Σε όσους από εμάς αρέσουν οι κατασκευές, οι αναπαλαιώσεις επίπλων ή απλώς θέλουμε να επισκευάζουμε μόνοι μας τα πάντα, έχουμε σίγουρα ένα κοινό όνειρο, να αποκτήσουμε το δικό μας μικρό παράδεισο… το εργαστήριό μας! Για να είναι όμως λειτουργικό ένα εργαστήριο εκτός από τα εργαλεία χειρός και ηλεκτρικά εργαλεία που κάθε επίδοξος μάστορας έχει στην εργαλειοθήκη του, χρειάζεται και διάφορα είδη ειδικού εξοπλισμού.

Με τη βοήθεια της παρακάτω λίστας δεν είναι δύσκολο να διαμορφώσουμε ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο.

Σταθερά Εργαλεία

Ένα εργαστήριο μας δίνει τη δυνατότητα εκτός από τα εργαλεία χειρός και τα ηλεκτρικά εργαλεία, να έχουμε και «σταθερά» εργαλεία τα οποία μας εξασφαλίζουν μεγαλύτερο εύρος εργασιών! Το εργαστήριό μας χρειάζεται λοιπόν:

 • Σταθερό δράπανο & δισκοπρίονο πάγκου: ιδανικά εργαλεία για κοπές ακριβείας σε μεγάλες επιφάνειες.
 • Τραπέζι εργασίας: εξασφαλίζει μια σταθερή επιφάνεια εργασίας και κατ’ επέκταση απόλυτη ακρίβεια.
Προστασία Εργασίας

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που πάντα πρέπει πάντα να φροντίζουμε είναι η ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ας δούμε τα απαραίτητα είδη προστασίας ώστε να είμαστε ασφαλείς:

 • Φόρμα εργασίας: μια ολόσωμη φόρμα ή ένα παντελόνι εργασίας.
 • Μποτάκια εργασίας & γάντια: προστατεύουμε πάντα τα άκρα μας από τον κίνδυνο χτυπήματος. Μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα εργαλεία είναι αρκετά βαριά και παράλληλα όταν είναι σε κίνηση μπορεί να είναι επικίνδυνα, οπότε δεν τα ξεχνάμε ποτέ.
 • Επιγονατίδες: όταν γονατίζουμε για να πραγματοποιήσουμε κάποια εργασία, οι επιγονατίδες είναι απαραίτητες.
 • Γυαλιά προστασίας, μάσκα κράνος: προστατεύουμε πάντα τόσο τα μάτια μας όσο και όλο το πρόσωπό μας κατά τη διάρκεια της εργασίας.
 • Ωτοασπίδες: πολλά εργαλεία προκαλούν θόρυβο, για αυτό χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες.
Οργάνωση & αποθήκευση

Το εργαστήριο χρειάζεται οργάνωση για να είναι λειτουργικό και να μπορούμε με ευκολία να βρίσκουμε ότι χρειαζόμαστε. Τα παρακάτω είδη θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε άψογα το χώρο μας και όχι μόνο!

 • Εργαλειοθήκη: για να έχουμε πάντα τακτοποιημένα όλα τα εργαλεία χειρός καθώς και τα ηλεκτρικά εργαλεία και να μην τα ψάχνουμε!
 • Ράφια / μεταλλική ραφιέρα / ντουλάπα: για να έχουμε οργανωμένα και τα πιο μεγάλα ηλεκτρικά μας εργαλεία καθώς επίσης και όλο τον εξοπλισμό του εργαστηρίου.
 • Πάγκος εργασίας: απαραίτητος για να πραγματοποιούμε με άνεση όλες τις εργασίες μας.
 • Σκάλα: για να μπορούμε να φτάνουμε με άνεση ότι έχουμε τοποθετήσει σε ψηλά ράφια.
 • Ρολόι: αν και δεν μας βοηθάει στην οργάνωση του χώρου είναι απαραίτητο για την οργάνωση του χρόνου! Μην ξεχνάμε ότι πολλές εργασίες απαιτούν συγκεκριμένο χρόνο αναμονής μέχρι την υλοποίηση του επόμενου σταδίου.
Καθαριότητα

Είναι καλό ο χώρος μας εκτός από τακτοποιημένος και οργανωμένος να είναι και καθαρός! Σύμμαχοί μας στη διατήρηση του εργαστηρίου καθαρού είναι:

 • Σκούπα: μια ισχυρή σκούπα, η οποία δεν προορίζεται αποκλειστικά για οικιακή χρήση μας εξασφαλίζει εύκολα και γρήγορα απόλυτη καθαριότητα στο χώρο.
 • Φυσητήρας: ένας ισχυρός φυσητήρας με λειτουργία φυσήματος και αναρρόφησης μπορεί να απομακρύνει ρινίσματα και μεγάλου όγκου υπολείμματα από το χώρο.
Έτοιμο το εργαστήριό μας λοιπόν. Και μια τελευταία συμβουλή... επειδή όλες οι εργασίες γίνονται καλύτερα με κέφι και χαρά, καλό είναι να εξοπλίσουμε το εργαστήριο με ότι μας βοηθάει να περάσουμε ακόμα πιο ευχάριστα κατά τη διάρκεια της εργασίας, όπως για παράδειγμα ένα ραδιόφωνο ή μία τηλεόραση για να ακούμε μουσική και να βλέπουμε την αγαπημένη μας diy εκπομπή.