια μπορείς να δημιουργήσεις εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δες μεγάλη ποικιλία σε έπιπλα, αξεσουάρ και είδη μπάνιου εδώ!

Κάντε τις πληρωμές σας με:
VISA MasterCard DINNERS Maestro Bank Upon delivery Iris
Ασφαλείς αγορές με:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand Green Brand Awards 2023

Επίλεξε κατάστημα παραλαβής

Συμπλήρωσε τον ΤΚ

ή επίλεξε ένα κατάστημα εξυπηρέτησης: