Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Πρώτα και πριν απ’ όλα βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμο νερό καλής ποιότητας και το οποίο (κυρίως) είστε πρόθυμοι να πληρώνετε! Να ξέρετε ότι οι απαιτήσεις του γκαζόν σε νερό, στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 9 κυβικά την ημέρα ανά στρέμμα. Υπολογίστε λοιπόν τις απαιτήσεις σας σε νερό, ανάλογα με την επιφάνεια που θέλετε να σπείρετε.

Διαλέξτε πολύ προσεκτικά τον σπόρο που είναι κατάλληλος για τις συνθήκες της περιοχής σας. Μην βιαστείτε γιατί λάθος επιλογή δεν διορθώνεται. Εδώ η συμβουλή του ειδικού είναι περισσότερο από απαραίτητη! Ζητήστε να δείτε εγκατεστημένο γκαζόν με τη ποικιλία που θα σας προτείνουν ώστε να αποφασίσετε τι σας ικανοποιεί.

Αφού βεβαιωθείτε για το θέμα του νερού, σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε οπωσδήποτε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, αντί να ποτίζετε με το χέρι. Έτσι θα έχετε οικονομία στο νερό και καλύτερο αποτέλεσμα. Ακόμα μεγαλύτερη οικονομία στο νερό θα έχετε με υπόγειο πότισμα.

Πως θα σπείρετε το γκαζόν:

Η Ελλάδα δεν είναι η πατρίδα του γκαζόν. Είναι λοιπόν φυσικό να παρουσιάσει προβλήματα και να σας χαρίσει αρκετό πονοκέφαλο. Ακολουθούν μερικά απλά βήματα για να σπείρετε γκαζόν στο κήπο σας:

  1. Ολοκληρώστε την εγκατάσταση στο πότισμα του γκαζόν
  2. Στη συνέχεια φρεζάρετε και καθαρίστε το χώμα από υπολείμματα βλάστησης, παλιό γκαζόν κι αγριόχορτα.
  3. Εμπλουτίστε το χώμα με οργανική ουσία, τύρφη και περλίτη, απομακρύνετε τις πέτρες και ισοπεδώστε το χώμα.
  4. Μοιράστε τη ποσότητα του σπόρου στα 2 και σπείρετε σταυρωτά. Έτσι θα έχετε καλύτερη κατανομή και ομοιόμορφη εμφάνιση.
  5. Μετά τη σπορά ενσωματώστε το σπόρο στο χώμα με τσουγκράνα φροντίζοντας να σκεπαστεί με χώμα.
  6. Με κύλινδρο που θα αγοράσετε ή θα δανειστείτε κάντε καλό κυλίνδρισμα και ποτίστε καλά.
  7. Φροντίστε να μην φάνε τα μυρμήγκια τον σπόρο. Στο εμπόριο θα βρείτε εντομοκτόνα σε σκόνη για την περίσταση. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικά, η μουστάρδα είναι πάντα μια καλή λύση.
  8. Μην πατήσετε τη σπαρμένη επιφάνεια τουλάχιστον μέχρι το πρώτο κούρεμα.