Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας πολύ σοφά λέγανε ‘Φύλαγε τα ρούχα σου…’ και ερχόμαστε εμείς πλέον να τη συνεχίσουμε αλλάζοντας λιγάκι τη συνέχεια: «για να τα έχεις όλα», ναι ιδανικά όλα όχι μόνο τα μισά!

Πολλές είναι οι φορές που φεύγουμε από το σπίτι κουβαλώντας μαζί μας ένα σωρό έννοιες για το αν και πόσο ασφαλές το αφήνουμε. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν κλείνουμε το σπίτι μας για αρκετές μέρες λόγω διακοπών, αλλά η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οπότε, μόνο αν φροντίζουμε να προνοούμε για κάθε στιγμή θα είμαστε ήσυχοι.

Εδώ συγκεντρώνουμε λοιπόν μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που σίγουρα θα μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας για ασφάλεια στο σπίτι:

Κλείδωσε – κλείδωσε – κλείδωσε

Η κλειδαριά στέκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας του σπιτιού μας κι επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, το λέμε πολλές φορές για να μην το ξεχνούμε! ‘Κλειδώνουμε’ και ασφαλίζουμε ο,τιδήποτε μπορεί να ξεχαστεί ανοικτό: από πόρτες, μέχρι μπλακονόπορτες και παράθυρα! Ιδίως αν είμαστε νέοι ένοικοι, φροντίζουμε από την πρώτη κιόλας μέρα να έχουμε αντικαταστήσει τις κλειδαριές όλων των υπαρχουσών πορτών.

Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία από κλειδαριές και λουκέτα που σίγουρα μπορούμε να βρούμε την ιδανική λύση για κάθε σημείο που απαιτεί κλείδωμα. Η κλειδαριά της βασικής εισόδου είναι από τις πιο σημαντικές επιλογές μας, αλλά και στις υπόλοιπες πόρτες εξωτερικού χώρου έχει σημασία η αλλαγή και η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής λύσης – έστω το άλλαγμα του αφαλού.

Πείροι ασφαλείας είναι απαραίτητοι για τα παράθυρα και τα παντζούρια, ειδικά εκείνα που είναι παλαιότερης τεχνολογίας. Επίσης, τα εξωτερικά κάγκελα είναι μια πραγματικά καλή λύση για τα παράθυρά μας από τα οποία απουσιάζουν παντζούρια.
Πολλές φορές μάλιστα σε πολλά σημεία είναι χρήσιμα τα λουκέτα. Τα λουκέτα είναι ευέλικτα και μπορούν να προσθέσουν μια επιπλέον δόση ασφάλειας σε πολλά σημεία. Υπάρχουν απλά λουκέτα αλλά και με συνδυασμό-κωδικό, που μπορούν να μας φανούν χρήσιμα.

Φρόντισε να έχεις ντοκουμέντα & ορατότητα εντός & εκτός σπιτιού

Εξοπλισμός βιντεοπαρακολούθησης, θυροτηλέφωνα – βιντεοτηλέφωνα, κλειστά συστήματα τηλεόρασης, κλπ είναι μερικά από τα εργαλεία που μας βοηθούν να βλέπουμε, να καταγράφουμε και να έχουμε εικόνα ανά πάσα στιγμή για το τι συμβαίνει στο σπίτι μας.

Αυτονόητο είναι ότι όλοι μας έχουμε εγκατεστημένο τουλάχιστον το γνωστό μας «ματάκι» στην πόρτα ώστε και με μια απλή-γρήγορη ματιά να μπορούμε να ελέγξουμε.

Τοποθέτησε & ενεργοποίησε ένα καλό συναγερμό-φύλακα

Ο συναγερμός μας θα πρέπει να είναι συνεχώς ενεργοποιημένος, έχοντας φροντίσει να έχουμε ενδείξεις για την παρουσία συναγερμού ιδανικά σε όλα τα σημεία πιθανής πρόσβασης.
Τα συστήματα συναγερμού λειτουργούν αποτρεπτικά προς οποιονδήποτε πιθανό εισβολέα, οπότε τον ενεργοποιούμε ακόμη και όταν είμαστε σπίτι – πόσο μάλλον όταν λείπουμε από αυτό (ακόμη και για 1 ώρα).

Δεν ξεχνούμε ότι πολύ σημαντικό είναι να καλύψουμε τις όποιες εμφανείς καλωδιώσεις ώστε να μην είναι εφικτή οποιαδήποτε προσπάθεια αποσύνδεσής τους.

