Με την υπογραφή

του Ανδρέα Μπαρμπούτση, Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου

Ήρθε η εποχή να αλλάξετε γλάστρες; Αναρωτιέστε από τι υλικό να είναι η καινούργια γλάστρα;

Το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή του υλικού είναι η πρακτικότητα και το στυλ της διακόσμησης του χώρου σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικά σχέδια, υλικά κατασκευής, τεχνολογία και κόστος.

Μερικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να θυμάστε είναι:

Πήλινη - κεραμική

έχει μεγάλο βάρος, εξού και παρέχει πολύ καλή στήριξη, είναι όμως εύθραυστη και έχει υψηλό κόστος.

Ξύλινη

χρησιμοποιείται ευρέως σε εξωτερικούς χώρους, μπαλκόνια, βεράντες ενώ μπορεί να βαφτεί στο χρώμα που προτιμάτε. Προτείνεται να τη ντύνετε εσωτερικά με γεωύφασμα ή ανάλογη αδιάβροχη επένδυση.

Τεχνολογίας fiber-clay

ταυτόχρονα ελαφριά αλλά και σταθερή, λόγω του υλικού της. Χρησιμοποιείται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ χαρακτηρίζεται από την ανθεκτικότητά της. Είναι αδιάβροχη και δεν σκουριάζει.

Τσιμεντένια

έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια, με εντυπωσιακής αισθητικής αποτέλεσμα. Είναι βαριά, μεγάλης αντοχής και μπορεί να σταθεί τόσο σε μπαλκόνι ή κήπο, όσο και μέσα στο σπίτι.

Extra tips:
- Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργήστε τις δικές σας γλάστρες, από τα πιο απροσδόκητα υλικά! Μετατρέψτε σακιά, δοχεία από κονσέρβες και παλιά καφάσια σε DIY γλάστρες, φροντίζοντας φυσικά να τις επενδύσετε με γεωύφασμα και χαλίκι για αποστράγγιση.
- Σε μεταφυτεύσεις, καλό είναι να θυμάστε ότι η επόμενη γλάστρα πρέπει να έχει 3–5 εκ. μεγαλύτερη διάμετρο από τη προηγούμενη!