Η αλήθεια είναι πως ακόμα και όταν λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι, είτε ακόμη κι αν δεν έχουμε για πολλές ώρες ανοικτά παράθυρα και πόρτες, η σκόνη βρίσκει πάντα ένα μαγικό τρόπο να τρυπώσει στο σπίτι μας! Η ηλεκτρική σκούπα είναι ο απόλυτος σύμμαχος για να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό, αφού μας βοηθάει να απαλλαγούμε από την ανεπιθύμητη σκόνη.

Για να επιλέξουμε την ιδανική σκούπα για τις δικές μας ανάγκες καλό είναι να γνωρίζουμε την ενεργειακή της ετικέτα. Όλες οι σκούπες πρέπει να συνοδεύονται από την ενεργειακή ετικέτα σύμφωνα με επίσημη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας δούμε αναλυτικά τις πληροφορίες που περιλαμβάνει κάθε ενεργειακή ετικέτα:

Ενεργειακή ετικέτα

Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης ενέργειας και χωρίζεται σε 7 κατηγορίες από Α έως G. Όσο πιο κοντά στο Α είναι η ενεργειακή κλάση της συσκευής τόσο μικρότερη είναι η κατανάλωση ρεύματος. Η ενεργειακή κλάση δεν συνδέεται απαραίτητα με την καλή απόδοση και κατ’ επέκταση με το καλό καθάρισμα της επιφάνειας.

Ετήσια κατανάλωση ενέργειας

Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας που αναγράφεται σε κάθε ενεργειακή ετικέτα υπολογίζεται για καθαρισμό 50 φορές το χρόνο, με διάρκεια 1 ώρας τη φορά, ενός μέσου σπιτιού περίπου 87 τ.μ.

Επίπεδο θορύβου

Δείχνει την ένταση του ήχου της συσκευής και μετριέται σε dB. Λίγα μόνο dB λιγότερα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μας εξασφαλίσουν μια πιο «ήσυχη» λειτουργία της σκούπας. Αν θέλουμε μια σχεδόν αθόρυβη λειτουργία καλό είναι να επιλέξουμε μια σκούπα με επίπεδο θορύβου στα 69 dB και ακόμα πιο λίγα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να σκουπίσουμε και να μην ξυπνήσουμε όσους κοιμούνται στο σπίτι ή ακόμα και να ακούσουμε παράλληλα την αγαπημένη μας μουσική.

Κλάση απόδοσης καθαρισμού σε χαλί

Δείχνει το ποσοστό απορρόφησης σκόνης σύμφωνα με τυποποιημένη δοκιμή σε χαλί. Μια σκούπα με υψηλή κλάση απόδοσης σε χαλί καθαρίζει σε βάθος και κατ’ επέκταση μειώνει τα αλλεργικά συμπτώματα, ενώ παράλληλα μας εξοικονομεί χρόνο αφού δεν χρειάζεται να σκουπίσουμε πολλές φορές το ίδιο σημείο. Καλό είναι να επιλέξουμε μια σκούπα τουλάχιστον με κλάση C και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με κλάση Β ή Α.

Κλάση απόδοσης καθαρισμού σε δάπεδο

Όσο υψηλότερη είναι η απόδοση καθαρισμού σε δάπεδο τόσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία και τόσο πιο καλό το αποτέλεσμά της σε δάπεδο με αρμούς ή διάκενα όπως για παράδειγμα σε δάπεδο με πλακάκια, ξύλο αλλά και laminate. Για καθαρισμό σε δάπεδο ισχύει η ίδια κλίμακα μέτρησης της απόδοσης με μόνη διαφορά ότι ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα δίνουν και οι σκούπες με χαμηλή απόδοση. Συγκεκριμένα, ακόμα και μια σκούπα με κλάση απόδοσης G μπορεί να απορροφήσει έως και το 96% της σκόνης.

Κλάση επανεκπομπής σκόνης

Οι ηλεκτρικές σκούπες επιστρέφουν στο περιβάλλον ένα ποσοστό της σκόνης που απορροφά όταν είναι σε λειτουργία. Η κλάση επανεκπομπής σκόνης αναφέρεται στην ποιότητα του αέρα που αποβάλλεται στο χώρο και μετριέται και αυτή με μια κλίμακα από Α έως G. Η σκούπα με κλίμακα G επιστρέφει περισσότερο από 1% της σκόνης που απορρόφησε, ενώ το ποσοστό μειώνεται όσο πλησιάζουμε στην κατηγορία Α, στην οποία το ποσοστό επανεκπομπής είναι σχεδόν μηδενικό.

Τώρα ας δούμε και μερικές συμβουλές για σωστή χρήση της σκούπας μας:

Συμβουλές για σωστή χρήση της σκούπας μας
  • Για να εξασφαλίσουμε σωστή λειτουργία μιας σκούπας με σακούλα, καλό είναι να αλλάζουμε συχνά τη σακούλα και πριν γεμίσει.
  • Δεν τραβάμε ποτέ τη σκούπα από το καλώδιο τροφοδοσίας!
  • Αλλάζουμε συχνά το φίλτρο αέρα της σκούπας, διότι ένα λερωμένο φίλτρο μειώνει την απόδοση της σκούπας και παράλληλα συγκεντρώνει πολλούς αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς.
  • Για να εξασφαλίσουμε την άριστη απόδοση της σκούπας, καθαρίζουμε και απομακρύνουμε τα χνούδια από το βουρτσάκι της.
  • Πριν σκουπίσουμε το χώρο μας, μαζεύουμε όλα τα μικροαντικείμενα από το πάτωμα για να μην τα απορροφήσει η σκούπα. Αν απορροφήσει αιχμηρά μικροαντικείμενα είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί ο κάδος της καθώς και άλλα εξαρτήματά της.
  • Δεν υπάρχει κανόνας για την ιδανική συχνότητα χρήσης της σκούπας διότι εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε χώρου. Ενδεικτικά, αν πρόκειται για ένα δωμάτιο το οποίο επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι καθημερινά τότε καλό είναι να το σκουπίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.