Στην καθημερινότητά μας, οι περισσότεροι έχουμε υιοθετήσει ένα καθιστικό τρόπο ζωής, λόγω των πολλών μας υποχρεώσεων. Πόσο σωστή είναι η στάση μας αυτή; Καθόλου είναι η σωστή απάντηση… Η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Οι επιλογές για τον τρόπο που θα επιλέξει ο καθένας μας να βάλει την άσκηση στη ζωή του είναι πολλές και σίγουρα μπορούμε να βρούμε αυτόν που μας ταιριάζει. Οι βασικές κατηγορίες άσκησης είναι η αερόβια και η μυϊκής ενδυνάμωσης.
Ας διαχωρίσουμε λοιπόν τα δυο είδη για να μπορούμε να επιλέξουμε…

Αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση είναι η μορφή άσκησης η οποία στοχεύει στη βελτίωση της κατανάλωσης οξυγόνου από το σώμα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του μεταβολισμού. Ποια είναι όμως τα βασικά οφέλη για τον οργανισμό μας;

Οφέλη
  • Βάρος: η αερόβια άσκηση είναι η πλέον κατάλληλη μορφή άσκησης για να πετύχουμε την απώλεια λιπώδους ιστού και κατ’ επέκταση βάρους, πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.
  • Αντοχή: η αντοχή μας θα βελτιωθεί και μετά από μερικές προπονήσεις η κόπωση και η εξάντληση θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό.
  • Πνευματική υγεία: με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν το άγχος και αποτρέπουν την κατάθλιψη.
  • Καρδιά: ο καρδιακός μυς ενδυναμώνεται μέσω της άντλησης περισσότερου αίματος με λιγότερους παλμούς.
  • Ερυθρά αιμοσφαίρια: αυξάνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα την καλύτερη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: η συχνή αερόβια άσκηση βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει δυσκολότερους στόχους των ιώσεων.
  • Μείωση κινδύνου ασθενειών: μέσω της άσκησης χτίζουμε ένα δυνατό σώμα χωρίς επιπλέον βάρος, το οποίο και ευθύνεται για πολλές ασθένειες, π.χ. καρδιακά νοσήματα.

Μυϊκή ενδυνάμωση

Η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης αφορά την προπόνηση κυρίως με βάρη και αντιστάσεις. Το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής στοχεύει τόσο στη βελτίωση της δύναμης όσο και στο «χτίσιμο» μυϊκού ιστού. Πως ωφελεί όμως τον οργανισμό μας;

Οφέλη
  • Μεταβολισμός: με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης αυξάνεται ο μεταβολισμός διότι ο οργανισμός συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμα και για 48 ώρες μετά την άσκηση.
  • Μυϊκός ιστός: βελτιώνεται ο μυϊκός ιστός, αποφεύγεται η χαλάρωση και επομένως επιτυγχάνεται η σταδιακή δημιουργία ενός υγιούς και δυνατού σώματος.
  • Μείωση των τραυματισμών: με τη συστηματική εκγύμναση, οι μύες δυναμώνουν, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο τραυματισμού.
  • Σωματική υγεία: μέσω της γυμναστικής μυϊκής ενδυνάμωσης αυξάνεται η γνωστή σε όλους μας «καλή» χοληστερόλη (HDL), μειώνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, βελτιώνεται η ικανότητα ισορροπίας και τέλος ενδυναμώνεται ο μυϊκός ιστός.
  • Πνευματική υγεία: με την άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως και συμβαίνει και με την αερόβια άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες ευθύνονται για την καλή πνευματική υγεία.

Που καταλήγουμε…

Είτε επιλέξουμε αερόβιο πρόγραμμα είτε πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, είμαστε σίγουρα κερδισμένοι… ο συνδυασμός ωστόσο των δύο ειδών είναι η βέλτιστη επιλογή εξασφαλίζοντας μας ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
Τέλος μπορούμε να δούμε μερικές επιλογές ειδών γυμναστικής, για να επιλέξουμε όργανα και αξεσουάρ που καλύπτουν τις ανάγκες μας.
Τι λέτε, πότε ξεκινάμε..;