Μετακόμιση τώρα! Ο απόλυτος οδηγός!

Μετακόμιση τώρα! Ο απόλυτος οδηγός!

Αν και η μετακόμιση είναι μια διαδικασία κουραστική και μερικές φορές επίπονη, μπορεί να γίνει πολύ πιο ευχάριστη και εύκολη αν την αντιμετωπίσεις σαν μια νέα αρχή και οργανωθείς σωστά βήμα-βήμα!

Οργάνωση

Για να προετοιμαστείς καλύτερα, φτιάξε από νωρίς μία λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν εν όψη της μετακόμισης. Χώρισε τις δουλειές σε αυτές που πρέπει να γίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη μετακόμιση. Βασικά δε χρειάζεται να τη φτιάξεις. Την ετοιμάσαμε εμείς για σένα!

Δες τη λίστα

Πακετάρισμα-Μεταφορά

Πριν ξεκινήσεις, παρακάτω θα βρεις μια βασική λίστα των υλικών που θα χρειαστείς.

Κούτες διαφόρων μεγεθών

Προμηθεύσου κούτες σε διάφορα μεγέθη για να καλύψεις όλες σου τις ανάγκες. Οι κούτες πρέπει να είναι γερές, σε καλή κατάσταση και να κλείνουν καλά ώστε να μπορείς να τις κολλήσεις με ταινία. Προμηθεύσου χαρτόνια για χωρίσματα και χρησιμοποίησε χαρτιά για να συσκευάσεις τα εύθραυστα αντικείμενα. Απόφυγε τις εφημερίδες σε είδη που δε θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις χωρίς να πλύνεις πρώτα (π.χ. πιάτα-ποτήρια).

Σακούλες-τσάντες μεταφοράς

Οι τσάντες μεταφοράς θα σου φανούν χρήσιμες για αντικείμενα τα οποία πιθανότατα δεν επιθυμείς να στοιβάξεις σε κούτες και είναι μια καλή εναλλακτική για παν ενδεχόμενο.

Πολυχρηστικές τσάντες μεταφοράς με φερμουάρ για τη μεταφορά ελαφριών αντικειμένων, ρούχων, λευκών ειδών κλπ.

Βαλίτσες / σακ βουαγιάζ

Αξιοποίησε κάθε βαλίτσα ή σακ βουαγιάζ που διαθέτεις στο σπίτι για να μεταφέρεις τα προσωπικά σου ή λευκά είδη με μεγαλύτερη προσοχή και ασφάλεια, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αντικείμενα του σπιτιού.

Ταινίες συσκευασίας

Επίλεξε αυτοκόλλητες ταινίες συσκευασίας που να μην ξεκολλούν εύκολα π.χ. χαρτοταινίες. Προμηθεύσου με πολλά τεμάχια, ειδικά αν οι κούτες σου χρειάζονται κλείσιμο και από τις δυο μεριές. Όταν κλείνεις τις κούτες, προσπάθησε να κολλήσεις τις ταινίες πάνω στις ενώσεις ή εκεί που συναντιούνται τα «καπάκια» σε σχήμα σταυρού, ώστε η κούτα να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια της μετακόμισης.

Πολύ εύκολο στη χρήση, κόβει την ταινία με ακρίβεια εξοικονομώντας χρόνο και παρέχει μεγάλη ασφάλεια.

Χρησιμοποίησε ειδική ταινία με σήμανση για τη μεταφορά των ευθραύστων αντικειμένων.

Μαρκαδόροι /ετικέτες

Θα σου χρειαστούν χοντροί μαρκαδόροι με έντονα χρώματα για ευανάγνωστη σήμανση στις κούτες.

Προστατευτικά

Θα σου φανούν πολύ χρήσιμα για προστασία εύθραυστων αντικειμένων και συσκευασία επίπλων. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία και αντοχή, τύλιξε τις κούτες σου με μεμβράνη.

Χρησιμοποίησε ειδικό ρολό πολυαιθυλένιού για προστασία ευαίσθητων συσκευών όπως τηλεοράσεις, οθόνες κλπ.

Χρησιμοποίησε χαρτί περιτυλίγματος πριν τη συσκευασία για την προστασία ευθραύστων αντικειμένων.

Προστατευτικό δίχτυ από αφρό για γυάλινα αντικείμενα όπως ποτήρια, βάζα, γυαλικά κλπ.

Τύλιξε τις κούτες σου με μεμβράνη για μέγιστη προστασία και αύξηση αντοχής.

Προστατεύει τις γωνίες των επίπλων και γενικά βαρειών αντικειμένων όπως συσκευές κλπ. Τοποθέτησέ τα πριν συσκευάσεις τα προϊόντα.

Χρησιμοποίησέ τα ανάμεσα στα πιάτα για την αποφυγή κραδασμών και σπασιμάτων.

Προστατευτική φυσαλίδα για κάθε είδους αντικείμενα.

Εφημερίδες /χαρτιά/πανιά

Φρόντισε να έχεις αρκετά από αυτά τα υλικά για την συσκευασία όσων αντικειμένων χρειάζονται προστασία και διαχωρισμό μέσα στις κούτες.

Βασικά εργαλεία

Τα εργαλεία αυτά θα σου φανούν χρήσιμα ανά πάσα στιγμή, τόσο κατά το πακετάρισμα, όσο και κατά την τοποθέτηση και τακτοποίηση των αντικειμένων στον νέο χώρο. Θα χρειαστείς σίγουρα ψαλίδι, μετροταινία, σφυρί, κατσαβίδια, πένσα και καρφιά.

Έλεγχος του νέου Σπιτιού

Πριν μεταφέρεις τα πράγματά σου, έλεγξε αν στο καινούργιο σου σπίτι λειτουργούν τα πάντα στην εντέλεια.

Τι να ελέγξεις;

Μπάνιο: Έλεγξε τις βρύσες, το καζανάκι, τον θερμοσίφωνα, την παροχή νερού του πλυντηρίου καθώς και την αποχέτευση.

Μπαλκόνια ή αυλή: Το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις, είναι οι χαλασμένες ή βουλωμένες υδρορροές. Αν έχεις παιδιά, τοποθέτησε προστατευτικά στα κάγκελα ή σήτα.

Κουζίνα: Έλεγξε την βρύση, την παροχή ζεστού νερού και την αποχέτευση. Βεβαιώσου ότι χωράει το ψυγείο και η κουζίνα σου στον καινούριο χώρο και εάν επαρκούν οι πρίζες για τις μικροσυσκευές. Μην ξεχάσεις να τσεκάρεις τη σωστή λειτουργία του απορροφητήρα.

Χωρητικότητα δωματίων: Σχεδίασε το νέο σου σπίτι πριν μετακομίσεις σε αυτό. Με χαρτί, μολύβι και μια μεζούρα πέρασε μια μέρα μετρώντας και τοποθετώντας πρώτα στο χαρτί τα πράγματα και τα έπιπλά σου. Έτσι, θα εντοπίσεις αμέσως και πριν ξεκινήσει η μετακόμιση τα πιθανά προβλήματα, π.χ. εάν ένα έπιπλο δε χωράει εκεί που το θέλεις. Βλέποντας όλα αυτά τα ζητήματα από πριν, θα βρεις και τις λύσεις και έτσι η μετακόμιση θα γίνει πιο απλή.

Καθαριότητα

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της σωστής μετακόμισης είναι η καθαριότητα. Καθάρισε προσεκτικά το καινούριο σπίτι προτού μεταφέρεις τα πράγματά σου. Σίγουρα, όταν ένας χώρος είναι καθαρός, η τοποθέτηση των αντικειμένων γίνεται πολύ πιο γρήγορα και ξεκούραστα. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίσεις και τα αντικείμενα που θα μεταφέρεις στο νέο σου σπίτι ώστε να μπορείς να τα τοποθετήσεις άμεσα.

5 βασικά Tips

Tip #1: Ξεκίνα έγκαιρα! Μην περιμένεις την τελευταία βδομάδα για να πακετάρεις. Δωμάτια όπως η αποθήκη ή το πατάρι μπορούν να πακεταριστούν εβδομάδες πριν από τη μετακόμιση, όπως επίσης και τα ρούχα της άλλης εποχής (π.χ. αν μετακομίζεις χειμώνα, τα καλοκαιρινά).

Tip #2: Οργάνωσε σωστά το πακετάρισμα! Όλες οι κούτες που θα πακετάρεις δε θα ανοιχθούν αμέσως μόλις φτάσεις στο νέο σου σπίτι. Μάρκαρε αυτές που περιέχουν είδη πρώτης ανάγκης, βάζοντας κάποιο χαρακτηριστικό σημάδι με μαρκαδόρο έξω από την κούτα, ώστε όταν φτάσεις να μπορείς να τα βρεις πιο εύκολα. Προτίμησε να πακετάρεις όλα τα περιεχόμενα κάθε δωματίου πριν πας στο επόμενο. Ο χρόνος που θα χρειαστείς για να τοποθετηθούν τα πράγματα στο κατάλληλο δωμάτιο, θα μειωθεί δραστικά.

Tip #3: Οι πολύ μεγάλες κούτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύονται πιο ελαφριά και ογκώδη αντικείμενα, όπως είδη οικιακής χρήσης-μαγειρικά σκεύη. Κανονικού μεγέθους ή μικρότερες κούτες είναι καλύτερες για συμπαγή και πιο βαριά αντικείμενα, για ευκολία στη διαχείριση. Σε κάθε κούτα τα πιο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος και τα πιο ελαφριά στην κορυφή. Φρόντισε να μην παραγεμίζεις τις κούτες, ώστε να σφραγίζονται, να στοιβάζονται σωστά και να μεταφέρονται εύκολα.

Tip #4: Χρησιμοποίησε άφθονη προστατευτική μεμβράνη, εφημερίδες, χαρτί ή πανιά για να τυλίξεις αιχμηρά ή εύθραυστα αντικείμενα και να τα αποτρέψεις όποια κίνηση κατά τη μεταφορά. Τύλιξε τα αντικείμενα ξεχωριστά και τοποθέτησέ τα μέσα σε κούτες. Αντικείμενα όπως πιάτα, θα πρέπει να στοιβάζονται το ένα μέσα στο άλλο, ενώ άλλα όπως ποτήρια θα πρέπει να τοποθετούνται σε όρθια θέση.

Tip #5: Μάρκαρε ό,τι συσκευάζεις!: Με έναν χοντρό μαρκαδόρο (ή ακόμη καλύτερα με ετικέτες), γράψε κάτι που να σε βοηθήσει να καταλάβεις σε ποια κατηγορία ανήκουν τα πράγματα που περιέχει η κούτα. Προτίμησε να σημειώνεις στις πλαϊνές πλευρές τις πληροφορίες αυτές και να επισημαίνεις έντονα κούτες που περιέχουν εύθραυστα αντικείμενα.

Καλή επιτυχία!

 
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand

ή επίλεξε ένα κατάστημα εξυπηρέτησης