Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

 

Τα φυτά μας χρειάζονται όλο το χρόνο τη φροντίδα μας. Ειδικά όμως την άνοιξη, μετά το πέρασμα του χειμώνα, πρέπει να τα προετοιμάσουμε κατάλληλα για να χαρούν την αγαπημένη τους εποχή και να περάσουν ελαφρά το καλοκαίρι που ακολουθεί!

Τις τριανταφυλλιές, αν δεν τις κλαδέψατε τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, καλύτερα να μη το κάνετε την άνοιξη. Για αυτές ξεκινούν τα θειαφίσματα και οι λιπάνσεις. Πάρτε ένα θειαφιστήρι και λίγο θειάφι και ρίξτε στα νέα φύλλα. Ετοιμάστε όμως και την ψεκαστήρα γιατί όπου να’ ναι θα έρθουν και οι μελίγκρες. Διαλύστε 20 γρ. σαπούνι και 2-3 σταγόνες οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάστε μόλις τις δείτε να εμφανίζονται.

Σκαλίστε το μποστάνι σας και ενσωματώστε του καλά χωνεμένη κοπριά ή κομπόστ.

Ήρθε η ώρα για τα λαχανικά:
Πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, ρόκα, μαρούλι, σπέρνονται ή φυτεύονται τώρα ή έστω από τη στιγμή που θα σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία πάνω από τους 15 οC περίπου.

Κόβουμε τις παραφυάδες στη βάση τους. Ο καλύτερος τρόπος είναι με το χέρι, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, για αυτό θα δουλέψει το κλαδευτήρι μας.

Μην ξεχάσετε τους βολβούς για καλοκαιρινή και φθινοπωρινή άνθηση:
ντάλιες, κάννες, γλαδιόλες. Τώρα φυτεύονται. (βάθος, βλ. συσκευασία)

Στη βεράντα, ξεκινούν οι λιπάνσεις.
Πάντα με υδατοδιαλυτό λίπασμα, υγρό ή σε μορφή σκόνης.

Κι αν κάποιο φυτό είναι χρόνια στην ίδια γλάστρα, δώστε του λίγο χώρο για να αναπτυχθεί βάζοντάς το σε μια μεγαλύτερη. Μεταφυτεύστε το!