Εσείς ρωτάτε... και εμείς σας απαντάμε!

Ποιοι είναι οι περιορισμοί που αφορούν τους λαμπτήρες πυράκτωσης στις χώρες της ΕΕ;
Υπάρχουν περιορισμοί σε ότι αφορά τη χρήση, εισαγωγή και πώληση λαμπτήρων πυράκτωσης στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε περιορισμούς αναφορικά με τη χρήση λαμπτήρων πυράκτωσης το Σεπτέμβριο του 2009. Τα καταστήματα λιανικής στις χώρες της ΕΕ δεν επιτρέπεται να διαθέτουν πλέον στους πελάτες τους λαμπτήρες πυράκτωσης υψηλής απορρόφησης ηλεκτρικής ισχύος. Επιπρόσθετα, μέχρι το 2015, οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να απαγορέψουν τη χρήση λαμπτήρων πυράκτωσης.
Τι θα πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε λαμπτήρες CFL;

Τα χέρια μας πρέπει να είναι στεγνά και καθαρά: Για να μην μας πέσει ο λαμπτήρας CFL, τα χέρια μας θα πρέπει να μην είναι υγρά όταν τοποθετούμε το λαμπτήρα CFL στον ακροδέκτη του. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τον λαμπτήρα με ασφάλεια, πιάνοντάς τον από το πλαστικό τμήμα στο κάτω μέρος.

Χρειάζεται λίγος χρόνος για να ανάψουν: Οι λαμπτήρες CFL μπορεί να μην ανάψουν αμέσως μόλις τους ανάψουμε. Μπορεί να χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα προκειμένου να ανάψουν οι λαμπτήρες, λόγω της διαφοράς στην κατασκευή τους.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες CFL με αισθητήρες κίνησης;
Οι λαμπτήρες CFL έχουν περιορισμένη αντοχή σε κύκλους on/off. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε λαμπτήρες CFL με αισθητήρες κίνησης, θα πρέπει να επιλέξουμε λαμπτήρες CFL με την ιδιότητα 25.000 – 30.000 ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαμπτήρες CFL με ροοστάτη;
Οι ροοστάτες χρησιμοποιούνται για εξοικονόμηση ενέργειας και διακοσμητικούς σκοπούς. Καθώς η χρήση λαμπτήρων CFL επεκτείνεται, παράγονται λαμπτήρες CFL οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούνται με ροοστάτες για τη ρύθμιση και του επιπέδου φωτισμού επίσης, οι οποίοι είναι τύποι ροοστάτη RC. Στη συσκευασία αυτών των λαμπτήρων CFL αναφέρεται ότι πρόκειται για λαμπτήρες “Dimmable” (με δυνατότητα σύνδεσης με ροοστάτη) ή εμφανίζεται η ένδειξη “DIM” δίπλα στην ονομασία τους ή ένα σήμα που δηλώνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτούς τους ροοστάτες RC.
Τι θα πρέπει να κάνουμε με έναν χρησιμοποιημένο λαμπτήρα CFL;
Μη ρίχνετε τους λαμπτήρες CFL στα σκουπίδια. Παρά το χαμηλό επίπεδο υδράργυρου που περιέχουν, θα μπορούσαν να βλάψουν το περιβάλλον κατά την ανάμιξη με άλλα απόβλητα. Θα πρέπει να πηγαίνουμε τους λαμπτήρες CFL σε κέντρα ανακύκλωσης ή σημεία συλλογής για ασφαλή διάθεση.
Τι θα πρέπει να κάνουμε αν σπάσει ένας λαμπτήρας CFL;
Αν σπάσει κατά λάθος ένας λαμπτήρας CFL, παρακαλούμε ακολουθήστε τα εξής βήματα: 1. Πριν συλλέξετε οποιοδήποτε από τα σπασμένα κομμάτια, ανοίξτε το πλησιέστερο παράθυρο. 2. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μαζέψετε τα σπασμένα κομμάτια με μια υγρή χαρτοπετσέτα. Παρακαλούμε φροντίστε να μη χρησιμοποιήσετε σκούπα, ηλεκτρική σκούπα ή γυμνά χέρια για το μάζεμα των σπασμένων κομματιών. 3. Όταν μαζέψετε όλα τα σπασμένα κομμάτια σε πλαστική σακούλα, πηγαίνετε τη σακούλα στο πλησιέστερο κέντρο ανακύκλωσης ή σημείο συλλογής.
Μύθος: Οι λαμπτήρες CFL περιέχουν υψηλά επίπεδα υδράργυρου

Οι λαμπτήρες CFL περιέχουν πολύ χαμηλά επίπεδα υδράργυρου και αυτό δεν οδηγεί σε οποιαδήποτε σημαντική ζημιά κατά τη χρήση.
Για παράδειγμα, η ποσότητα υδραργύρου σε μια μπαταρία ρολογιού είναι 5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη σε έναν λαμπτήρα CFL.

Μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα υδραργύρου σε έναν λαμπτήρα CFL και σε άλλες οικιακές συσκευές:

  • Προϊόν CFL - Ποσότητα Υδραργύρου: 5 mg
  • Προϊόν Οικιακά θερμόμετρα - Ποσότητα Υδραργύρου: 500 mg
  • Προϊόν Παλιοί θερμοστάτες - Ποσότητα Υδραργύρου: 3.000 mg