10 έξυπνα tips που θα σου μειώσουν το κόστος θέρμανσης!

10 έξυπνα tips που θα σου μειώσουν το κόστος θέρμανσης!

Μάθε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το σπίτι σου ζεστό με τον πιο οικονομικό και οικολογικό τρόπο.

Tip #1

Η πιο απλή κίνηση για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων είναι η χρήση θερμοστάτη, ώστε να έχεις τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Ενδεικτικά μία μείωση της θερμοκρασίας δωματίου από 21οC σε 20οC μπορεί να σου αποφέρει έως και 7% οικονομία. Η αντικατάσταση του αναλογικού θερμοστάτη με έναν ψηφιακό ακριβείας με δυνατότητα προγραμματισμού, μπορεί να μειώσει το κόστος κατανάλωσης έως και 20%.

Tip #2

Άναψε το κλιματιστικό! Ναι, καλά άκουσες. Ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης Α, παρέχει πάνω από 3,5 φορές περισσότερη θερμότητα, από το ρεύμα που καταναλώνει. Κάτι που χρειάζεται να προσέξεις, είναι η ισχύς του. Όσο πιο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλεις να ζεστάνεις, τόσο μεγαλύτερη ισχύ πρέπει να έχει το κλιματιστικό, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Tip #3

Χρησιμοποίησε αφυγραντήρες. Η ατμόσφαιρα ενός χώρου με θερμοκρασία 23°C και υγρασία 80% είναι πολύ πιο δυσάρεστη από αυτήν ενός χώρου με 20°C και 50% υγρασία. Η χρήση αφυγραντήρων τον χειμώνα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, διότι όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας απαιτείται λιγότερος χρόνος για να ζεσταθεί ένας χώρος και ταυτόχρονα δημιουργείται μία πιο υγιεινή ατμόσφαιρα.

Tip #4

Εγκατάστησε ή επισκεύασε τη μόνωση του σπιτιού σου ώστε να μη χάνεται η ζέστη. Δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στεγάνωση της ταράτσας διότι αποτελεί ίσως την πιο εκτεθειμένη επιφάνεια ενός σπιτιού στην υγρασία, τη βροχή, τον παγετό και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tip #5

Απομάκρυνε αντικείμενα και έπιπλα που βρίσκονται μπροστά από τα θερμαντικά σώματα έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η διασπορά του θερμού κύματος που προέρχεται από αυτά.

Tip #6

Εγκατάστησε ανεμιστήρες οροφής με δυνατότητα αλλαγής της κατεύθυνσης περιστροφής πτερυγίων (χειμερινή λειτουργία). Λειτουργώντας κατά την αντίθετη φορά περιστροφής (φορά των δεικτών του ρολογιού) τον χειμώνα, μεταφέρουν τον ζεστό αέρα από την οροφή προς τα κάτω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κυκλοφορία του θερμού αέρα σε όλο τον χώρο. Πρακτικά αυτή η τεχνική αποφέρει ενεργειακή εξοικονόμηση, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης έως και 10%.

Tip #7

Χρησιμοποίησε αεροστόπ για μόνωση στις πόρτες και τα παράθυρα. Βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα καλοριφέρ και τα θερμαντικά σώματα, αφού η θερμότητα δεν φεύγει από το δωμάτιο. Επίσης, βοηθούν στην απομόνωση από τα κρύα ρεύματα, που μπορεί να εισέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Tip #8

Τοποθέτησε χαλιά ή μοκέτες ώστε να καλύψεις το μεγαλύτερο μέρος του πατώματος του σπιτιού. Εκτός από άνεση, προσφέρουν και σημαντική θερμομόνωση, ειδικά αυτά με χοντρή πλέξη και πυκνό πέλος, κρατούν για μεγαλύτερη διάρκεια τη ζέστη στον χώρο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός αυτού να διατηρείται 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ip #2

Tip #9

Αξιοποίησε την ηλιοφάνεια για να ζεστάνεις το σπίτι φυσικά. Άνοιξε τις κουρτίνες σου και άσε τον χώρο να απορροφήσει τη θερμότητα. Όταν ο ήλιος δε «βλέπει» πια το σπίτι σου, κλείσε τις κουρτίνες και για ακόμα ισχυρότερη μόνωση μπορείς να κλείσεις και τα παντζούρια.

Tip #10

Αέριζε τακτικά τα δωμάτια του σπιτιού ώστε να αποτρέπεται ο σχηματισμός συμπυκνωμάτων υδρατμών και μούχλας. Όταν ο ήλιος δε «βλέπει» πια το σπίτι σου, κλείσε τις κουρτίνες.

Ακολούθησε αυτά τα tips και φτιάξε, με τον πιο οικονομικό και οικολογικό τρόπο, την ιδανική ατμόσφαιρα για να απολαμβάνεις τις χειμωνιάτικες μέρες στο σπίτι!

 
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand