Με την σωστή προεργασία και τα κατάλληλα υλικά βαψίματος, μπορείτε να δημιουργήσετε ξύλινα δάπεδα με βαμμένα διακοσμητικά μοτίβα, τόσο ανθεκτικά που μπορούν να "περπατηθούν" για χρόνια.

Με την επίστρωση της επιφάνειας του δαπέδου με κάποιο χρώμα για δάπεδα (συνήθως χρώματα διαλύτου), θα πετύχετε τον εξωραϊσμό του παλιού δαπέδου που η επιφάνειά του είναι κατεστραμένη από την μακροχρόνια χρήση. Σε μερικές περιπτώσεις, τα παλιά δάπεδα έχουν υποστεί τέτοιες φθορές, που για να εξομαλυνθούν οι επιφάνειές τους απαιτούνται αρκετές στρώσεις χρώματος. Όποια κι αν είναι η κατάστασή του, με την κατάλληλη προεργασία και το σωστό φινίρισμα, το παλιό δάπεδο θα φαίνεται σαν καινούργιο.

Οι φαρδιές ρωγμές, οι ρόζοι και οι ανωμαλίες στοκάρονται και σπατουλάρονται. Αν τα σανίδια έχουν χαλαρώσει και τρίζουν, στερεώστε τα καλύτερα στα δοκάρια, ενώ πριν το νέο βάψιμο, στρώσεις από παλιά χρώματα και βερνίκια πρέπει να αφαιρεθούν. Όταν η επιφάνεια είναι αρκετά μεγάλη, νοικιάστε ένα επαγγελματικό τριβείο για πατώματα. Αν το παλιό χρώμα είναι ξεφλουδισμένο ή η κρούστα της μπογιάς είναι παχιά, χρησιμοποιήστε ένα πιστολέτο θερμού αέρα. Η μπογιά θερμαίνεται, φουσκώνει και με μια σπάτουλα αφαιρείται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα remover.

Προστατεύετε πάντα το πρόσωπό σας με ειδικά γυαλιά και μάσκα.

Τα παλιά μασίφ σανιδένια πατώματα εμφανίζουν μεγάλους αρμούς και χαραμάδες, από τις συστολές και διαστολές που έχουν υποστεί. Τα κενά αυτά πρέπει να σφραγιστούν είτε με ξυλόστοκο, είτε με ακρυλικό αρμόστοκο. Σε αυτές τις βαφές χρησιμοποιήστε ένα άψογα σχεδιασμένο και καλοκομμένο στένσιλ. Τα στένσιλ τα αγοράζετε έτοιμα ή τα δημιουργείτε μόνοι σας. Έχοντας κάποιο διακοσμητικό σχέδιο σε ένα κομμάτι χαρτί, μεγεθύνετέ το σε φωτοτυπικό μηχάνημα και με καρμπόν ξεπατικώστε σε χαρτόνι το επιθυμητό για εσάς μέγεθος.

Η βαφή ενός ξύλινου πατώματος με στένσιλ, είναι μια καινούργια τεχνική που δίνει ασυνήθιστους τόνους και ομορφαίνει διακοσμητικά τον χώρο σας.

Ελκυστική διακόσμηση με έτοιμα στένσιλ
Οι συγκεκριμένοι ξύλινοι τύποι δαπέδων διαμορφώνονται σύμφωνα με το ξεχωριστό διακοσμητικό στυλ του κάθε δωματίου. Η διάταξη των σανίδων και οι λεπτομέρειες των αρμών τους είναι χαρακτηριστικά που ενσωματώνονται στο χρωματικό σύνολο του χώρου. Αν τα δάπεδα αυτά συντηρηθούν σωστά, η επιφάνειά τους θα παραμείνει λεία και ζωντανή για πολύ καιρό.

1. Τα περασμένα με κερί πατώματα θα σας δυσκολέψουν, γιατί δύσκολα “πιάνει” χρώμα πάνω τους. Χρησιμοποιήστε διαλυτικό γενικής χρήσης και σκουπίστε στη φορά των νερών του ξύλου, όσο μπορείτε, τις σανίδες που είναι περασμένες με κερί.

2. Με ένα έκκεντρο ή παλμικό τριβείο τρίψτε το πάτωμα χρησιμοποιώντας 80άρι γυαλόχαρτο. Αυτό γίνεται και στα πατώματα που έχετε στοκάρει.

3. Όταν η επιφάνεια έχει σπατουλαριστεί και τριφτεί, περάστε το ακρυλικό αστάρι με ρολό μοχαίρ. Το αστάρι καλό είναι να συμβαδίζει με την ποιότητα του χρώματος που θα περάσετε.

4. Μετρήστε και αλφαδιάστε τα σημεία που θα σχηματιστούν τα σχέδια, σημειώστε με μολύβι την περίμετρο του στένσιλ και στερεώστε το με χαρτοταινία.

