Λεπτομέρειες Συμβουλής

Μέτριο
Μισή με μία μέρα
Χειρισμός εργαλείων με ρεύμα, βασικές ξυλουργικές γνώσεις
Γυαλόχαρτο κόκκωση 120 – 240, μέτρο, μαλακό μολύβι, γόμα σβησίματος, ξύστρα, σιλικόνη ή κόλλα, πλάκα (π.χ. MDF) 650-400mm, ξυλόστοκος ή σιδηρόστοκος, μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα (MDF) 19 mm, ακρυλικό γυαλί 5 mm
σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, κάθετη φρέζα, σύστημα λεπτού ψεκασμού, περιστροφικό πιστολέτο, σετ ξυλοτρύπανων, τρυπάνι διάνοιξης 30 mm, φρεζοτρύπανο.

Περιγραφή

Κατοικείτε στην πόλη και δεν έχετε καθόλου χώρο για μια γωνιά αρωματικών φυτών ή λουλουδιών; Τότε εμείς έχουμε για σας πρώτον μια πρακτική λύση και δεύτερον μια λύση που δε θα την βρείτε σε κανένα κατάστημα στον κόσμο: Στους κρεμαστούς μας κήπους βρίσκουν χώρο βασιλικός, πρασουλίδα, δενδρολίβανο και σέλινο καθώς και τα μουσκαρδίνια ή άλλα μικρά φυτά. Λείπει μόνο μια θέση στον ήλιο!

 

Οι ακόλουθες οδηγίες κατασκευής αναφέρονται σε μέσης πυκνότητας ινοσανίδα (MDF) με 19 mm πάχος και σε ακρυλικό γυαλί με 5 mm πάχος. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε άλλα υλικά ή διαφορετικά πάχη, πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τον κατάλογο τεμαχίων.

Αναθέστε στο Praktiker το κόψιμο των απαιτούμενων ξύλων.

Οι κρεμαστοί κήποι μας είναι στην πραγματικότητα ένα κρεμαστό ράφι με τέσσερις πάτους, που βρίσκονται μπροστά από το πίσω τοίχωμα και μεταξύ των πλευρών. Τα διαφράγματα από ακρυλικό γυαλί δίνουν στην όλη κατασκευή μια οπτικά ωραία εμφάνιση, η οποία μπορεί επίσης να επιτευχθεί για παράδειγμα και με ωραίες γλαστρούλες. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε φυσικά να αποφύγετε τα διαφράγματα.

Βήματα

Τοποθέτηση των αναρτήσεων στο πίσω τοίχωμα
Ανοίξτε πάνω από τον επάνω πάτο με το δράπανο και το τρυπάνι διάνοιξης (τρυπάνι ξύλου με μια διάμετρο πάνω από 12 mm) στο ίδιο ύψος δύο τρύπες 30 mm. Σημαδέψτε γι’ αυτό τα κέντρα των οπών ακριβώς και θέστε τη μύτη κεντραρίσματος του τρυπανιού εκεί. Προσοχή: Μην τρυπήσετε πολύ βαθιά, προσέξτε το βάθος τοποθέτησης των αναρτήσεων! Στη συνέχεια σπρώξτε τις αναρτήσεις μέσα στις τρύπες, ενδεχομένως βοηθήστε λίγο με το λαστιχένιο σφυρί.
Φρεζάρισμα των αυλακιών των διαφραγμάτων στους πάτους
Στερεώστε μια βοηθητική πλάκα με σφιχτήρες πάνω στην επιφάνεια του πάγκου εργασίας. Ανοίξτε πάνω τους πάτους των ραφιών κάθε φορά από δύο τρύπες, μέσα από τις οποίες βιδώστε τους πάτους προσωρινά πάνω στη βοηθητική πλάκα, για να είναι σταθεροί. Τις κεφαλές των βιδών πρέπει να τις βυθίσετε, για να μην εμποδίζουν την κάθετη φρέζα κατά το φρεζάρισμα των αυλακιών. Οι τρύπες στοκάρονται αργότερα και εξαφανίζονται χωρίς ίχνη κάτω από το βερνίκι.

