Στα σπίτια μας χρησιμοποιούμε πέντε διαφορετικούς τύπους λαμπτήρων φωτισμού:

 • πυράκτωσης
 • αλογόνου
 • φθορισμού
 • CFL (Λαμπτήρας Φθορισμού Μικρού Μεγέθους)
 • LED (Δίοδος Φωτοεκπομπής)

Οι λαμπτήρες CFL και LED αποτελούν τις βέλτιστες εναλλακτικές λύσεις για φωτισμό σε ότι αφορά την απόδοση φωτισμού, τη διάρκεια του φωτισμού και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το φως που προσφέρει ο λαμπτήρας υποδεικνύεται σε Lumen (τιμή Lm) ενώ η ενέργεια που καταναλώνεται από το λαμπτήρα υποδεικνύεται σε Watts (W).

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Ανάγνωση ετικετών σε πακέτα λαμπτήρων φωτισμού
ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Σήμα Ενεργειακής Απόδοσης
Τα σήματα ενεργειακής απόδοσης σε πακέτα λαμπτήρων υποδεικνύουν το κατά πόσο ο λαμπτήρας είναι οικονομικός. Το «Α» αναφέρεται στη μεγαλύτερη κλάση ενεργειακής απόδοσης και το «G» αναφέρεται στη χαμηλότερη κλάση ενεργειακής απόδοσης.

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Σήμα CE
Το σήμα CE πρέπει να υπάρχει σε όλα τα πακέτα λαμπτήρων φωτισμού. Το σήμα CE σημαίνει “Conformité Européenne” (Συμμόρφωση με Ευρωπαϊκό Πρότυπο). Αποτελεί επίσημη σφραγίδα η οποία υποδεικνύει ότι το προϊόν έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με την τεχνική νομοθεσία της ΕΕ και πληροί τις απαιτήσεις υγείας, ασφάλειας, προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Σήμα ROHS
Τα πακέτα λαμπτήρων με σήμα ROHS (Οδηγία Περιορισμού Επικίνδυνων Ουσιών) υποδηλώνουν ότι το προϊόν δεν περιέχει επικίνδυνα υλικά τα οποία προσδιορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πως προσφέρουν φως οι λαμπτήρες CFL και οι λαμπτήρες πυράκτωσης;

Οι λαμπτήρες CFL προσφέρουν φως με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης.

 • Οι λαμπτήρες πυράκτωσης είναι μικροί θερμαντήρες: Όταν ανάβει το φως, το ηλεκτρικό ρεύμα θερμαίνει το μεταλλικό φύλλο στο λαμπτήρα. Το φύλλο αρχίζει να εκπέμπει ένα λευκό φως κατά τη θέρμανσή του. Συνεπώς, μόλις το 10% της ενέργειας χρησιμοποιείται για φωτισμό, ενώ το 90% χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του μεταλλικού φύλλου.
 • Οι λαμπτήρες CFL είναι γεμάτοι αέριο: Το υπεριώδες φως στο λαμπτήρα CFL καθιστά το φως ορατό με φωσφοριστή.

Σε αυτό το διάγραμμα, παρουσιάζεται η σύγκριση μεταξύ λαμπτήρων πυράκτωσης και λαμπτήρων CFL αναφορικά με την απόδοση το φωτός:

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Συμβουλή Αγοράς

Σωστά εξαρτήματα για λαμπτήρες CFL: ο ακροδέκτης με αυλάκωση στον οποίο ο λαμπτήρας συνδέεται με περιστροφή, ονομάζεται «ντουί». Τα ντουί ποικίλλουν βάσει των διαμέτρων τους. Τα πιο κοινά ντουί είναι τύπου E27. Οι λαμπτήρες CFL ταιριάζουν με ντουί E27 και E14.
Στο σπίτι, ελέγξετε τον τύπο ντουί πριν αγοράσετε τους λαμπτήρες CFL. Ο τύπος αυτός αναγράφεται στη συσκευασία των λαμπτήρων CFL.

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Οικονομικοί λαμπτήρες LED - Οι πιο ανθεκτικοί λαμπτήρες φωτισμού

Οι λαμπτήρες LED δεν χρησιμοποιούνται ακόμα όπως οι λαμπτήρες CFL, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς και με πολύ χαμηλές τιμές watt σε εφαρμογές όπως σποτ, φακοί, συστήματα ηλιακού φωτός, κήποι, σετ κουζίνας, χώροι κατασκήνωσης, κτλ.

Οι λαμπτήρες LED αποτελούν τα πιο αναπτυγμένα προϊόντα της τεχνολογίας φωτισμού. Οι λαμπτήρες LED αποδίδουν φως από το ηλεκτρονικό κύκλωμα που διαθέτουν στο εσωτερικό τους. Σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια μέχρι και 90% με λαμπτήρες LED. Ο λαμπτήρας LED είναι η βέλτιστη εναλλακτική λύση για φωτισμό σε ότι αφορά τη διάρκεια ζωής.

Αναλογία φωτός που προσφέρεται βάσει της ισχύος που καταναλώνεται για λαμπτήρες LED:
Σε λαμπτήρες LED, η απόδοση του φωτός μπορεί να φτάνει μέχρι τα 100 lm/W ανάλογα με το χρώμα του φωτός και τις συνθήκες χρήσης. Σε ότι αφορά την απόδοση του φωτός, ο λαμπτήρας LED πλεονεκτεί.

Πλεονεκτήματα λαμπτήρων φωτισμού LED
 • Η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη από άλλους λαμπτήρες.
 • Δεν έχουν χαρακτηριστικά περιορισμένων κύκλων ενεργοποίησης/απενεργοποίησης όπως οι λαμπτήρες CFL. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα με αισθητήρες κίνησης.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα σε εξωτερικούς χώρους καθώς είναι ανθεκτικοί σε συνθήκες κρύου.
 • Δεν επηρεάζονται από στιγμιαίες πτώσεις ή διακυμάνσεις τάσης.
 • Προσφέρουν καλή ποιότητα χρώματος φωτός.
 • Οι λαμπτήρες LED δεν θερμαίνονται καθώς είναι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες.
 • Ως αποτέλεσμα, δεν προκαλούν ζημιά σε υφάσματα ή άλλα διακοσμητικά υλικά.
 • Προσφέρουν ευελιξία ενώ διατίθενται επίσης μικρά μεγέθη.
 • Μπορούν να λειτουργήσουν με ροοστάτη.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενυδρεία και σε σποτ & μπορούν να ρυθμίζονται με τηλεχειριστήριο.
Γενικές Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας
 • Σβήνοντας το φως: Όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο, θα πρέπει να σβήνουμε το φως προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
 • Εκμετάλλευση φωτός ημέρας: Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο αργότερα ανάβουμε το φως, τόσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομούμε. Ας διατάξουμε το χώρο μας κατάλληλα ώστε να εκμεταλλευόμαστε πληρέστερα το φως της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορούμε να τοποθετήσουμε το γραφείο ή την καρέκλα δίπλα σε ένα παράθυρο.
 • Προτίμηση σε ανοιχτά χρώματα: Οι τοίχοι, τα έπιπλα και οι κουρτίνες με ανοιχτό χρώμα αντανακλούν το φως και μειώνουν την ανάγκη για φωτισμό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο φως ημέρας.
 • Διατήρηση του φωτισμού: Τα φωτιστικά σώματα λειτουργούν πιο αποδοτικά όταν είναι καθαρισμένα. Η σκόνη πάνω στους λαμπτήρες μειώνει τη δυνατότητά τους να προσφέρουν φως κατά 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% του φωτός απορροφάται. Διατηρώντας τους λαμπτήρες μας καθαρούς, μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα φωτός που προσφέρεται χωρίς να χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια.
 • Αντικατάσταση λαμπτήρων: Η απόδοση των λαμπτήρων μειώνεται με το χρόνο× συνεπώς, οι λαμπτήρες θα πρέπει να αντικαθίστανται όταν η απόδοσή τους μειώνεται.
 • Χρήση κατάλληλων λαμπτήρων: Αντί να χρησιμοποιείτε αρκετούς λαμπτήρες χαμηλής ισχύος σε ένα χώρο όπου απαιτείται περισσότερο φως, χρησιμοποιείτε έναν και μόνο λαμπτήρα μεγάλης ισχύος ο οποίος θα προσφέρει περισσότερο φως.