Τι είναι;
Υψηλής αποδοτικότητας αερόβια γυμναστική για όλο το σώμα, που βασίζεται στις ειδικές ελλειπτικές κινήσεις. Οι κινήσεις αυτές ενεργοποιούν το μεταβολισμό και τονώνουν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, χωρίς να προκαλούν κραδασμούς και περιττή ένταση πάνω στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους.

Καλύπτει την ανάγκη για προσομοίωση της ανθρώπινης κίνησης κατά τη βάδιση, μεταφέροντας ταυτόχρονα αντίσταση τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα. Αποτελεί ουσιαστικά ένα συνδυαστικό μηχάνημα γυμναστικής του διαδρόμου, του stepper και του στατικού ποδηλάτου.

Αποτελείται από ένα κάθετο τροχό σε σχήμα ωοειδές, στον οποίο είναι προσαρτημένα τα πεντάλ για τα πέλματα, και από 2 βραχίονες για τα χέρια οι οποίοι κινούνται ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Το σύστημα κάθετου τροχού και πεντάλ προσδίδει μια ελλειπτική κίνηση στα κάτω άκρα κατά την άσκηση.

Τι γυμνάζω;
Τα ελλειπτικά είναι από τα όργανα που μπορείτε να γυμνάσετε σχεδόν τα πάντα:

- Άνω & κάτω άκρα
- Ώμους
- Δικέφαλους & τρικέφαλους
- Βραχιόνιους
- Ραχιαίους
- Στήθος

Πλεονεκτήματα
Έλλειψη κραδασμών κατά την άσκηση. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη, ασφαλή άσκηση για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Ακόμα, φυσικότερη κίνηση, ταυτόχρονη εκγύμναση χεριών–ποδιών, δυνατότητα αντίθετης κίνησης (προς τα πίσω), ασφάλεια στα γόνατα, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Συστήνεται κυρίως για βελτίωση του καρδιoαναπνευστικού συστήματος, αύξηση του μεταβολισμού, καύση θερμίδων, μείωση λίπους, ταυτόχρονη εκγύμναση άνω & κάτω άκρων.

Πως επιλέγω & τι να προσέξω;
Βάρος δίσκου: Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική άσκηση στο ελλειπτικό είναι το βάρος του δίσκου (τροχού): Όσο μεγαλύτερος και επομένως βαρύτερος είναι ο δίσκος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση και το παραγόμενο έργο κατά την άσκηση. Πράγμα που είναι και το ζητούμενο στην αερόβια άσκηση.

Μήκος διασκελισμού: Το μήκος διασκελισμού εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο τροχός , αυξάνεται ο διασκελισμός (άνοιγμα βήματος) του χρήστη και επομένως μειώνεται το ύψος της έλλειψης μειώνοντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων. Ιδιαίτερα αν ο ασκούμενος είναι ψηλός, θα ασκηθεί πραγματικά αποτελεσματικά σε ένα όργανο που δίνει μεγαλύτερο διασκελισμό.

Ύψος έλλειψης: Τα ελλειπτικά με extented motion (εκτεταμένος διασκελισμός με κίνηση σχεδόν παράλληλη) εκτός του πλεονεκτήματος του μήκους διασκελισμού που αυξάνει σημαντικά , πλεονεκτούν στο ότι δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις στα γόνατα εξαιτίας του χαμηλού ύψους έλλειψης και της σχεδόν επίπεδης, ως προς το έδαφος, κίνησής τους.

Απόσταση μεταξύ των πεντάλ: Όσο μικρότερο είναι το άνοιγμα μεταξύ των ποδιών, τόσο λιγότερο επιβαρύνονται οι αρθρώσεις.

Θέση τροχού: Τα ελλειπτικά με τροχό εμπρός όπως και εκείνα με τροχό πίσω και σύστημα εκτεταμένου διασκελισμού επιτυγχάνουν μακρύτερο και πιο επίπεδο διασκελισμό που μιμείται το cross-country ski.

Η κίνηση αυτή επιβαρύνει λιγότερο τα γόνατα και προσφέρει πιο έντονη και αθλητική κίνηση, ιδανική για όσους ασκούνται καθημερινά. Τα ελλειπτικά με πίσω τροχό έχουν ελλειπτική κίνηση χαμηλότερη σε ύψος και ταιριάζουν περισσότερο σε ασκούμενους που δεν γυμνάζονται καθημερινά καθώς και σε ασκούμενους με προβλήματα στα γόνατα.

Σταθερότητα: το ελλειπτικό πρέπει κατά τη διάρκεια της άσκησης να διατηρεί τη σταθερότητά του. Στα πτυσσόμενα ή αναδιπλούμενα ελλειπτικά η σταθερότητα του σκελετού μειώνεται.

Σύνδεσμοι τριβής: Βρίσκονται στα σημεία ένωσης (αρθρώσεις) των βραχιόνων του ελλειπτικού που δέχονται & τη μεγαλύτερη καταπόνηση.

Πέλματα: Προτιμήστε ρυθμιζόμενα πέλματα ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν άμεσα στο σωματότυπο του ασκούμενου.

Ρύθμιση αντίστασης, μέτρηση απόδοσης έργου: Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας, το ελλειπτικό μπορεί να είναι Μαγνητικό, Μαγνητικό ελεγχόμενο από ηλεκτρικό μοτέρ ή Ηλεκτρομαγνητικό. Διαφέρουν ως προς την δυνατότητα επιλογής αντίστασης: χειροκίνητα, από computer, ελεγχόμενο από ηλεκτρονικό μοτέρ και την μέτρηση του παραγόμενου έργου, ένδειξη αντίστασης σε Watt, κλπ.

Τέλος, φροντίστε να επιλέξτε επώνυμο, εργονομικό και πιστοποιημένο ελλειπτικό ώστε να έχετε ασφαλή και άνετη άσκηση αλλά και εξασφαλισμένη εγγύηση και κάλυψη ανταλλακτικών. Παράλληλα, ελέγξτε την παρεχόμενη υποστήριξη (π.χ. συνοδευτικά εγχειρίδια, πρώτη συναρμολόγηση από υπευθύνους του καταστήματος ή από υπεύθυνους επίσημης αντιπροσωπείας, κ.λπ.).

Μπορείτε να δείτε μερικές επιλογές ελλειπτικών για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.