Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο στη βεράντα

Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο στη βεράντα

Είτε μεγάλο είτε μικρό, το μπαλκόνι σου μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πολύχρωμο… μποστάνι. Διάβασε εδώ τα tips για να φτιάξεις τον δικό σου λαχανόκηπο στη βεράντα. Είναι πολύ εύκολο, θα δεις!

Κι όμως μπορεί να γίνει! Δες πώς.

Μπορείς να υλοποιήσεις κάθε σου ιδέα αρκεί να σκέφτεσαι πρακτικά και να πάρεις μερικές ιδέες από τους ειδικούς.

Αξιοποίησε τους κάθετους χώρους φτιάχνοντας για παράδειγμα γλαστράκια τοίχου για μυρωδικά. Εκτός από πρακτική ιδέα, είναι και μια πολύ χαριτωμένη και μοσχομυριστή διακοσμητική πινελιά για το μπαλκόνι σου.

Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις γυάλινα δοχεία Praktiker γυάλινα δοχεία αντί για γλάστρες για τα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος και ο βασιλικός. Η διαφάνεια του γυαλιού έχει την ιδιότητα να δείχνει πιο μεγάλους τους χώρους ενώ θα είναι και μια ενδιαφέρουσα -και χρήσιμη- διακόσμηση επάνω στο τραπέζι του φαγητού.

Tip: Το παιχνίδι με τα διακοσμητικά στοιχεία αλλάζει την εικόνα του παραδοσιακού λαχανόκηπου. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη!

Ποια είναι τα ιδανικά φυτά για τον λαχανόκηπο στη βεράντα;

Για ένα «μποστάνι» στο μπαλκόνι, θέλεις φυτά που μεγαλώνουν κυρίως προς τα επάνω. Οι ντοματιές, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και οι αγγουριές ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ειδικά αν τις βοηθήσεις με μερικά καλάμια που θα τα χρησιμοποιήσεις να τα δέσεις τα φυτά σου.

Τα ντοματίνια και τα μικρά αγγουράκια είναι καλύτερες επιλογές για τον λαχανόκηπο στη βεράντα αν θέλεις να κρατήσεις ισορροπία ως προς τους όγκους με τον χώρο του «καθιστικού» στη βεράντα.

Οι βολβοί (κρεμμύδια, σκόρδο και καρότα) είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για τον λαχανόκηπο στη βεράντα και ανήκουν στα φυτά που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα.

Εκτός από τα λαχανικά, φτιάξε μια μικρή γωνιά με μυρωδικά, όπως βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό και θυμάρι. Εκτός από τη μυρωδιά τους που θα σου φτιάχνει τη διάθεση κάθε φορά που θα κάθεσαι στη βεράντα, τα μυρωδικά αυτά θα είναι η πρώτη σου επιλογή για τις σαλάτες και κάθε φαγητό.

Tip: Τα νεαρά φυντάνια μοιάζουν λίγο πολύ μεταξύ τους. Οι μικρές ταμπέλες φύτευσης θα σε βοηθήσουν να τα ξεχωρίζεις!

Αν η ιδέα του λαχανόκηπου στη βεράντα σε κερδίσει, κράτησε σπόρους από τα λαχανικά σου ή προμηθεύσου τους σπόρους που επιθυμείς για να τα σπείρες ξανά την άνοιξη, ξεκινώντας αυτή τη φορά από το μηδέν την καλλιέργειά σου!

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι συμπιεσμένους δίσκους κοκοφοίνικα Praktiker δίσκοι κοκοφοίνικα - γιατί δε θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη! - και ένα πρακτικό θερμοκήπιο Praktiker θερμοκήπιο (ανάλογα με τις ανάγκες σου) για να μεγαλώσουν μέσα τα μικρά φυτά σου.

Θα σε βοηθήσουν πολύ μερικά απαραίτητα και άκρως χρηστικά εργαλεία κηπουρικής όπως ένα φτυαράκι και ένα σκαλιστήρι Praktiker φτυαράκι και σκαλιστήρι που είναι και τα δύο κατάλληλα για φύτεμα σε μικρές επιφάνειες, όπως η γλάστρα ή μια ζαρντινιέρα.

Αν πρόκειται να φυτέψεις βολβούς, το φυτευτήρι θα γίνει το δεξί σου χέρι και όχι μόνο θα κάνει ξεκούραστη τη διαδικασία αλλά θα είσαι σίγουρος πως οι βολβοί σου έχουν όλοι φυτευτεί στο σωστό βάθος.

Και φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχάσεις το απαραίτητο ποτιστήριPraktiker ποτιστήρι. Ιδανικά ποτίζουμε τα μικρά φυτά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Για να είσαι σίγουρος ότι τα φυτά σου ποτίζονται σωστά, η επιφάνεια του χώματος θα πρέπει να είναι πάντα νωπή, ούτε εντελώς στεγνή γιατί τότε δεν παίρνουν αρκετό νερό, ούτε πολύ υγρή γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχει πολύ υγρασία που θα το κάνει επιρρεπές στην ανάπτυξη κάποιου μύκητα.

Praktiker γλάστρα

Tip: Αν δεν σε απασχολεί ο χώρος, διάλεξε για κάθε φυτό μια βαθιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα όσο όμως τα φυτά σου είναι μικρά δεν θα δυσκολευτούν να αναπτυχθούν και σε μικρότερες γλάστρες.

Τι θα χρειαστείς για τον λαχανόκηπο στη βεράντα;

Κεραμικά γλαστράκια ή ζαρντινιέρες με καλή αποστράγγιση.

Βιολογικό (κατά προτίμηση) φυτόχωμα κατάλληλο για λαχανικά και αντίστοιχο λίπασμα.

Εάν βάλεις περισσότερες γλάστρες ή λείπεις για μέρες από το σπίτι, θα χρειαστείς ένα μικρό σετ για αυτόματο πότισμα.

Το μυστικό για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Η φυσική καλλιέργεια, χωρίς φάρμακα, δεν είναι πάντα εύκολη. Ευτυχώς, η φύση έχει προνοήσει και κάποιοι «συνδυασμοί» δρουν προστατευτικά προς το βασικό σου φυτό. Αυτή είναι η βασική έννοια της συγκαλλιέργειας. Πρακτικά, για να προστατέψεις τη ντοματιά, τη μελιτζάνα ή την πιπεριά σου φύτεψε, στην ίδια γλάστρα, έναν κατιφέ. Οι ρίζες του εκκρίνουν κάποιες ουσίες που απομακρύνουν τα έντομα που θα μπορούσαν να χαλάσουν το φυτό σου. Εναλλακτικά μπορείς να φυτέψεις βασιλικό, που προστατεύει επίσης το λαχανόκηπο. Plus: Και τα δύο αυτά φυτά προσελκύουν μέλισσες έτσι ώστε να γίνεται η επικονίαση και να «δένουν» καρπούς τα φυτά σου.

 
Κάντε τις πληρωμές σας με:
VISA MasterCard DINNERS Maestro Bank Upon delivery Iris
Ασφαλείς αγορές με:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand

Επίλεξε κατάστημα παραλαβής

Συμπλήρωσε τον ΤΚ

ή επίλεξε ένα κατάστημα εξυπηρέτησης: