Εδώ και μερικές δεκαετίες, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο στο στολισμό του δέντρου και γενικότερα του σπιτιού.
Αναμφισβήτητα είναι πολύ πιο ασφαλή από τα κεράκια που άναβαν οι παππούδες μας.
Κι αυτά όμως, χρειάζονται λίγη προσοχή!

Αλήθεια, μήπως ξέρετε ποιος ήταν ο κατασκευαστής της φωτεινής γιρλάντας με την οποία στολίζετε εδώ και χρόνια το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας; Μάλλον… όχι. Έχετε φυλάξει τις οδηγίες χρήσης και κάποια ανταλλακτικά λαμπάκια; Σχεδόν απίθανο. Πιο πιθανό είναι ότι απλά θα ανασύρετε από την κούτα τα λαμπάκια σας… ένα μεγάλο, μπερδεμένο κουβάρι καλωδίων που θα πρέπει να ξεμπλέξετε όπως-όπως, για να φωτίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Τα λαμπάκια είναι τα καθιερωμένα μέσα για το φωτισμό των γιορτινών ημερών, τόσο αυτονόητα και τόσο συνηθισμένα που να μη χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Ή μήπως χρειάζονται;

Που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε;
Για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σχετικά με το φωτισμό των γιορτινών ημερών, ας χωρίσουμε την τεράστια ποικιλία σε τρεις βασικές κατηγορίες:

- φώτα για εσωτερική χρήση
- φώτα για εξωτερική χρήση και
- φώτα για δημιουργική διακόσμηση

Αυτά λοιπόν που θα αγοράσετε πρέπει εκ των προτέρων να έχετε αποφασίσει πού πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε. Παράδειγμα: τα φωτάκια για εξωτερικούς χώρους θα πρέπει αποκλειστικά να χρησιμοποιούνται στον κήπο ή στη βεράντα. Το καλώδιό τους είναι σκληρό και το λάστιχο του περιβλήματος πολλές φορές έχει δυσάρεστη οσμή. Από την άλλη, εκείνα με τα κεράκια είναι εντελώς ακατάλληλα για δημιουργική διακόσμηση, επειδή θερμαίνονται πολύ. Όταν πρόκειται για εσωτερική χρήση, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στα λαμπάκια του δέντρου με μετασχηματιστή και τα άλλα με τάση ηλεκτρικού δικτύου. Το δεύτερο ερώτημα αναφέρεται στο αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθούν οι συμβατικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως ή η τεχνολογία LED.

Για λόγους ασφαλείας είναι ξεκάθαρα προτιμότερα τα λαμπάκια με μετασχηματιστή και χαμηλή τάση στο καλώδιο. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: η αναζήτηση για κάποιο καμένο λαμπάκι και η αντικατάστασή του. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται συνήθως. Ειδικά, αν δε μπορεί να αντικατασταθεί κάποια αντίσταση για τη χαλασμένη λάμπα, οπότε σβήνουν όλα τα φωτάκια, τότε η περίπτωση είναι δύσκολη. Ακόμα κι αν το κατεστραμμένο μέρος είναι μονωμένο στο καλώδιο, η αντικατάσταση της λάμπας αποδεικνύεται αρκετά προβληματική.

Ο τρόπος της διευθέτησης των φώτων και του καλωδίου παίζει κι αυτός κάποιο ρόλο για μια πιο άνετη εορταστική προετοιμασία: όποιος έχει δοκιμάσει μια φορά, να απλώσει κυκλικά ένα καλώδιο με 40 λαμπάκια τυλίγοντας ένα δέντρο, καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάμε!

Κάθε χρόνο – τα ίδια λαμπάκια από το πατάρι;
Τα παλιά λαμπάκια των 230 Volt είναι όπως τα αυτοκίνητα χωρίς αερόσακους: ξεπερασμένα και ίσως επικίνδυνα. Ακόμα και στα λαμπάκια η ανάπτυξη έχει προχωρήσει σχετικά με την ασφάλεια. Είναι σημαντικό να την αξιοποιήσετε και όχι να πορευτείτε ξανά με την ίδια απαρχαιωμένη (υποτίθεται «δοκιμασμένη») τεχνολογία αυτά τα Χριστούγεννα.

Τα λαμπάκια με τάση 230 Volt για το δέντρο κρύβουν κινδύνους. Μπορεί να χαλάσει μια λαμπίτσα και κάποια σημεία που περνάει ρεύμα να μείνουν ακάλυπτα. Μπορεί επίσης παίζοντας τα παιδιά να κόψουν το καλώδιο ή να το δαγκώσει ο σκύλος ή η γάτα του σπιτιού. Μικρές βέβαια οι πιθανότητες, αλλά οι συνέπειες σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ευχάριστες. Επικίνδυνο είναι και το να στολίζετε το δέντρο με αναμμένα τα λαμπάκια. Ο πειρασμός είναι μεγάλος, γιατί κατανέμετε άμεσα τα φωτισμένα σημεία όπως θέλετε και επιταχύνετε το χρονοβόρο ξετύλιγμα του καλωδίου στα κλαδιά έχοντας λίγο φως στο δέντρο. Πόσο λογικό και ακίνδυνο όμως είναι, να έχετε ένα «καυτό» ηλεκτροφόρο καλώδιο στα χέρια σας;

Λάβετε τα κατάλληλα μέσα ασφαλείας και στολίστε ευχάριστα με τα λαμπάκια της επιλογής σας! Και μην ξεχνάτε, δεν τα χρησιμοποιούμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε δημιουργικά όλο το χρόνο!