Φτιάξε έναν εντυπωσιακό εξωτερικό χώρο με τον σωστό φωτισμό!

Φτιάξε έναν εντυπωσιακό εξωτερικό χώρο με τον σωστό φωτισμό!

Ο εξωτερικός χώρος αποτελεί επέκταση του σπιτιού σου γι΄ αυτό και θα πρέπει να είναι άνετος, φιλόξενος και να αντικατοπτρίζει το στυλ και την προσωπικότητά σου. Με την κατάλληλη διακόσμηση και τον σωστό φωτισμό, μπορείς να τον κάνεις να μοιάζει με όαση!

Πλεονεκτήματα Εξωτερικού Φωτισμού

Υψηλή αισθητική

Ο εξωτερικός φωτισμός ενισχύει τη φυσική ομορφιά και την ενέργεια του σπιτιού σου. Επισημαίνει τα όμορφα χαρακτηριστικά του, φωτίζει μονοπάτια και δημιουργεί μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Όταν σχεδιάζεις τον φωτισμό του εξωτερικού σου χώρου, λάβε υπόψη σου όλες τις ιδιαίτερες πινελιές του. Έχεις ένα όμορφο δέντρο στην αυλή σου; Δώσε έμφαση φωτίζοντάς το. Υπάρχουν ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στο αίθριό σου; Ανάδειξέ τες με εστιασμένο φως.

Αυξημένη ασφάλεια και προστασία

Η ασφάλεια είναι πάντα προτεραιότητα. Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι το βράδυ, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για υπαίθρια διασκέδαση, οπότε τα μονοπάτια και οι λοιποί χώροι πρέπει να είναι καλά φωτισμένα. Όταν δεν είσαι σπίτι, ο φωτισμός εξωτερικού χώρου μπορεί να το προστατεύσει και να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες επισκέψεις.

Τώρα που έμαθες τα πλεονεκτήματα του εξωτερικού φωτισμού, ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις όλα τα είδη φωτιστικών εξωτερικού χώρου για να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει στο σπίτι σου!

1. Απλίκες

Οι απλίκες είναι φωτιστικά που τοποθετούνται στον τοίχο και στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Το σημείο αυτό μπορεί να είναι το τμήμα ενός χώρου ή μονοπατιού, μία υδάτινη κατασκευή, ένα άγαλμα ή ακόμα και η είσοδος του σπιτιού σου σαν ένα όμορφο καλωσόρισμα. Τα φωτιστικά τοίχου έχουν καλύτερη λειτουργικότητα όταν τοποθετούνται πάνω από το ύψος του ώμου, ώστε να κρατούν μακριά από τα μάτια το άμεσο φως αλλά ταυτόχρονα, να βοηθούν ενέργειες όπως το ξεκλείδωμα της πόρτας. Ένας καλός κανόνας είναι να τοποθετήσεις τις απλίκες περίπου 1.85 -1.90 m πάνω από το έδαφος.

2. Κρεμαστά φωτιστικά/Πλαφονιέρες

Εάν ο εξωτερικός σου χώρος έχει οροφή (όπως σε ένα σκεπαστό αίθριο), τότε ένα κρεμαστό φωτιστικό εξωτερικού χώρου ή μία πλαφονιέρα οροφής είναι εξαιρετικοί τρόποι για να τον φωτίσεις. Τα φωτιστικά αυτά συμβάλλουν στο να γίνει ο εξωτερικός χώρος μία ομαλή προέκταση του σπιτιού σου.

3. Χελώνες

Οι χελώνες ταιριάζουν τέλεια στην αυλή, σε ένα υπαίθριο καθιστικό ή μια μεγάλη βεράντα. Κλασικές ή πιο μοντέρνες, μπορούν να ταιριάξουν με οποιοδήποτε στυλ σπιτιού.

4. Φωτιστικά Σήμανσης

Ο φωτισμός σήμανσης μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα σημεία όπως τοίχοι, σκαλιά, μονοπάτια, χώροι πισινών, πέτρινες ή τσιμεντένιες κατασκευές (ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών) και να σου προσφέρει ασφάλεια και ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

5. Προβολείς

Ένας από τους καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους για να φωτίσεις το σπίτι σου τη νύχτα, είναι η χρήση προβολέων (ηλεκτρικών / ηλιακών), ιδανικά με αισθητήρες κίνησης, ώστε να φωτίζεται ολόκληρη η περιοχή κάθε φορά που κάποιος πλησιάζει.