Την εργασία που περιγράφεται στην προηγούμενη ενότητα μπορείτε να την αποφύγετε, όταν διαθέτετε έναν πάγκο εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση σφίξτε τους πάτους για το φρεζάρισμα μεταξύ των σφηνών του πάγκου.

Ρυθμίστε την κάθετη φρέζα σε ένα βάθος φρεζαρίσματος 7 mm και φτιάξτε το αυλάκι κάθε φορά με τη βοήθεια του οδηγού παραλλήλων και μιας φρέζας αυλακώσεων 5 mm. Μετά μπορείτε ενδεχομένως να λύσετε τον πάτο με το κατσαβίδι μπαταρίας ξανά από τη βοηθητική πλάκα.
Σύνδεση των τεμαχίων του ραφιού μεταξύ τους

Τοποθετήστε το πίσω τοίχωμα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Τοποθετήστε τις πλευρές και τους πάτους έτσι, όπως θέλετε να τα συναρμολογήσετε αργότερα. Ελέγξτε εδώ ακόμα μια φορά προσεκτικά, εάν οι αποστάσεις των πάτων ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Μετά μαρκάρετε τη θέση των πάτων κάθε φορά πάνω και κάτω από τον πάτο με το μολύβι πάνω στο πίσω τοίχωμα και στις πλευρές. Κρατάτε τα τεμάχια εδώ πάντοτε σταθερά, για να μη γλιστρήσουν κατά το σχεδίασμα των γραμμών.

Αφαιρέστε ξανά τους πάτους. Μπορείτε τώρα να δείτε τη θέση των ακμών τους στις πλευρές και στο πίσω τοίχωμα και να ελέγξετε ακόμα μια φορά τις αποστάσεις με το μέτρο. Στη μέση ανάμεσα στις σχεδιασμένες γραμμές ανοίξτε με το δράπανο και μ’ ένα τρυπάνι ξύλου 4 mm τις τρύπες για το βίδωμα των πάτων. Μετά αναποδογυρίστε τις πλευρές και το πίσω τοίχωμα, έτσι ώστε να ακουμπούν πάνω στις εσωτερικές τους πλευρές, και φρεζάρετε τις τρύπες με το δράπανο και το φρεζοτρύπανο στο μέγεθος της κεφαλής των βιδών.

Συμβουλή για το βίδωμα δύο τεμαχίων MDF: Τρυπήστε στην αρχή το τεμάχιο, μέσα από το οποίο θα περάσει πρώτα η βίδα, χρησιμοποιώντας πάντοτε ένα τρυπάνι κατά 0,5 έως 1 mm μεγαλύτερο από τη διάμετρο της βίδας. Η τρύπα πρέπει να φρεζαριστεί για την κεφαλή της βίδας. Προτρυπήστε το δεύτερο τεμάχιο στο οποίο βιδώνεται η βίδα, χρησιμοποιώντας πάντοτε ένα τρυπάνι κατά 1 mm μικρότερο από τη διάμετρο της βίδας.

Όταν τώρα ενώσετε όλα τα μέρη για την τελική συναρμολόγηση, προσέξτε, να βρίσκονται τα αυλάκια των πάτων επάνω! Μετά συναρμολογήστε όλα τα μέρη με το κατσαβίδι μπαταρίας και φρεζάτες βίδες 4 x 45 mm.

Κόψιμο και λείανση των διαφραγμάτων από ακρυλικό γυαλί

Το πρώτο μέρος αυτού του βήματος εργασίας μπορείτε να το αποφύγετε, όταν κοπούν τα διαφράγματα από ακρυλικό γυαλί ήδη στο ειδικό κατάστημα αγορά του ακρυλικού γυαλιού. Διαφορετικά ρυθμίστε τον αριθμό παλινδρομήσεων της σέγας σας στον τροχό ρύθμισης στο 3 – 4 και χρησιμοποιήστε κατά το κόψιμο οπωσδήποτε προστατευτικά γυαλιά.

