Το camping έχει πολλούς πιστούς φίλους, καθώς η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει είναι ανεκτίμητη! Μπορεί να μοιάζει απλό, όταν όμως έρθει εκείνη η στιγμή μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκο. Έτσι, πριν ξεκινήσουμε είτε για ελεύθερο είτε για οργανωμένο camping, καλό είναι να ακολουθούμε τις κατάλληλες συμβουλές.

Βασικές αρχές

Το πιο βασικό αξεσουάρ και στα δύο είδη camping είναι η σκηνή. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτή που θα καλύπτει τις πραγματικές μας ανάγκες. Ανάλογα με τα άτομα της παρέας καθορίζεται και η χωρητικότητα της σκηνής. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σκηνών. Εκείνες με σκελετό και οι σκηνές τύπου igloo που είναι πολύ απλές στο στήσιμο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να στηθούν. Επομένως, για ζευγάρια και μικρές παρέες αυτές είναι οι πιο κατάλληλες. Απλώς την επιλέγουμε βάσει των ατόμων που είμαστε συν ένα, υπολογίζοντας και τα πράγματά μας. Αφού αγοράσουμε τη σκηνή, καλό θα είναι να της κάνουμε ένα test δοκιμάζοντας να τη στήσουμε σε όποιο ελεύθερο χώρο έχουμε διαθέσιμο πριν τη μέρα της κατασκήνωσης ώστε να έχουμε προετοιμαστεί με τη διαδικασία. Δεν ξεχνάμε ότι η σκηνή θέλει και την περιποίηση της φυσικά ώστε να είναι καθαρή, στεγνή και να αποθηκεύεται σε μέρος ξηρό. Επίσης, όταν έρθει η ώρα να την ξαναχρησιμοποιήσουμε, δεν ξεχνάμε να τσεκάρουμε αν όλα είναι εντάξει. Αν λειτουργούν δηλαδή τα φερμουάρ, αν είναι σε καλή κατάσταση τα σχοινιά και αν έχουμε όλα τα πασσαλάκια. Χρήσιμο είναι να έχουμε μαζί μας μερικά πρόσθετα πασσαλάκια για παν ενδεχόμενο!

Φαρμακείο στη φύση

Ένα φαρμακείο επίσης είναι απαραίτητο για τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν. Το φαρμακείο αυτό θα πρέπει να περιέχει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφή για τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο, σύριγγες, αιμοστατικούς επιδέσμους.

Αν προτιμάμε οργανωμένο camping

Αν εξαιρέσουμε ότι θα κοιμόμαστε σε σκηνή, οι διακοπές σε ένα οργανωμένο camping δεν διαφέρουν πολύ από το να κάνουμε διακοπές σε ένα ξενοδοχείο με κοινόχρηστο μπάνιο. Τα οργανωμένα camping διαθέτουν τουαλέτες, ντουζιέρες, πλυντήρια, εστιατόριο, αλλά και mini-market, από όπου μπορούμε να κάνουμε τις προμήθειές μας. Έτσι, το μόνο που χρειαζόμαστε για την παραμονή μας σε ένα οργανωμένο camping είναι η σκηνή με τα παρελκόμενά της και τα προσωπικά μας είδη.

Να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούμε. Συγκεκριμένα, στα οργανωμένα camping είναι σε «αιώνια» ισχύ ένας άγραφος κώδικας που πρέπει να τηρείται ευλαβικά για να περνάμε όλοι καλά:

  • ώρα κοινής ησυχίας 2-5 το μεσημέρι και 11 το βράδυ με 8 το πρωί
  • διατήρηση καθαριότητας του μέρος όπου έχουμε κατασκηνώσει
  • διατήρηση χαμηλής ένταση σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις
  • παρέχονται διαμορφωμένοι χώροι σε περίπτωση που θέλουμε να παίξουμε θορυβώδη παιχνίδια
  • ενημερώνουμε τη διεύθυνση σε περίπτωση που πρόκειται να δεχτούμε επισκέψεις
  • ενημερώνουμε, επίσης, αν θέλουμε να ανάψουμε φωτιά για να ψήσουμε
  • παραδίδουμε αντικείμενα αξίας στη ρεσεψιόν του camping, τα οποία παίρνουμε όταν έρθει η ώρα να φύγουμε
  • κατά την αποχώρησή μας φροντίζουμε να καθαρίσουμε το χώρο για τον επόμενο που θα κατασκηνώσει

Με σωστή οργάνωση δεν φοβόμαστε τίποτα!
Καλό μας camping!