5. Σημεία που βρίσκονται στα άκρα του στένσιλ, μπορούν να κολληθούν από πάνω με χαρτοταινία και οι λεπτομέρειες ξανα-ανοίγονται με τη φαλτσέτα.

6. Πριν περάσετε τη μπογιά, ξαναπατήστε την ταινία περιμετρικά του στένσιλ, γιατί αν δημιουργηθούν κενά το χρώμα θα τρέξει από κάτω με άσχημα επακόλουθα.

7. Η χαρτοταινία αφαιρείται όταν το χρώμα έχει στεγνώσει. Για να τονίσετε περιμετρικά το σχέδιο που έχει δημιουργηθεί βάψτε τις γραμμές με έντονο χρώμα, χρησιμοποιώντας μακρύτριχο λεπτό πινέλο.

8. Μόλις στεγνώσει το χρώμα, το στένσιλ ξανατοποθετείται για να τονιστούν οι περιμετρικές λεπτομέρειες με πιο σκούρο, αυτή τη φορά, χρώμα.

9. Στο τέλος καλύπτονται και το χρώμα και οι μεγαλύτερες επιφάνειες.

Κατασκευάζοντας τα στένσιλ μόνοι σας
Μολύβι, φαλτσέτα, χαρτόνι και φαντασία!

1. Το φωτοτυπημένο χαρτί μπορείτε να το κολλήσετε απευθείας στο χαρτόνι, αρκεί να το έχετε μεγεθύνει στο μέγεθος που θα χρησιμοποιηθεί. Μια εναλλακτική λύση είναι η μεταφορά του σχεδίου με τη βοήθεια μιλιμετρέ χαρτιού απευθείας πάνω στο χαρτόνι. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην προηγούμενη, το μιλιμετρέ χαρτί κολλιέται στο χαρτόνι. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καρμπόν.

2. Μόλις το σχέδιο μεταφερθεί στο χαρτόνι, με μια φαλτσέτα ή νυστέρι αφαιρέστε τις λεπτομέρειες του μοτίβου. Νυστέρια τέτοιου τύπου μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με είδη μοντελισμού. Στο κάτω μέρος, ενισχύστε την επιφάνεια κοπής τοποθετώντας ένα κομμάτι παχύ χαρτόνι ή κάποια βάση από αυτές που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ξύλινη επιφάνεια γιατί καταστρέφεται η λεπίδα.

3. Για καθαρές κοπές κυκλικής διατομής, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιηθεί ένας ζουμπάς στην επιθυμητή διάμετρο. Βέβαια, αν έχετε σταθερό χέρι και ενεργήσετε με ακρίβεια, μπορείτε να κόψετε τα κυκλάκια με τη φαλτσέτα. Στην περίπτωση όμως που η κοπή δεν γίνει με απόλυτη ακρίβεια, μόλις περαστεί το χρώμα, το αποτέλεσμα θα φανεί αμέσως.

4. Το στένσιλ, αν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές σίγουρα θα “ποτίσει” από τη μπογιά. Για να κάνετε οικονομία τόσο στο χαρτόνι, όσο και στη κατασκευή του στένσιλ, μπορείτε να το ψεκάσετε με ένα σπρέι πλαστικοποιητή. Η αντοχή απέναντι στην ανεπάλληλη επαφή του με το χρώμα, σίγουρα θα ενισχυθεί.

Με βασική προϋπόθεση τα ίσια σανίδια
Αν δεν έχετε επιλέξει ποιό θα είναι το σχέδιο του πατώματός σας, αυτοσχεδιάστε! Η βασικότερη προϋπόθεση στη συγκεκριμένη εργασία είναι να μην έχουν στρεβλωθεί τα σανίδια. Τα σχέδια αυτά σε ανώμαλες επιφάνειες, αφήνουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα. Η βαφή δαπέδων, (εξαιτίας της καταπόνησης που θα υποστεί), απαιτεί προσοχή όσον αφορά τη συντήρηση της επιφάνειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να περαστεί ένα διάφανο προστατευτικό βερνίκι πάνω από την βαμμένη επιφάνεια. Για να ανανεώσετε την προστατευτική κρούστα, τρίψτε την επιφάνεια με 120άρι γυαλόχαρτο πριν περάστε το βερνίκι.

Καρό: μόνο στις απόλυτα λείες επιφάνειες
Τα καρό σχέδια, απαιτούν απόλυτα ομαλές επιφάνειες. Διαφορετικά η επιφάνεια εμαφανίζει ατέλειες. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλευρές των τετραγώνων του καρό, πρέπει να είναι απόλυτα γωνιασμένες και να σχηματίζουν απαραίτητα ορθή γωνία.