6. Στύλοι

Οι στύλοι φωτισμού αποτελούν μία πολύ καλή λύση για να χαρίσεις έμμεσο φως στον εξωτερικό σου χώρο. Δεδομένου ότι συνήθως λάμπουν προς όλες τις κατευθύνσεις, οι στύλοι χρησιμοποιούνται αρκετά αποδοτικά και σε μεγάλες περιοχές. Όσον αφορά το design και το φινίρισμα, οι στύλοι μπορούν να έχουν ένα κλασικό χρώμα π.χ. χρυσό ή χάλκινο ή κάποιο μοντέρνο όπως το μαύρο ή ανθρακί. Μπορείς επίσης να επιλέξεις ένα φωτιστικό με ανάγλυφο ή χρωματιστό γυαλί για να έχεις ένα πιο ατμοσφαιρικό φως ή με διαυγές γυαλί για πιο έντονο φωτισμό.

7. Ηλιακά φωτιστικά

Τα ηλιακά φωτιστικά, αποτελούν έναν εξαιρετικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, για να φωτίσεις τον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Εδώ οι επιλογές είναι ποικίλες, από στύλους που τοποθετούνται σε σημεία που υπάρχει χώμα, επιτραπέζια και κρεμαστά φωτιστικά, έως και αλυσίδες με λαμπάκια που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάγκελα και πέργκολες!

Εxtra Τips

Χρηστικότητα ανά είδος

Τα εξωτερικά φώτα επιτρέπουν την κίνηση με ασφάλεια στο σκοτάδι.
Τα φανάρια/στύλοι είναι ιδανικά για τον φωτισμό σε δρομάκια και σκαλοπάτια.
Οι απλίκες τοίχου σε βοηθούν να αναγνωρίζεις και να φωτίζεις τις εισόδους.
Τα φώτα σήμανσης φωτίζουν αποτελεσματικά σκάλες και διαδρόμους.
Οι χρονοδιακόπτες βοηθούν στην προστασία του σπιτιού από εισβολείς.
Οι απλίκες τοίχου είναι κομψά σχεδιασμένες, ώστε να ενισχύουν την ασφάλεια χωρίς να θυσιάζουν το στυλ.

Σχεδιασμός

Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις από ένα σχέδιο. Σκέψου:
Πού υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρισμός;
Ποια σημεία θέλεις να φωτίσεις;
Σκοπεύεις να επεκτείνεις τον χώρο τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια;

Συνδύασε χαρακτηριστικά

Ένα καλό σχέδιο φωτισμού εξωτερικού χώρου περιλαμβάνει πολλαπλές πηγές που συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού, αλλά και λειτουργικού αποτελέσματος. Πολλά από τα προϊόντα φωτισμού διατίθενται σε οικογένειες, γεγονός που καθιστά εύκολη την επίτευξη ομοιομορφίας. Εναλλακτικά, μπορείς να συνδυάσεις διαφορετικά στυλ και φινιρίσματα για περισσότερη ποικιλία!

Η ανάμιξη φινιρισμάτων είναι ένας απλός τρόπος για να αποφύγεις ο εξωτερικός χώρος σου να φαίνεται πληκτικός. Όταν χρησιμοποιείς όμως μέταλλα, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι δύο έως τρία είναι το μέγιστο που πρέπει να συνδυάσεις. Παραπάνω από τρία μέταλλα προκαλούν σύγχυση. Μπορείς είτε να επιλέξεις αντίθετα χρώματα, όπως μαύρο και ορείχαλκο, είτε να παραμείνεις στην ίδια απόχρωση (ζεστή ή ψυχρή), όπως το νίκελ και το χρώμιο. Καλό είναι τα φινιρίσματα των φωτιστικών να ταιριάζουν με την επίπλωση του εξωτερικού χώρου και με τυχόν πόμολα και άλλα μεταλλικά στοιχεία.

Αναφορικά με τις υφές, μπορείς να συνδυάσεις γυαλιστερά φωτιστικά με ματ, αλλά και διαφορετικούς τύπους γυαλιών (διάφανο, γαλακτερό, ανάγλυφο) για να δημιουργήσεις οπτικό ενδιαφέρον. Για να μην παρασυρθείς με πολλές αναμίξεις, βεβαιώσου ότι τα φωτιστικά σου διαθέτουν τουλάχιστον ένα όμοιο χαρακτηριστικό όπως χρώμα, στυλ, φινίρισμα ή τύπο γυαλιού.

Δώσε προσοχή στον βαθμό προστασίας IP

Τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου διαθέτουν υλικό και φινιρίσματα που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και ταξινομούνται ανάλογα με τον βαθμό προστασίας τους από στερεά σωματίδια και την είσοδο νερού.

Δώσε νέα διάσταση στον εξωτερικό σου χώρο χαρίζοντάς του λάμψη και ζωντάνια με τον σωστό φωτισμό!

 
Κάντε τις πληρωμές σας με:
VISA MasterCard DINNERS Maestro Bank Upon delivery Iris
Ασφαλείς αγορές με:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand

Επίλεξε κατάστημα παραλαβής

Συμπλήρωσε τον ΤΚ

ή επίλεξε ένα κατάστημα εξυπηρέτησης: