Δεν αρκεί το κλαδευτήρι να είναι μόνο κοφτερό. Πρόκειται για ένα εργαλείο που, αν συντηρηθεί σωστά, μπορούμε να το έχουμε μια ολόκληρη ζωή.

Για έναν κλασικό οικογενειακό κήπο, δύο μόλις εργαλεία είναι αρκετά: ένα καλό κλαδευτήρι χειρός και μια ψαλίδα για χρήση με τα δυο χέρια.

Για ένα καλό κλαδευτήρι, θα χρειαστεί να επιβαρυνθείτε από 25 μέχρι 50 ευρώ. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά, φροντίστε να σιγουρευτείτε για τα παρακάτω:

- Ταιριάζει η λαβή απόλυτα στο χέρι σας; Διατίθενται ανταλλακτικές λεπίδες;
- Υπάρχει εγκοπή κοπής συρμάτων;

Ας δούμε μερικά κλαδευτήρια:
Ψαλίδες κλαδέματος
Το βασικό σημείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, σε αυτή την κατηγορία, είναι τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής, όσον αφορά στη δυνατότητα κοπής που έχει το κάθε εργαλείο. Στην κατηγορία των ψαλίδων περιλαμβάνονται:
 1. Ψαλίδα κλαδέματος με λεπίδες που, κατά τη χρήση, προσκρούεται η μία πάνω στην άλλη.
 2. Ψαλίδα με ανταλλακτικές λεπίδες από ειδικό ατσάλι και με σφυρηλατημένο τσεκούρι.
 3. Ψαλίδα με μικρή-λειτουργική επιφάνεια κοπής που της δίνει πρόσβαση για κλάδεμα ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία.
 4. Μασίφ ψαλίδα κλαδέματος με μηχανισμό για την καλύτερη δυνατή μετάδοση της κίνησης.
Διάφορα ψαλίδια
Στα διάφορα ψαλίδια εντάσσονται αρκετά διαφορετικά είδη ψαλιδιών και είναι τα ακόλουθα:
 1. Με ένα κλαδευτικό ψαλίδι για φυτώρια μπορείτε να πετύχετε καθαρές κοπές και να προστατεύσετε τα ζωτικά τους όργανα, για να μη φθαρούν.
 2. Ψαλίδα κουρέματος προβάτων: οι βοσκοί με αυτό το ψαλίδι κουρεύουν τα πρόβατα. Χρησιμοποιείται και για την περιποίηση του κήπου, κυρίως στις μπορντούρες.
 3. Ειδικά ψαλίδια για γκαζόν των οποίων η κεφαλή έχει τη δυνατότητα περιστροφής αριστερά και δεξιά.
 4. Ψαλίδια με ασυνήθιστο σχέδιο που είναι κατάλληλα για διάφορου τύπου εργασίες κηπουρικής, τόσο μέσα (γλάστρες), όσο κι έξω απ’ το σπίτι.
 5. Μικρό ψαλίδι κουρέματος γκαζόν, το οποίο κάνει τόσες εργασίες, όσες κι ένα κλασικό ψαλίδι που βρίσκεται στο σπίτι.
 6. Σταθερό ψαλίδι πολλών εφαρμογών, όπου κόβει χορταρένιο σχοινί, σύρμα και πλαστικό.
 7. Ειδικά ψαλίδια για τριανταφυλλιές, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά έξυπνα εργαλεία μιας και κόβουν το τριαντάφυλλο και κρατούν το κοτσάνι σταθερό. Είναι ιδανικά για κλάδεμα αγκαθωτών θάμνων, πουρναριών και βάτων.
Ποιός είναι ο κατάλληλος τύπος κλαδευτηριού;
Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ερώτημα κρίσεως που χωρίζει τις απαντήσεις σε δύο ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλύτερο η μία λεπίδα να προσκρούει στην άλλη ή το αντίθετο;

Τα κλαδευτήρια κόβουν με δύο τρόπους, γι’ αυτό και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
 1. Στην πρώτη κατηγορία, τα κλαδευτήρια ουσιαστικά δεν κόβουν, αλλά συνθλίβουν το ξύλο. Κατά την εργασία με ένα τέτοιο κλαδευτήρι, κατά το κλείσιμό τους, οι δύο λεπίδες προσκρούουν η μία στην άλλη, με αποτέλεσμα το ξύλο να μην κόβεται καθαρά αλλά να «σπάει». Αυτός ο τύπος κλαδευτηριών, καλύτερα να μη χρησιμοποιείται σε λουλούδια και φυτά, αφού καταστρέφει τα ζωτικά τους στοιχεία. Αντίθετα, είναι ιδανικός για κλάδεμα ξερών κλαδιών.
 2. Από την άλλη, τα κλαδευτήρια της δεύτερης κατηγορίας δουλεύουν όπως ακριβώς ένα ψαλίδι γενικής χρήσης. Δηλαδή, η μία λεπίδα δεν προσκρούει με την άλλη, αλλά διέρχεται κάτω απ’ αυτήν, με αποτέλεσμα στην «κλειστή τους θέση» να σταματούν ακριβώς η μία πάνω στην άλλη. Με αυτό τον τρόπο λειτουργίας, πετυχαίνονται καθαρές κοπές σε ιδιαίτερα λεπτές εργασίες. Αν θέλετε να ανταποκριθείτε σε περισσότερες εργασίες κλαδέματος με ένα εργαλείο, δεν έχετε παρά να επιλέξετε τα κλαδευτήρια της πρώτης κατηγορίας.
Η συντήρηση γίνεται εύκολα αρκεί να «περάσετε» τις λεπίδες του κλαδευτηριού με ένα βιοδιασπώμενο, αντιδιαδρωτικό σπρέι. Η αποσυναρμολόγηση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αντικατάστασης της λεπίδας.

Ποιος από τους δύο αυτούς τύπους βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή στις περισσότερες εργασίες; Για έναν «χομπίστα» κηπουρό, η καλύτερη επιλογή είναι η κλασική, δηλαδή αυτή με τις προσκρουόμενες λεπίδες.
Λεπτομέρειες και τεχνικά χαρακτηριστικά
Οι λαβές πρέπει να είναι αντιολισθητικές και να ταιριάζουν στο χέρι. Συχνά, η φαρδιά λεπίδα είναι εφοδιασμένη με μια ειδική εγκοπή για την κοπή συρμάτων. Η οδοντωτή βίδα καθορίζει τη ρύθμιση του ανοίγματος των λεπίδων και το κλαδευτήρι προσαρμόζεται ιδανικά στις διαφόρων απαιτήσεων κοπές. Το ελατήριο πρέπει να είναι τόσο σκληρό, ώστε να επαναφέρει τις λεπίδες στην ανοιχτή θέση.

Καλά σας κλαδέματα!