Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορούν να γίνουν πιο ευχάριστες όταν το σπίτι σου είναι δροσερό! Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Επιλέγοντας το σωστό κλιματιστικό! Μάθε 5 βασικούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή!

Κανόνας 1ος: O χώρος

Βασική προϋπόθεση για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού είναι να διαπιστώσεις πόσα BTU/h χρειάζεται να είναι για να καλύψει επαρκώς τον χώρο σου με την ανάλογη θέρμανση ή ψύξη.

Εμβαδόν χώρου Ισχύς (BTU/h)
έως 18m2 9.000
έως 25m2 12.000
έως 40m2 18.000
άνω των 40m2 24.000

Κανόνας 2ος: Χαρακτηριστικά και πιστοποιήσεις

Απαράβατος σύγχρονος κανόνας στην αγορά κλιματιστικού, είναι η τεχνολογία Inverter. Χάρη στην τεχνολογία Inverter το κλιματιστικό έχει τη δυνατότητα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, με άμεση συνέπεια τη λιγότερη κατανάλωση ρεύματος. Άλλο βασικό στοιχείο, είναι να διαθέτει πιστοποίηση Eurovent. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο ευρωπαϊκό φορέα, ο οποίος πιστοποιεί ότι οι αποδόσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων κλιματισμού ακολουθούν τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Ένα πιστοποιημένο κατά Eurovent κλιματιστικό θα αποδίδει εγγυημένα αυτά που αναγράφει ο κατασκευαστής του.

Κανόνας 3ος: Εγγύηση

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα χρειαστεί να δοθεί στην ύπαρξη γραπτής εγγύησης, καθώς και στα… «ψιλά» γράμματά της.

Κανόνας 4ος: Οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά!

Υπάρχουν χαρακτηριστικά και λειτουργίες σε διάφορες κλιματιστικές μονάδες που μπορεί να θεωρηθούν «περιττά» για κάποιον που χρησιμοποιεί ως μοναδικό γνώμονα το κόστος. Όμως, βασικό κριτήριο επιλογής δε θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η τιμή.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Είναι πολύ πιθανό μια ακριβότερη συσκευή να σου εξασφαλίσει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας κι έτσι να κάνεις γρήγορα απόσβεση. Επιπλέον, ένα φθηνό κλιματιστικό ενδέχεται μελλοντικά να παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα τα οποία μπορεί να σε αναγκάσουν ακόμη και να το αντικαταστήσεις.

Φίλτρα: Τα φίλτρα στα κλιματιστικά αφαιρούν από τον αέρα του δωματίου μεγάλα σωματίδια σκόνης, βακτηρίδια και άλλα στοιχεία. Οι τύποι φίλτρων είναι:

• Τριπλής δράσης: Εξουδετερώνουν το 95% των βλαβερών μικροοργανισμών μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που διαθέτουν.

• Ενεργού άνθρακα: Λειτουργούν κατά των βλαβερών βακτηριδίων, ιών και μικροβίων του αέρα. Απομακρύνουν δυσάρεστες οσμές.

• Hepa: Aπομακρύνουν από την ατμόσφαιρα ακόμα και τα πιο μικρά αιωρούμενα σωματίδια, όπως μικρόβια, ιούς, γύρη, καπνό, κλπ.

• Catechin & Zeolite Plus: Τα φίλτρα Catechin βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα και βελτιώνουν την ποιότητά του. Τα φίλτρα Zeolite Plus έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και απομακρύνουν τις ανθυγιεινές χημικές ουσίες και οσμές.

• Τιτανίου: Κατακρατούν αιωρούμενα σωματίδια σκόνης και επιβλαβείς οργανικές χημικές ουσίες όπως βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα και έχουν αποσμητικές ιδιότητες π.χ. μυρωδιά καπνού.

Ιονιστής: Ο ιονιστής είναι ένας μηχανισμός που επί της ουσίας φιλτράρει επιπλέον τον αέρα, εξουδετερώνοντας μυρωδιές, μικρόβια, αλλεργιογόνα, βακτήρια και μύκητες.

Δείκτης θορύβου: Μια ακόμη παράμετρος για την επιλογή κλιματιστικού είναι ο δείκτης θορύβου (dB) o οποίος εφόσον κυμαίνεται (για την εσωτερική μονάδα) μεταξύ 19dB και 23dΒ, θεωρείται απόλυτα ικανοποιητικός (αθόρυβη λειτουργία).

Wifi: Πολλά σύγχρονα κλιματιστικά είτε έχουν ενσωματωμένη λειτουργία wifi, είτε μπορούν να εμπλουτίσουν τις λειτουργίες τους με το κατάλληλο wifi kit. H δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου ακόμα κι αν δε βρίσκεσαι στο σπίτι, αποτελεί μια έξυπνη και πρακτική λύση.

Follow me: Το κλιματιστικό προσαρμόζει τη λειτουργία του στις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο όπου αφήνεις το τηλεχειριστήριο. Κάθε φορά που το μετακινείς στον χώρο, η ρύθμιση σε «ακολουθεί».

Κανόνας 5ος: Ενεργειακή κλάση και ετικέτα

Τα κλιματιστικά, όπως και οι περισσότερες οικιακές συσκευές, χαρακτηρίζονται από την ενεργειακή κλάση. Οι ενεργειακές κλάσεις κυμαίνονται από Α+++ έως G. Η κλάση Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ η κλάση G η λιγότερο αποδοτική. Η αποδοτικότητα των κλιματιστικών μπορεί να μετρηθεί με βάση τους δείκτες SCOP/SEER που δείχνουν σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό κόστος της συσκευής κλιματισμού.

Με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα κλιματιστικά από το 2013 και έπειτα οφείλουν να φέρουν εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο ψύξης (SEER) και εποχικό δείκτη ενεργειακής απόδοσης για την περίοδο θέρμανσης (SCOP), καθώς και δείκτες θορύβου (dB).

Πάμε τώρα να δούμε κάποια μικρά tips που θα κάνουν τη διαφορά στη θερμοκρασία του χώρο σου!

Tip 1: Εάν ο χώρος είναι στο άνω όριο κάλυψης, προτιμότερη είναι η επιλογή κλιματιστικού με υψηλότερη ονομαστική απόδοση.

Tip 2: Μην επιδιώκεις θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26°C το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20°C τον χειμώνα. H διαφορά θερμοκρασίας εξωτερικού περιβάλλοντος και εσωτερικού χώρου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 10-12°C.

Tip 3: Το κλιματιστικό ανακυκλώνει τον αέρα που υπάρχει ήδη στον χώρο. Οι κανόνες υγιεινής επιβάλουν τον καλό αερισμό του, ακόμα και σε περίοδο καύσωνα.

Tip 4: Σε παραθαλάσσιες περιοχές προτίμησε κλιματιστικό με αντιδιαβρωτική προστασία.

Tip 5: Όσο λιγότερη έκθεση έχει ο χώρος σου στον ήλιο, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία!

Τώρα που γνωρίζεις τους 5 βασικούς κανόνες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή κλιματιστικού και κάποια μικρά ‘’δροσερά’’ tips, ετοιμάσου για το πιο cool καλοκαίρι!