Σφίξτε τα διαφράγματα και λειάνετε τις εμφανείς ακμές των διαφραγμάτων, αρχίζοντας με 120άρι γυαλόχαρτο. Η λεπτή λείανση στο τέλος γίνεται με 240άρι γυαλόχαρτο. Λειαίνετε πάντοτε μόνο κατά μήκος της ακμής. Μετά σπάστε τις γωνίες, επεξεργάζοντάς τες με το λεπτό γυαλόχαρτο σε γωνία 45° στην κατά μήκος κατεύθυνση.

Λειάνετε τώρα τις γωνίες των κάτω ακμών, τρίβοντάς τις με 120άρι γυαλόχαρτο υπό γωνία 45° στην κατά μήκος κατεύθυνση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή φαλτσογωνιά. Έτσι μπορούν να τοποθετηθούν τα διαφράγματα μετά την επεξεργασία των επιφανειών ευκολότερα στα αυλάκια των πάτων. Στερεώστε τα εκεί με σιλικόνη ή κόλλα, σε περίπτωση που δεν κάθονται αρκετά σταθερά.

Τώρα βιδώστε την προτρυπημένη πλάκα κάλυψης με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 35 mm από επάνω με το σώμα. Επειδή έχετε διευρύνει τις τρύπες, κάθονται οι κεφαλές των βιδών τόσο βαθιά μέσα στην επιφάνεια, ώστε να μπορούν να εξαφανιστούν χωρίς ίχνη κάτω από τον ξυλόστοκο και το βερνίκι. Προσέξτε εδώ επίσης και τις υποδείξεις στις συμβουλές για το βίδωμα δύο ξύλινων τεμαχίων στο δεύτερο βήμα εργασίας.

Προετοιμασία των επιφανειών MDF

Πρώτα στοκάρετε όλες τις τρύπες των βιδών με ξυλόστοκο ή σιδηρόστοκο. Μετά το στέγνωμα (προσέξτε τα στοιχεία του κατασκευαστή!) λειάνετε καλά τα σημεία που στοκάρατε με 120άρι γυαλόχαρτο.

Λειάνετε πρώτα τις ακμές όλων των τεμαχίων, χρησιμοποιώντας 120άρι γυαλόχαρτο σε γωνία 45°, έτσι ώστε να δημιουργηθεί να μικρή φαλτσογωνιά. Επεξεργαστείτε τις επιφάνειες MDF με το λειαντήρα και γυαλόχαρτο, κόκκωσης 120 – 180.

Επεξεργασία των επιφανειών

Τέλειο γίνεται ένα έπιπλο, όταν βερνικώσετε τα διάφορα κομμάτια της κατασκευής πριν τη συναρμολόγηση.

Διαβάστε πρώτα προσεκτικά τις οδηγίες επεξεργασίας και ασφαλείας των κατασκευαστών. Να εργάζεστε σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο και αποφεύγετε εκεί το κάπνισμα, φαγητό και ποτό.

Επιχρίστε το αστάρι προετοιμασίας με το ρολό ή ενδεχομένως με ένα σύστημα λεπτού ψεκασμού. Αφήστε το να στεγνώσει καλά.

Όταν θέλετε στο επόμενο βήμα να βάψετε με το σύστημα λεπτού ψεκασμού ένα άλλο υλικό, πρέπει να αλλάξετε το δοχείο του χρώματος.

Συμβουλές για MDF: Το MDF έχει πολύ αναρροφητικές επιφάνειες. Ιδιαίτερα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στις ακμές – αυτό σημαίνει: Περισσότερες στρώσεις. Αποφεύγετε το κοπιαστικό στοκάρισμα (έτσι ονομάζεται το σφράγισμα των αναρροφητικών επιφανειών), όταν χρησιμοποιείται MDF με επικάλυψη μεμβράνης. Αυτή εξασφαλίζει ένα τέλειο βάψιμο χωρίς στοκάρισμα – το λιγότερο στις επιφάνειες.

Λειάνετε λεπτά τις έτοιμες ασταρωμένες επιφάνειες και ακμές. Ανεβάστε εδώ την κόκκωση του γυαλόχαρτου από 180 και 220 έως 240.

