Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο-δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών, και συγκεκριμένα, στην τάξη των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν περίπου 250 είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά, κυρίως λόγω των μεγάλων ανθών τους με τη θαυμάσια μυρωδιά.

Το γνωστότερο είδος είναι η κοινή γαρδένια. Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά, λευκά, ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμά τους.

Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Ανήκει στα οξύφιλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλεά) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, κατάλληλο κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία, ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10-13 οC. Ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός , φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός.

Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά μας να υποφέρουν.

Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές, για να είναι αυτή σε καλή κατάσταση και εσείς να απολαμβάνετε το άρωμά της:

1. Ψεκάστε την τακτικά με καθαρό νερό.
2. Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο.
3. Βάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.
4. Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια...
5. Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια.
6. Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.