Δημιούργησε εικόνα & ήχο ακόμη κι όταν λείπεις

Είναι γνωστό ότι αν αφήνουμε μόνιμα αναμμένο κάποιο φως είναι σημάδι ότι λείπουμε. Μια καλή λύση είναι είτε η επιλογή φωτισμού με χρονοδιακόπτη-πρίζα ώστε να ανάβει σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας, είτε φωτιστικά με ανιχνευτές κίνησης, προβολείς, κλπ τα οποία ανάβουν όταν υπάρχει ‘λόγος’. Απλή η επιλογή και εξίσου απλή η τοποθέτηση!


Φυσικά χρονοδιακόπτες δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον φωτισμό αλλά και σε συσκευές όπως στερεοφωνικά ή τηλεοράσεις. Να το θυμόμαστε κι αυτό, ε!

Προμηθεύσου ένα καλό χρηματοκιβώτιο

Αν παρόλα τα παραπάνω καταφέρει κανείς να περάσει το φρούριο που έχουμε με πολλή φροντίδα δημιουργήσει, δε μένει παρά να έχουμε φροντίσει να υψωθεί ακόμη ένα εμπόδιο στον επίδοξο εισβολέα. Επιλέγουμε την απόλυτη κρυψώνα (άλλος ένας βαθμός δυσκολίας) όπου θα τοποθετήσουμε ένα χρηματοκιβώτιο για τη φύλαξη των πολύτιμων αντικειμένων ή των χρημάτων μας. Υπάρχουν λύσεις χρηματοκιβωτίων με κλειδαριά αλλά και με κωδικό ασφαλείας.

Είτε το ένα επιλέξουμε, είτε το άλλο, φροντίζουμε ώστε μόνο οι άνθρωποι του σπιτιού να γνωρίζουν για την ύπαρξή του.

Tips ασφαλείας που κάνουν τη διαφορά

Φυσικά όσα tips κι αν καταγράψουμε, πάντα υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ασφάλεια του σπιτιού μας και είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψη.



Να ποια είναι αυτά:

  • Η φλυαρία δεν βοήθησε ποτέ κανένα! Πληροφορίες όπως ένα ταξίδι ή ποιες ώρες απουσιάζουμε από το σπίτι δεν είναι απαραίτητο να γίνονται γνωστές στον πρώτο τυχόντα (εδώ περιλαμβάνονται και τα social media).
  • Είναι πιθανό κάποιος να προσπαθήσει να μας επισκεφθεί απρόσκλητα είτε μέρα είτε νύκτα. Οπότε, δεν ξεχνούμε τους κανόνες ασφαλείας του σπιτιού μας ακόμη κι αν πεταχτούμε για 10’ στο φούρνο της γειτονιάς.
  • Προτιμούμε την κουζίνα για να κρύψουμε τα πολύτιμά μας. Ναι την κουζίνα, μιας και είναι από τα τελευταία δωμάτια που σκέφτεται κανείς να επισκεφθεί μπαίνοντας σε ένα σπίτι.
  • Προσοχή στα σκουπίδια μας καθώς αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών για το εσωτερικό του σπιτιού μας! Π.χ. Η συσκευασία από μια νέα συσκευή μαρτυρά μια νέα αγορά.
  • Κάποιο γνωστό μας πρόσωπο πρέπει να έχει πρόσβαση στο σπίτι με εφεδρικό κλειδί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Φυσικά δεν αφήνουμε κλειδιά σε εμφανή σημεία (γλάστρες, πατάκι εξώπορτας) καθώς αυτές είναι οι πρώτες θέσεις που κάποιος μπορεί να ψάξει.
  • Ενημερώνουμε έμπιστους γείτονες για την απουσία μας ώστε να έχουν το νου τους και να μαζεύουν την αλληλογραφία μας.
  • Αφήνουμε τα παντζούρια ανοιχτά για να μην κινούμε υποψίες.

Φυσικά ποτέ δεν ξεχνάμε το χρυσό κανόνα για την ασφάλεια του σπιτιού μας:
Όσο πιο δύσκολο είναι για κάποιον να παρέμβει στο χώρο μας, τόσο πιο εύκολα αποτρέπεται από την απόπειρα. Οπότε, λαμβάνοντας υπόψη μας όλα ή τα περισσότερα από τα παραπάνω, τόσο πιο λίγες έως και ανύπαρκτες είναι οι πιθανότητες να έχουμε απρόσκλητους επισκέπτες!