Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

 

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα του κήπου με ότι έχετε στη κουζίνα!

Αιθέριο έλαιο από δυόσμο

Βάλτε 10 σταγόνες σε υγρό σφουγγάρι και σκουπίστε τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Απωθεί τα μυρμήγκια!

Απλώστε 10 σταγόνες από το ίδιο αιθέριο έλαιο στα πρεβάζια των παραθύρων, στις γωνίες των ντουλαπιών, κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας και στις χαραμάδες. Θα κρατήσει μακριά έρποντα έντομα όπως οι σαρανταποδαρούσες.

Σε 1 ποτήρι νερό διαλύατε 3 κουταλάκια και ψεκάστε, όπου δείτε ακαθαρσίες ποντικιών. Για τα ποντίκια επίσης αποτελεσματική είναι και η κόλλα με δόλωμα.

Μουστάρδα

Απλώστε τριμμένο σιναπόρο (μουστάρδα) στο χώμα της γλάστρας και ποτίστε. Αν δεν βρείτε σιναπόσπορο, διαλύστε 2 κουταλιές της σούπας έτοιμη μουστάρδα σε μισό λίτρο νερό και ποτίστε. Αντιμετωπίζει τα έντομα και τα σκουλήκια στο χώμα.

Προσοχή: Οι γνωστές σκουληκαντέρες (καφέ-κόκκινα λεπτά σκουλήκια), όχι μόνο δεν βλάπτουν τα φυτά αλλά είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει η φύση για το κήπο σας. Ένα τέτοιο σκουλήκι σας βελτιώνει 1.400 kg χώμα το χρόνο.

Μπύρα ή ζύμη & Μίγμα μελιού
Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες προσελκύονται από τη μυρωδιά της μπύρας ή από μίγμα ζύμης και μελιού.

Χρησιμοποιήστε για παγίδα ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή κάτι που να είναι αρκετά βαθύ για να μην μπορούν να βγουν. Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια θα πάνε στο μίγμα και θα πνιγούν.

Ξύδι

Μπορείτε να φτιάξετε φυσικό ζιζανιοκτόνο με:

  • 700 γραμμάρια ξύδι
  • 200 γραμμάρια νερό
  • 100 γραμμάρια ξινό (για τη μαγειρική)

Πιπέρι

Βάλτε τρία κουτάλια σούπας τριμμένο καυτό πιπέρι σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ανακατέψτε το καλά κι αφήστε το μισή ώρα. Σουρώστε και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει ακόμα και τις ακρίδες. Μπορείτε να το αναμίξετε και με το σαπουνόνερο.

Προσοχή: κάνετε περιορισμένη δοκιμαστική εφαρμογή πριν το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα φυτά.

Πιπεριές

Αντιμετωπίζουν τις ακρίδες. Βάλτε 5 καυτερές πιπεριές, 1 μικρό κρεμμύδι, λίγο σκόρδο σε 250 γρ νερό. Αφήστε το 24 ώρες, σουρώστε και ψεκάστε. Γίνεται και μόνο με πιπεριές.

Πράσινο σαπούνι

Σε 1 κιλό νερό, διαλύστε 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι. Προσθέστε 10 γραμμάρια λευκό οινόπνευμα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τον τετράνυχο και τις βρωμούσες.

Φαρμακευτική σόδα

Σε 1 ποτήρι νερό, διαλύστε 1 κουταλιά του γλυκού φαρμακευτική σόδα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει τη σκωρίαση της γαρυφαλλιάς.