Λεπτομέρειες Συμβουλής

Μέτριο
Λιγότερο από μια μέρα
Βασικές ικανότητες μαστορεμάτων.
Γυαλόχαρτο κόκκωση 120 – 240, μέτρο, μαλακό μολύβι, γόμα σβησίματος, ξύστρα, καβαλέτα, ξυλόστοκος ή σιδηρόστοκος, μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα (πλάκα MDF), 19mm
σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, σύστημα λεπτού ψεκασμού, σετ ξυλοτρύπανων, φρεζοτρύπανο.
σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, σύστημα λεπτού ψεκασμού, σετ ξυλοτρύπανων, φρεζοτρύπανο.
σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, σύστημα λεπτού ψεκασμού, σετ ξυλοτρύπανων, φρεζοτρύπανο.

Περιγραφή

Ό,τι και να παρασκευάζετε στην κουζίνα σας, αυτός ο βοηθός είναι πάντοτε δίπλα σας. Το δικό σας καρότσι κουζίνας με τα ρολά του είναι πάντοτε εκεί που το χρειάζεστε, οι φιάλες σας είναι ασφαλείς στη βαθιά του θήκη και το συρτάρι του προσφέρει χώρο για πολλά χρήσιμα μικροαντικείμενα.

Η κατασκευή αποτελείται κυρίως από βιδωμένα ανάμεσα στις πλευρές ράφια. Η επάνω θήκη είναι χωρισμένη μια μεσαία πλευρά, βιδωμένη ανάμεσα στα επάνω ράφια. Προσέξτε, ότι τα ρολά οδήγησης ανήκουν στην πλευρά, στην οποία βρίσκεται η λαβή για το σπρώξιμο του καροτσιού.

Συμβουλή: Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πλάκα κάλυψης ως επιφάνεια του πάγκου εργασίας, πρέπει να αντικαταστήσετε τη βερνικωμένη πλάκα MDF με μια λαδωμένη πλάκα κολλητού ξύλου οξιάς.

Συμβουλή: Οι ακόλουθες οδηγίες κατασκευής αναφέρονται σε μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα (MDF) με 19 mm πάχος. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε άλλα υλικά ή διαφορετικά πάχη, πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τον κατάλογο τεμαχίων. Αναθέστε στο Praktiker το κόψιμο των απαιτούμενων ξύλων.

Βήματα

Κοπή του ανοίγματος φιαλών
Σημαδέψτε το άνοιγμα, ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 250 x 150 mm, με το μολύβι πάνω στην πλάκα κάλυψης και στο επάνω ράφι. Παράλληλα προσέξτε, ότι το άνοιγμα λόγω του διαφορετικού μήκους των πλακών (το επάνω ράφι βρίσκεται μεταξύ των πλευρών, η πλάκα κάλυψης από πάνω!) δεν έχει την ίδια απόσταση από την κοντή ακμή της εκάστοτε πλάκας.

Ανοίξτε με το δράπανο και μ’ ένα τρυπάνι ξύλου 10 mm τρύπες μέσα από τα τέσσερα μαρκαρίσματα των γωνιών. Εδώ επιτρέπεται το τρυπάνι να ακουμπά μόνο τις γραμμές του μολυβιού, δεν επιτρέπεται να τις κόβει.

Τώρα περάστε την πριονόλαμα της σέγας με απενεργοποιημένο το εργαλείο μέσα σε μια από τις τρύπες. Κόψτε το άνοιγμα κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς της γραμμής του μολυβιού από τρύπα σε τρύπα. Σε περίπτωση που δε σας αρέσουν οι στρογγυλές γωνίες, οδηγήστε τη σέγα κάθε φορά μέχρι τη γωνία.
Σύνδεση των τεμαχίων του σώματος μεταξύ τους
Τοποθετήστε πάνω στην επιφάνεια του πάγκου εργασίας τις δύο πλευρές και τα τέσσερα ράφια πάνω στις ακμές τους έτσι, όπως πρέπει να συναρμολογηθούν τα τεμάχια. Μαρκάρετε εκεί τα περιγράμματα των ραφιών στις εσωτερικές επιφάνειες των πλευρών. Εργαστείτε προσεκτικά, για να μη μετατοπιστεί τίποτε κατά το σημάδεμα. Ελέγξτε την προσαρμογή των ραφιών ακόμα μία φορά με το μέτρο με τη βοήθεια των στοιχείων του σχεδίου.

