Garden Experts

Φυτά σε γλάστρα. Oι Garden Experts μας μοιράζονται μαζί σου όλα τα μυστικά για να παραμένουν υγιή!

Φυτά σε γλάστρα. Oι Garden Experts μας μοιράζονται μαζί σου όλα τα μυστικά για να παραμένουν υγιή!

Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να έχεις φυτά στο σπίτι σου. Γεμίζουν τον χώρο με χρώμα, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και βελτιώνουν την ψυχολογία προσφέροντας μία αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας. Πολλές φορές όμως, κάτι πάει λάθος και καταλήγουν μαραμένα ή ξεραμένα.

Αν θέλεις να διατηρήσεις τα φυτά σου υγιή για όλη τη διάρκεια του έτους, το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθεις κάποια μικρά μυστικά, να έχεις τα σωστά εργαλεία και να αφιερώσεις ελάχιστο χρόνο!

Κλάδεμα

Με το κλάδεμα διαμορφώνεις και διατηρείς το σχήμα των φυτών αλλά κυρίως τους δίνεις ζωή. Αφαίρεσε τα κλαδιά που δε χρειάζονται, κόψε τα ξερά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών. Με το κλάδεμα ανανεώνεται και αναπτύσσεται καλύτερα το φυτό, καθώς ισορροπούν δύο ανταγωνιστικές λειτουργίες, η βλάστηση και η ανθοφορία. Η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση και το αντίθετο. Στόχος είναι να δημιουργήσεις ένα φυτό με πλούσιο φύλλωμα και βλάστηση, αλλά και έντονη ανθοφορία.

Πότε μπορείς να κλαδέψεις;

Το κλάδεμα γίνεται τον χειμώνα που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. Κάποια είδη, βέβαια, έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια) δεν κλαδεύονται τη χειμερινή περίοδο παρά μόνο όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Άλλα είδη, όπως η αγγελική, έχουν ανάγκη κλαδέματος ανανέωσης κάθε δύο ή τρία χρόνια. Γενικότερα, τα φυλλοβόλα φυτά μπορείς να τα κλαδέψεις τον χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορείς να τα κλαδέψεις και τον υπόλοιπο χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά.).

Πώς να κλαδέψεις σωστά;

 • Χρησιμοποίησε ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος. Μην τραβάς τα κλαδιά με τα χέρια και μην τα κόβεις με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
 • Αφαίρεσε και κάποια υγιή κλαδιά, αλλά και κλαδιά με μπουμπούκια για πιο έντονη ανθοφορία.
 • Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων.
 • Κόψε λοξά, πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή το λουλούδι.
 • Κόψε τα κλαδιά από τη βάση τους.
 • Αφαίρεσε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.

Ποια εργαλεία χρειάζεσαι;

Χρησιμοποίησε ειδικό ψαλίδι κλαδέματος καλής ποιότητας. Μετά το τέλος κάθε κλαδέματος, καθάρισέ το καλά από τα διάφορα υπολείμματα και απολύμανέ το με οινόπνευμα.

Απαραίτητο για πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά είναι ένα πριονάκι το οποίο να έχει λάμα φτιαγμένη έτσι ώστε να κάνει λεία τομή. Τέλος κάτι πολύ σημαντικό, είναι τα κατάλληλα γάντια για την προστασία των χεριών.

Μικρά μυστικά

 • Μην κλαδεύεις τις ημέρες που έχει έντονη βροχή, πολύ αέρα, κρύο ή καύσωνα.
 • Αν υπάρχει έντονος αέρας, πότισε περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Οι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
 • Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.
 • Αν, αφού κλαδέψεις, υπάρξουν προβλήματα από το κρύο, πρέπει να κόψεις τα χαλασμένα τμήματα του κλαδιού. Αυτό θα προστατέψει το υπόλοιπο κλαδί από το κρύο.
 • Αν αφαιρέσεις πολύ φύλλωμα, πρέπει να προστατέψεις το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.

Λίπανση

Και τώρα ίσως το πιο σημαντικό σκέλος, η λίπανση, το φαγητό τους. Το χώμα είναι μια αποθήκη φαγητού, που όταν μιλάμε για γλάστρα είναι πιο μικρή και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ανανεώνεται πιο τακτικά και ο τρόπος δεν είναι άλλος από το λίπασμα. Τα λιπάσματα ανάλογα με τη σύστασή τους χωρίζονται σε πλήρη και ισορροπημένα και σε κοκκώδη και υδατοδιαλυτά ανάλογα με τη μορφή τους.

Πότε είναι η σωστή στιγμή για λίπανση;

Η λίπανση πρέπει να γίνεται την περίοδο ανάπτυξης των φυτών, η οποία ξεκινά τον Φεβρουάριο και τελειώνει τον Αύγουστο. Αν η λίπανση διαρκέσει περισσότερο, τα φυτά δεν μπορούν να προετοιμαστούν επαρκώς για την περίοδο ανάπαυσης. Θα αναπτύξουν νέα, λεπτά βλαστάρια που είναι ευαίσθητα στον παγετό.

Λίπανση ανά είδος φυτού

 • Δέντρα και θάμνοι: Λίπανση νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο.
 • Εποχικά: Πλήρη λίπανση ή καλά χωνεμένη κοπριά κατά τη φύτευση.
 • Βολβοί: Λίπανση που περιέχει φώσφορο κατά τη φύτευση.
 • Τριανταφυλλιές: Πλήρη λίπανση μετά το κλάδεμα και επανάληψη περίπου κάθε μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανθοφορία.
 • Οξύφιλα: Λίπανση την άνοιξη ή όποτε χρειαστεί με σίδηρο.
 • Λαχανικά: Λίπανση κατάλληλη για λαχανικά κατά τη φύτευση.
 • Οπωροφόρα: Πλήρη λίπανση την άνοιξη ή τον Ιούνιο.

Πότε σταματάς τη λίπανση;

 • Όταν έχεις κάνει μεταφύτευση, πρέπει να περιμένεις 2-3 μήνες μέχρι να χρησιμοποιήσεις κάποιο λίπασμα.
 • Όταν κάνει πολλή ζέστη.
 • Όταν τα φυτά είναι απότιστα ή έχουν αρρωστήσει.

Μικρά μυστικά

Για πλούσιο και πυκνό φύλλωμα, χρησιμοποίησε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Για πλούσια ανθοφορία και καρποφορία, χρησιμοποίησε λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο και κάλιο.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε! Αν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, εδώ είμαστε εμείς, οι Garden Experts των Praktiker για να σε βοηθήσουμε να έχεις φυτά που θα ζηλεύουν όλοι!

Garden Expert: Αλετράς Γιώργος

Οι Garden Experts μας είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, αρχιτέκτονες τοπίου και γεωπόνοι. Είναι δίπλα σου για να σου προτείνουν λύσεις διαμόρφωσης και διακόσμησης που θα καλύψουν τις ξεχωριστές ανάγκες του δικού σου υπαίθριου χώρου. Κλείσε ραντεβού µε έναν Garden Expert, σε ένα από τα επιλεγμένα καταστήματα Praktiker και ξεκίνα την αλλαγή!

 
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
ΕΕΕΠ