Οι χειμερινές αποδράσεις, είτε κοντινές είτε μακρινές, διαφέρουν πολύ από τις υπόλοιπες εξορμήσεις του χρόνου. Μπορεί ο παγωμένος δρόμος, τα χιόνια ή η βροχή να αποτελούν πρόκληση για όσους αγαπούν την οδήγηση, αλλά το αυτοκίνητό σου χρειάζεται την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και τα αξεσουάρ για τις χειμερινές συνθήκες.

Επειδή λοιπόν τίποτα δεν θέλουμε να χαλάσει το πολυπόθητο ταξίδι, όπως θα συνέβαινε αν σε άφηνε το αυτοκίνητό σου στη μέση του δρόμου και μακριά από το σπίτι, προετοιμάσου κατάλληλα, για να απολαύσεις μόνο τα θετικά!

Ο βασικός έλεγχος του αυτοκινήτου πριν το ταξίδι

Ακόμα κι αν η πρόγνωση του καιρού είναι καλή, εσύ καλείσαι να ελέγξεις τις λειτουργίες και τη μηχανή του αυτοκινήτου σου, πριν ξεκινήσεις τη διαδρομή. Ο βασικός, λοιπόν, έλεγχος περιλαμβάνει:

 1. Τη μπαταρία, αφού το κρύο συμβάλλει στη μειωμένη απόδοσή της.
 2. Τα ελαστικά, ειδικά αν δεν έχουν αλλαχθεί πρόσφατα.
 3. Τα φρένα και τα τακάκια, αφού αυτά είναι που θα ακινητοποιήσουν το όχημα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ή σε παγωμένο δρόμο.
 4. Τους υαλοκαθαριστήρες και την άμεση αντικατάστασή τους, αν κρίνεται απαραίτητο. Αν δεις ότι οι υαλοκαθαριστήρες αφήνουν ίχνη νερού στο παρμπρίζ, τότε χρειάζονται άμεση αντικατάσταση. Να θυμάσαι πως όταν οι υαλοκαθαριστήρες δεν λειτουργούν σωστά, ενδέχεται να θολώσουν ή ακόμη και να γρατζουνίσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου, επηρεάζοντας σημαντικά την ορατότητα του οδηγού.
 5. Τα λάδια του οχήματος, τον κινητήρα και το ψυγείο, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα υγρά του αυτοκινήτου (λάδια, νερά, υγρά μπαταρίας) βρίσκονται στην απαιτούμενη στάθμη. Μάλιστα ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον κινητήρα σου για το κρύο, είναι η αλλαγή των λαδιών.

Πρακτικές συμβουλές για την κατάλληλη προετοιμασία πριν τη χειμερινή εκδρομή
 1. Φροντίζεις για ελαστικά με καλή πρόσφυση.
 2. Τοποθετείς στο αυτοκίνητο τις κατάλληλες αλυσίδες αν πρόκειται να ταξιδέψεις σε περιοχή με χιόνι ή πολύ κρύο και πιθανότητα πάγου.
 3. Ελέγχεις το σύστημα θέρμανσης του αυτοκινήτου, για να λειτουργεί σωστά τόσο για την άνεση στο ταξίδι όσο και για την ασφάλειά σου. Όσο πιο άνετος νιώθεις ως οδηγός, τόσο πιο ασφαλής είσαι.
 4. Φτιάχνεις ένα kit αυτοκινήτου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ένα χιονόπανο στο κατάλληλο για το όχημα μέγεθος, γάντια, φακό, ένα μικρό φαρμακείο και σετ ασφάλειας, καθαριστικά για το παρμπρίζ και έναν φορτιστή μπαταρίας ώστε να μπορείς να επανεκκινήσεις το αυτοκίνητό σου αν μείνει λόγω καιρού ή εξαιτίας κάποιας άλλης συνθήκης.
 5. Προμηθεύεσαι μία κουκούλα αυτοκινήτου για την προστασία του από το χιόνι, το χαλάζι και τον παγετό.
 6. Φροντίζεις να έχεις μαζί σου αντιψυκτικό υγρό κινητήρα και ειδικό υγρό υαλοκαθαριστήρων που απομακρύνει αποτελεσματικά τον πάγο από το παρμπρίζ και τα τζάμια.
Με μηχανή στην εξοχή

Όπως και με το αυτοκίνητο, έτσι και με τη μηχανή καλείσαι να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το κρύο σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες και το φορτίο που θα έχεις μαζί σου. Στην περίπτωση της μηχανής, ξεκινάς με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στη συνέχεια ελέγχεις τα λάδια, νερά, υγρά και ελαστικά. Συνεχίζεις τον διεξοδικό έλεγχο στα σωληνάκια των φρένων, στα δοχεία και το πάχος των τακακίων. Αν διαπιστώσεις κάποιου είδους διαρροή, το ταξίδι αναβάλλεται μέχρι να επισκευασθεί το πρόβλημα. Τέλος, σιγουρέψου ότι όλα τα φώτα είναι σε λειτουργική κατάσταση. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου λιπαντικό σπρέι αλυσίδας, αλυσίδες και τα απαραίτητα αξεσουάρ για προστασία από το κρύο.

Τι άλλο θα χρειαστείς για τη χειμερινή εκδρομή

Μόλις ετοιμάσεις το αυτοκίνητο, πρέπει να φτιάξεις και τη βαλίτσα σου. Καλό είναι να είναι ελαφριά, ώστε να μην επιβαρύνεις το αυτοκίνητο -ή τη μηχανή ακόμα περισσότερο- κατά το ταξίδι. Φρόντισε να έχεις μαζί σου άνετα και ζεστά ρούχα. Ακόμα καλύτερα, ρούχα που να μην είναι πολύ βαριά, αλλά να εξυπηρετούν τόσο στις κρύες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος όσο και στις πιο ζεστές όταν βρεθείς σ’ έναν χώρο με θέρμανση. Μία εξαιρετική λύση αποτελεί το ντύσιμο σε “στρώσεις”, δηλαδή από το πιο λεπτό ρούχο που θα φορέσεις από μέσα μέχρι το πιο ζεστό που θα έχεις για πανωφόρι. Χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί επίσης ένα ισοθερμικό μπλουζάκι και ένα αδιάβροχο μπουφάν. Τέλος μην ξεχάσεις τα γυαλιά ηλίου σου, γιατί ακόμη και στο βουνό το χειμώνα ο ήλιος μπορεί να είναι δυνατός. Τέλος, στη μηχανή, αντί για βαλίτσα, μπορείς να γίνεις πιο πρακτικός και να έχεις μαζί σου ένα μεγάλο σακίδιο. Καλό ταξίδι!