Τώρα μαρκάρετε στη μέση σε κάθε περίγραμμα τις θέσεις για τρεις τρύπες. Ανοίξτε αυτές τις δώδεκα συνολικά τρύπες σε κάθε πλευρά με το δράπανο και μ’ ένα τρυπάνι 4 mm και φρεζάρετέ τις στις εξωτερικές επιφάνειες πλευρές.

Αρχίστε τη συναρμολόγηση με τα δύο επάνω ράφια. Συνδέστε τα με τη μεσαία πλευρά σ’ ένα διπλό Τ. Μαρκάρετε πάνω στις αντίστοιχες επιφάνειες των δύο ραφιών τη μεσαία εγκάρσια γραμμή με μολύβι. Ανοίξτε εκεί με το δράπανο και μ’ ένα τρυπάνι 4 mm από τρεις τρύπες και φρεζάρετέ τις επάνω (στο επάνω ράφι) και κάτω (στο κάτω ράφι).

Τώρα μπορείτε να συνδέσετε τα ράφια μέσα από τη μεσαία πλευρά με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 40 mm στο προαναφερόμενο διπλό Τ.

Βιδώστε με τον ίδιο τρόπο επίσης και τις υπόλοιπες πλευρές και ράφια.

Συμβουλή για το βίδωμα δύο ξύλινων τεμαχίων: Τρυπήστε στην αρχή το τεμάχιο, μέσα από το οποίο θα περάσει πρώτα η βίδα, χρησιμοποιώντας πάντοτε ένα τρυπάνι κατά 0,5 έως 1 mm μεγαλύτερο από τη διάμετρο της βίδας. Η τρύπα πρέπει να φρεζαριστεί για την κεφαλή της βίδας. Προτρυπήστε το δεύτερο τεμάχιο στο οποίο βιδώνεται η βίδα, χρησιμοποιώντας πάντοτε ένα τρυπάνι κατά 1 mm μικρότερο από τη διάμετρο της βίδας.
Σύνδεση των τεμαχίων του συρταριού μεταξύ τους και συναρμολόγηση των λαβών

Το μπροστινό και πίσω μέρος του συρταριού βρίσκονται ανάμεσα στις (λίγο μεγαλύτερες) πλευρές του συρταριού. Βιδώστε τα όλα με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 3 x 25 mm, σχηματίζοντας ένα πλαίσιο, όπως περιγράφεται στο δεύτερο βήμα εργασίας.

Τοποθετήστε πάνω τον πάτο ισόπεδα και συναρμολογήστε τον επίσης με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 3 x 25 mm πάνω στις κάτω ακμές.

Στη συνέχεια πρέπει να συναρμολογήσετε το μηχανισμό ολίσθησης. Βιδώστε τα μέρη που ανήκουν στο συρτάρι εκεί και συναρμολογήστε τις αντίστοιχες ράγες στήριξης σύμφωνα με τα στοιχεία του κατασκευαστή του μηχανισμού στις εσωτερικές επιφάνειες των αντίστοιχων πλευρών και στη μεσαία πλευρά.

Τώρα μπορείτε να σπρώξετε το συρτάρι μέσα στη θήκη του και εκεί να καθορίσετε την ακριβή θέση της μπροστινής πλευράς. Κολλήστε γι’ αυτό κολλητική ταινία δύο όψεων πάνω στο μπροστινό μέρος το συρταριού. Ευθυγραμμίστε την μπροστινή πλευρά και πιέστε την σταθερά πάνω στην αυτοκόλλητη ταινία. Μετά αφαιρέστε ξανά το συρτάρι προσεκτικά και βιδώστε το κάλυμμα από εσωτερικά με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 25 mm.

Ανοίξτε τις απαραίτητες τρύπες για τη στήριξη της λαβής στην μπροστινή πλευρά και συναρμολογήστε εκεί τη λαβή, όπως περιγράφει ο κατασκευαστής.

