Καθώς η ενδοδαπέδια θέρμανση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης σε σχέση με τους κλασικούς, τόσο σε σπίτια όσο και σε επαγγελματικούς χώρους, είναι χρήσιμο να μάθουμε παραπάνω για τα είδη και τα πλεονεκτήματά της.

Πώς λειτουργεί η ενδοδαπέδια θέρμανση; Το δάπεδο χρησιμοποιείται σαν θερμαντικό σώμα και η θερμότητα διαχέεται στον χώρο από το εσωτερικό του.

Είδη ενδοδαπέδιας θέρμανσης
  1. Ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση: Λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, μέσω θερμικών καλωδίων που έχουν τοποθετηθεί μέσα στην πλάκα του θερμομπετόν σε όλο το δάπεδο του χώρου.
  2. Υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση: Η θέρμανση επιτυγχάνεται με ζεστό νερό που κυκλοφορεί σε σωλήνες εγκιβωτισμένους στην πλάκα του θερμπομπετόν. Το συγκεκριμένο σύστημα αντλεί την ενέργεια που χρειάζεται είτε από λέβητα πετρελαίου, είτε από λέβητα φυσικού αερίου, αντλία θερμότητας, κ.ο.κ. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δροσιά το καλοκαίρι, εφόσον τροφοδοτηθεί με κρύο νερό.
  3. Υπέρυθρη ενδοδαπέδια θέρμανση: Συνδυάζει τα οφέλη της υπέρυθρης θέρμανσης, που είναι η "φυσικότητα" στον τρόπο και στην αίσθηση της θέρμανσης με τα οφέλη της ενδοδαπέδιας. Λειτουργεί με φιλμ που τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα από μία κοινή πρίζα και ελέγχονται με θερμοστάτη, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη ύπαρξης και άλλης εγκατάστασης παροχής θερμότητας. Η αίσθηση άνεσης και ζεστασιάς στον χώρο, επιτυγχάνεται άμεσα και είναι αποδοτική ακόμα και σε ακραίες εξωτερικές συνθήκες. Έχει μηδενικό κόστος συντήρησης και μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλο δωμάτιο. Τέλος, μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπληρωματική θέρμανση στο σπίτι, ακόμα και να εγκατασταθεί σε μεμονωμένα δωμάτια όπως το μπάνιο, για αντιμετώπιση της υγρασίας.