Τεχνικά χαρακτηριστικά & κριτήρια επιλογής
Όποιος ασχολείται δημιουργικά με κατασκευαστικές ή διακοσμητικές εργασίες στο σπίτι, αργά ή γρήγορα θα κρίνει απαραίτητη την απόκτηση μιας κάθετης φρέζας.

Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολλά. Για να έχετε τη σιγουριά μιας σωστής επιλογής, καλό είναι να ξέρετε ποια είναι τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή.
Αναρρόφηση σκόνης
Επειδή το φρεζάρισμα δημιουργεί αρκετή σκόνη, το σύστημα αναρρόφησης είναι απαραίτητο. Η υποδοχή για τη σύνδεση με τον απορροφητήρα ή την ηλεκτρική σκούπα είναι σε μερικά μοντέλα σε κάπως άβολη θέση και εμποδίζει την ορατότητα προς το σημείο κοπής. Φροντίστε να υπάρχει ενσωματωμένο στη βάση σύστημα αναρρόφησης, τοποθετημένο εργονομικά και με κατάλληλη διάμετρο.
Βάση
Η δομή του εργαλείου είναι περίπου ίδια στα διάφορα μοντέλα: το κοπτικό συναρμολογείται κατευθείαν στον άξονα, κάτω από το κιβώτιο του κινητήρα, που είναι εφοδιασμένο με μία χειρολαβή σε κάθε πλευρά. Ο κινητήρας ανεβοκατεβαίνει οδηγούμενος από ένα ζευγάρι σωληνωτά στοιχεία οδήγησης, σταθερά μονταρισμένα στη βάση. Το βάρος του ισοσταθμίζεται από ελατήρια που διευκολύνουν την επαφή του κοπτικού με το ξύλο. Την ακρίβεια και ευκολία της παλινδρόμησης του κινητήρα μπορείτε να διαπιστώσετε με μερικά δοκιμαστικά ανεβοκατεβάσματα στον πάγκο του καταστήματος, πριν αγοράσετε το μηχάνημα.
Βάση και πέλμα
Η βάση πρέπει να είναι σταθερή και να έχει πέλμα ολίσθησης από σκληρό συνθετικό υλικό. Πρέπει επίσης να έχει τις υποδοχές για τη στερέωση των διαφόρων οδηγών και άλλων βοηθητικών εξαρτημάτων. Προτιμήστε τις συνδέσεις μπαγιονέτ από τις αντίστοιχες βιδωτές.
Ρυθμίσεις
Η ακριβής ρύθμιση του βάθους κοπής είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε σωστή επεξεργασία. Πολύ χρήσιμο είναι το περιστρεφόμενο στοπ, που επιτρέπει άμεση εναλλαγή σε τρία προεπιλεγμένα βάθη. Χάρη σε αυτό, η διαδικασία του φρεζαρίσματος με πολλά περάσματα, απαραίτητη όταν χρησιμοποιεί κανείς κοπτικό μεγάλης διαμέτρου και μεγάλου βάθους, γίνεται με μεγάλη ευκολία και ακρίβεια. Σε ορισμένα μοντέλα οι μικρορρυθμίσεις βάθους μπορούν να γίνουν με ακρίβεια που φτάνει μέχρι δέκατα του χιλιοστού.
Οδηγός παραλλήλων
Ένας οδηγός παραλλήλων με ρύθμιση ακριβείας είναι το πιο χρήσιμο ίσως εξάρτημα για τη φρέζα σας. Τοποθετείται στη βάση του μηχανήματος με δύο μακριές ράβδους-οδηγούς. Κάποτε δεν περιλαμβάνεται στο στάνταρντ εξοπλισμό, καλό όμως είναι να τον έχετε. Προσέξτε μόνο να τοποθετείται εύκολα και σταθερά και να μην έρχεται σε σύγκρουση με το σύστημα αναρρόφησης της σκόνης.
Εξαρτήματα
Είναι πολλά τα βοηθητικά εξαρτήματα που μπορούν να κάνουν ευκολότερες και ακριβέστερες τις εργασίες με την κάθετη φρέζα.

Μερικά δεν ανήκουν συνήθως στον στάνταρντ εξοπλισμό, καλό είναι όμως να ξέρετε ποια από αυτά ταιριάζουν με το δικό σας μηχάνημα. Αποφασίζοντας λοιπόν για κάποιο μοντέλο, κάντε και μια μικρή «έρευνα αγοράς» σχετικά με τα διαθέσιμα εξαρτήματα που είναι συμβατά με αυτό. Θα είναι κρίμα, για παράδειγμα, αν κάποια στιγμή διαπιστώσετε ότι για τη φρέζα που αγοράσατε δεν υπάρχουν ράγες οδήγησης ή κάποια άλλα χρήσιμα βοηθήματα.
Τσοκ 8 χλσ.
Όλες σχεδόν οι σύγχρονες φρέζες με ονομαστική ισχύ γύρω στα 900Watt έχουν τσοκ 8 χλσ. Αυτό είναι σημαντικό καθώς ανταποκρίνεται στη μεγαλύτερη σειρά κοπτικών εργαλείων. Οι περιπτώσεις να χρειαστείτε μεγαλύτερο τσοκ (12 χλσ.) είναι ελάχιστες. Μικρότερα τσοκ, 6 ή 6,35 χλσ., μπορούν να προσαρμοστούν στις υποδοχές για τα εργαλεία των 8 χλσ.

Σε πολλές μικρές φρέζες η κινητήρια μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τη βάση, σαν λειαντήρας γενικής χρήσης.

Περιστροφικό στοπ: Τρεις κοχλιωτοί αξονίσκοι σε μια στρογγυλή, περιστρεφόμενη πλάκα επιτρέπουν κλιμακωτό φρεζάρισμα ακριβείας σε τρία διαφορετικά βάθη. Η περιστροφή κατά μία βαθμίδα οδηγεί στο επόμενο βήμα εργασίας.

Η κάπως ασυνήθιστη αυτή θέση των χεριών δείχνει ότι για εργασίες τέτοιου είδους είναι πολύ καλύτερα να υπάρχουν δύο όμοιες χειρολαβές. Σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. κούρεμα περιθωρίων, οι δύο λαβές δεν είναι απαραίτητες.

Εξετάστε προσεκτικά τα συστήματα εξαρτημάτων που είναι διαθέσιμα για κάθε μοντέλο. Όχι μόνο τη σειρά των κοπτικών αλλά και κάποια σημαντικά εξαρτήματα όπως ο διαβήτης, οι οδηγοί, το σύστημα αναρρόφησης και τα αντιγραφικά.

Ο οδηγός παραλλήλων είναι ίσως το σημαντικότερο εξάρτημα της κάθετης φρέζας, κυρίως για την επεξεργασία και διαμόρφωση των ακμών. Δεν αρκεί το κλαδευτήρι να είναι μόνο κοφτερό. Πρόκειται για ένα εργαλείο που, αν συντηρηθεί σωστά, μπορούμε να το έχουμε μια ολόκληρη ζωή.