Παράλληλα με αυτή την εργασία συναρμολογήστε επίσης και τη λαβή. Ανοίξτε για το σκοπό αυτό σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή της λαβής με το δράπανο και μ’ ένα τρυπάνι ξύλου 4 mm δύο τρύπες στην πίσω στενή πλευρά (αυτή είναι η πλευρά, στην οποία αργότερα θα συναρμολογήσετε τα ρολά οδήγησης, τα ρολά στήριξης ανήκουν στην μπροστινή στενή πλευρά). Βιδώστε εκεί τη λαβή σταθερά.

Συναρμολόγηση της πλάκας κάλυψης

Τοποθετήστε την πλάκα κάλυψης πάνω στο επάνω ράφι. Εδώ πρέπει να προσέξετε, να βρίσκονται τα δύο ανοίγματα των φιαλών ακριβώς το ένα πάνω από το άλλο. Σταθεροποιήστε τη θέση με σφιχτήρες. Χρησιμοποιήστε εδώ κομμάτια ξύλου, για να αποφύγετε τα άσχημα ίχνη συμπίεσης.

Τώρα βιδώστε την προτρυπημένη πλάκα κάλυψης με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 35 mm από επάνω με το σώμα. Επειδή έχετε διευρύνει τις τρύπες, κάθονται οι κεφαλές των βιδών τόσο βαθιά μέσα στην επιφάνεια, ώστε να μπορούν να εξαφανιστούν χωρίς ίχνη κάτω από τον ξυλόστοκο και το βερνίκι. Προσέξτε εδώ επίσης και τις υποδείξεις στις συμβουλές για το βίδωμα δύο ξύλινων τεμαχίων στο δεύτερο βήμα εργασίας.

Συναρμολόγηση των ρολών
Στο τέλος βιδώστε τα δύο ρολά στήριξης και τα δύο ρολά οδήγησης κάτω από το καρότσι. Με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες στρογγυλής κεφαλής 5 x 20 mm συναρμολογήστε τα ρολά στήριξης μπροστά (δηλαδή στην πλευρά αντίθετα της λαβής), με τις ίδιες βίδες τα ρολά οδήγησης πίσω.
Προετοιμασία των επιφανειών
Για να πετύχετε την επιφάνεια όσο πιο καλά γίνεται, θα πρέπει να ασχοληθείτε με αυτή πριν τη συναρμολόγηση του επίπλου.

Πρώτα στοκάρετε τις τρύπες των βιδών στις μετωπικές επιφάνειες MDF με ξυλόστοκο ή σιδηρόστοκο. Μετά το στέγνωμα (προσέξτε τα στοιχεία του κατασκευαστή!) λειάνετε καλά τα σημεία που στοκάρατε με 120άρι γυαλόχαρτο.

Λειάνετε πρώτα τις ακμές όλων των τεμαχίων MDF, χρησιμοποιώντας 120άρι γυαλόχαρτο σε γωνία 45°, έτσι ώστε να δημιουργηθεί να μικρή φαλτσογωνιά. Επεξεργαστείτε τις επιφάνειες MDF με το λειαντήρα και γυαλόχαρτο, κόκκωσης 120 – 180.
Επεξεργασία των επιφανειών
Διαβάστε πρώτα προσεκτικά τις οδηγίες επεξεργασίας και ασφαλείας των κατασκευαστών. Να εργάζεστε σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο και αποφεύγετε εκεί το κάπνισμα, φαγητό και ποτό.

Επιχρίστε το αστάρι προετοιμασίας με το ρολό ή ενδεχομένως με ένα σύστημα λεπτού ψεκασμού. Αφήστε το να στεγνώσει καλά.

Όταν θέλετε στο επόμενο βήμα να βάψετε με το σύστημα λεπτού ψεκασμού ένα άλλο υλικό, πρέπει να αλλάξετε το δοχείο του χρώματος.