Βερνίκωνα των εμφανών επιφανειών

Τα βερνίκια είναι διαθέσιμα σε πολλές παραλλαγές και σε πολλές τιμές. Καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή είναι η δυνατότητα επεξεργασίας, ο τεχνικός σας εξοπλισμός στο σπίτι και η απαίτηση για ποιότητα και ανθεκτικότητα της εξωτερικής επιφάνειας. Ζητήστε συμβουλές στα ειδικά καταστήματα πώλησης. Και όταν δεν έχετε αρκετή εμπειρία με το βερνίκωμα, σας συνιστούμε να εξασκηθείτε λίγο σε ένα δοκιμαστικό κομμάτι.

Το γρηγορότερο και καλύτερο αποτέλεσμα πετυχαίνετε με ακρυλικό βερνίκι. Ιδιαίτερα απλά και γρήγορα μπορούν να επιστρωθούν αυτά τα υδατοδιαλυτά βερνίκια με ένα σύστημα λεπτού ψεκασμού.

Βάλτε το βερνίκι στο δοχείο του χρώματος και αραιώστε το ενδεχομένως με λίγο νερό. Ρυθμίστε σε μια δοκιμαστική σανίδα την ακτίνα ψεκασμού στο ακροφύσιο και την ποσότητα του βερνικιού στον τροχίσκο ρύθμισης. Η δέσμη ψεκασμού για τις επιφάνειες μπορεί να ρυθμιστεί οριζόντια ή κάθετη και για τις ακμές κωνική.

Ανάρτηση του ραφιού

Μαρκάρετε τις θέσεις τρυπήματος ανάλογα με τη θέση των αναρτήσεων του ραφιού στον τοίχο. Βεβαιωθείτε στα σίγουρα με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή αγωγών, ότι στις επιθυμητές θέσεις δεν περνούν ηλεκτρικά καλώδια ούτε σωλήνες του νερού.

Υπόδειξη για τα βύσματα: Η κατασκευή των τοίχων εκτείνεται σήμερα από την ξηρή τοιχοποιία μέχρι και το συμπαγές μπετόν. Εξακριβώστε λοιπόν πρώτα, πως είναι ο τοίχος σας κατασκευασμένος. Ανάλογα με την κατασκευή είναι φυσικά απαραίτητα διαφορετικά βύσματα για τη στερέωση των κρεμαστών κήπων.

Ανοίξτε ανάλογα με τη σύσταση του τοίχου με δράπανο ή περιστροφικό πιστολέτο και τρυπάνι πέτρας 6 mm τις τρύπες στον τοίχο, αναρροφήστε τη σκόνη από τις τρύπες και τοποθετήστε μέσα τα βύσματα. Τώρα βιδώστε τις κατάλληλες για την ανάρτηση βίδες με το κατσαβίδι μπαταρίας.


Λεπτομερής κατάλογος υλικών
  • 1 Πίσω τοίχωμα 1330x452x19 mm MDF
  • 2 Πλευρές 1330x452x19 mm MDF
  • 4 Ράφια 452x160x19 mm MDF
  • 4 Διαφράγματα 451x127x5 mm Ακρυλικό γυαλί
  • 2 Ανάρτηση, διάμετρος 30 mm
  • περίπου 24 Ξυλόβίδες 4x45 mm

Υλικά: Γυαλόχαρτο κόκκωση 120 – 240, μέτρο, μαλακό μολύβι, γόμα σβησίματος, ξύστρα, σιλικόνη ή κόλλα, πλάκα (π.χ. MDF) 650-400mm, ξυλόστοκος ή σιδηρόστοκος, μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα (MDF) 19 mm, ακρυλικό γυαλί 5 mm

Εργαλεία: σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, κάθετη φρέζα, σύστημα λεπτού ψεκασμού, περιστροφικό πιστολέτο, σετ ξυλοτρύπανων, τρυπάνι διάνοιξης 30 mm, φρεζοτρύπανο

Δείτε και τυπώστε τα κατασκευαστικά σχέδια (PDF)