Με την κατάλληλη φροντίδα μπορείτε να χαίρεστε τα χαλιά του σπιτιού σας για πολλά-πολλά χρόνια!

Καθημερινή Περιποίηση

Αν έχετε μάλλινο χαλί, μπορείτε να φρεσκάρετε τα χρώματά του αν το βουρτσίσετε με μαλακή βούρτσα στην οποία έχετε τυλίξει ένα βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα λευκού ξυδιού και νερού (1:3). Βουρτσίστε το χαλί προς την κατεύθυνση του πέλους.

Αν το χαλί είναι μεταξωτό, κάντε το βούρτσισμα με στεγνή βούρτσα, ώστε να διώξετε τη σκόνη. Εναλλακτικά, για ζωηρό χρώμα, μπορείτε να πασπαλίσετε το χαλί με αλάτι, να το αφήσετε περίπου 20 λεπτά και μετά να το σκουπίσετε καλά με την ηλεκτρική σκούπα.

Ποτέ μην τραβήξετε τυχόν ίνα που εξέχει από το πέλος του χαλιού. Πάρτε το ψαλίδι και κόψτε την στο ίδιο ύψος. Ιδίως αν πρόκειται για κάποιο χειροποίητο, πολύτιμο χαλί, αποφύγετε το δυνατό τίναγμα ή χτύπημα – είναι δυνατόν αυτές οι εργασίες να προκαλέσουν φθορά στην ύφανσή του.

Λεκέδες και πλύσιμο

Καθαρίζετε τους λεκέδες από έξω προς τα μέσα, ώστε να μην απλώνουν.

Για να πλύνετε τοπικά ένα χαλί, βάλτε κάτω από το σημείο μία πετσέτα και έπειτα βρέξτε το με χλιαρό νερό και σφουγγαράκι, χωρίς να τρίβετε. Αν ο λεκές δεν φεύγει, προσθέστε ελάχιστο υγρό απορρυπαντικό, διαλυμένο σε νερό. Και πάλι, μην τρίβετε, απλά ταμπονάρετε δυνατά το σημείο.

Αφήστε το χαλί να στεγνώσει σε σκιερό, αεριζόμενο χώρο και, αφού στεγνώσει, περάστε το με την ηλεκτρική σκούπα.

Ενδείκνυται μία φορά το χρόνο να καθαρίζετε τα χαλιά σας με ατμό.

Κάθε φορά που δίνετε κάποιο χαλί σε συνεργείο καθαρισμού, είναι χρήσιμο να τους ενημερώνετε για τη σύνθεσή του, ώστε να ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Για αυτό τον λόγο, καλό είναι να έχετε ενημερωθεί πλήρως και, αν χρειάζεται, να έχετε κρατήσει σημειώσεις, κατά την αγορά του χαλιού σας, ρωτώντας τους υπευθύνους του καταστήματος.

Μύθος ή αλήθεια

Οι ηλεκτρικές σκούπες καταστρέφουν τα χαλιά;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η βούρτσα της ηλεκτρικής σκούπας και η λειτουργία της αναρρόφησης τραβά, τεντώνει και προκαλεί φθορά στις ίνες των χαλιών. Στην πραγματικότητα, όμως αυτό που κάνει πραγματική ζημιά στα χαλιά είναι η σκόνη και η βρωμιά. Τα χαλιά αντέχουν το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα αρκετές φορές την εβδομάδα, χωρίς να φθείρονται.

Αντίθετα, η βρωμιά σπάει το πέλος κάτω από τις ίνες, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εξαρτήματα της σκούπας για τα χαλιά σας και να τη ρυθμίζετε σε μέτρια προς δυνατή ισχύ.