Συμβουλές για MDF: Το MDF έχει πολύ αναρροφητικές επιφάνειες. Ιδιαίτερα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στις ακμές – αυτό σημαίνει: Περισσότερες στρώσεις. Αποφεύγετε το κοπιαστικό στοκάρισμα (έτσι ονομάζεται το σφράγισμα των αναρροφητικών επιφανειών), όταν χρησιμοποιείται MDF με επικάλυψη μεμβράνης. Αυτή εξασφαλίζει ένα τέλειο βάψιμο χωρίς στοκάρισμα – το λιγότερο στις επιφάνειες. Λειάνετε λεπτά τις έτοιμες ασταρωμένες επιφάνειες και ακμές. Ανεβάστε εδώ την κόκκωση του γυαλόχαρτου από 180 και 220 έως 240.
Βερνίκωμα των εμφανών επιφανειών
Τα βερνίκια είναι διαθέσιμα σε πολλές παραλλαγές και σε πολλές τιμές. Καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή είναι η δυνατότητα επεξεργασίας, ο τεχνικός σας εξοπλισμός στο σπίτι και η απαίτηση για ποιότητα και ανθεκτικότητα της εξωτερικής επιφάνειας. Ζητήστε συμβουλές στα ειδικά καταστήματα πώλησης. Και όταν δεν έχετε αρκετή εμπειρία με το βερνίκωμα, σας συνιστούμε να εξασκηθείτε ενδεχομένως λίγο σε ένα δοκιμαστικό κομμάτι.

Το γρηγορότερο και καλύτερο αποτέλεσμα πετυχαίνετε με ακρυλικό βερνίκι. Ιδιαίτερα απλά και γρήγορα μπορούν να επιστρωθούν αυτά τα υδατοδιαλυτά βερνίκια με ένα σύστημα λεπτού ψεκασμού.
Τέλος
Βάλτε το βερνίκι στο δοχείο του χρώματος και αραιώστε το ενδεχομένως με λίγο νερό. Ρυθμίστε σε μια δοκιμαστική σανίδα την ακτίνα ψεκασμού στο ακροφύσιο και την ποσότητα του βερνικιού στον τροχίσκο ρύθμισης. Η δέσμη ψεκασμού για τις επιφάνειες μπορεί να ρυθμιστεί οριζόντια ή κάθετη και για τις ακμές κωνική. Βερνικώστε καλύτερα πρώτα τις εσωτερικές ακμές, μετά τις εξωτερικές ακμές και τελευταία τις επιφάνειες. Βερνικώστε τις επιφάνειες σε ομοιόμορφες, παράλληλες διαδρομές.
Λεπτομερής κατάλογος υλικών
 • 2 Πλευρές, σώματος 801x358x19 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • 4 Ράφια, σώματος 658x358x19 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • 1 Πίσω κάλυμμα, σώματος 692x157x19 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • 1 Μεσαία πλευρά, σώματος 123x358x19 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • 1 Πλάκα κάλυψης, σώματος 700x400x19 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • 2 Ρολά στήριξης διαμέτρου 100 mm
 • 2 Ρολά οδήγησης διαμέτρου 100 mm
 • 2 Λαβές 250 mm
 • 2 Πλαϊνές Πλευρές, συρταριού 350x100x12 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • 2 Μπροστινή & πίσω πλευρά, συρταριού 271x100x12 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • 1 Πάτος, συρταριού 295x350x4 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • 1 Μπροστινή πλευρά, συρταριού 354x157x19 mm μέσης πυκνότητας ινοσανίδα MDF
 • περίπου 30 Φρεζάτες βίδες 4x40 mm
 • περίπου 4 Φρεζάτες βίδες 4x35 mm
 • περίπου 28 Φρεζάτες βίδες 3x25 mm
 • περίπου 6 Φρεζάτες βίδες 3x15 mm
 • περίπου 4 Βίδες λαβής 4x25 mm
 • περίπου 16 Βίδες στρογγυλής κεφαλής 5x20 mm
 • Υλικά: Γυαλόχαρτο κόκκωση 120 – 240, μέτρο, μαλακό μολύβι, γόμα σβησίματος, ξύστρα, καβαλέτα, ξυλόστοκος ή σιδηρόστοκος, μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα (πλάκα MDF), 19mm
 • Εργαλεία : σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, σύστημα λεπτού ψεκασμού, σετ ξυλοτρύπανων, φρεζοτρύπανο.