Λεπτομέρειες Συμβουλής

Εύκολο
Βασικές ικανότητες μαστορεμάτων.
Γυαλόχαρτο κόκκωση 120 – 240, μέτρο, μαλακό μολύβι, γόμα σβησίματος, ξύστρα, καβαλέτα, ξυλόστοκος ή σιδηρόστοκος, αστάρι προετοιμασίας, μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα 19 mm (πλάκα MDF).
Σέγα, Λειαντήρας, Δράπανο, Κατσαβίδι μπαταρίας, Σύστημα λεπτού ψεκασμού, Σετ ξυλοτρύπανων, Φρεζοτρύπανο, Λίμα ξύλου

Περιγραφή

Τα παιδιά παίζουν ευχάριστα στο δικό τους κόσμο. Αλλά ακόμα και η εργασία μπορεί να είναι ευχάριστη – τουλάχιστο στο σωστό περιβάλλον. Εμείς είμαστε σίγουροι: Το γραφείο μας συμβάλλει αποφασιστικά σ’ αυτό. Για διακόσμηση σας προτείνουμε ένα ντεκόρ από τον κόσμο των παραμυθιών και ένα ντεκόρ σαφάρι. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ντεκόρ δικής σας επιλογής – ή σύμφωνα με την επιθυμία των παιδιών σας.

Η πλάκα του τραπεζιού στηρίζεται πάνω στις δύο πλάκες των ποδιών και είναι βιδωμένη με αυτές με γωνίες αλουμινίου. Το βιδωμένο στις πίσω ακμές πίσω τοίχωμα δε χρησιμεύουν μόνο για διακόσμηση, αλλά σταθεροποιεί και την κατασκευή.

Οι ακόλουθες οδηγίες κατασκευής αναφέρονται σε μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα (MDF) με 19 mm πάχος. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε άλλα υλικά ή διαφορετικά πάχη, πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τον κατάλογο τεμαχίων. Αναθέστε στο Praktiker το κόψιμο των απαιτούμενων ξύλων.

Βήματα

Προετοιμασία και συναρμολόγηση των γωνιών σύνδεσης
Οι γωνίες αλουμινίου, με τις οποίες συνδέετε τις πλάκες, υπάρχουν σε όλα τα ειδικά καταστήματα δομικών υλικών και εργαλείων. Μπορείτε να τις κόψετε με τη σέγα, το σταθερό δισκοπρίονο ή επίσης και μ’ ένα δισκοπρίονο χεριού. Ρυθμίστε γι’ αυτό τον αριθμό των τροφών ή τον αριθμό των παλινδρομήσεων όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Φοράτε κατά το κόψιμο προστατευτικά γυαλιά, για να προστατεύετε τα μάτια σας από τα εκσφενδονισμένα γρέζια του μετάλλου. Την πριονόλαμα/τον πριονόδισκο δεν πρέπει να την/τον χρησιμοποιήσετε άλλο για ξύλο μετά το κόψιμο του αλουμινίου.

Ανοίξτε τις τρύπες στις γωνίες με το δράπανο και μ’ ένα τρυπάνι γενικής χρήσης 4 mm. ε Φρεζάρετε τις τρύπες στην εσωτερική πλευρά των γωνιών με το ίδιο φρεζοτρύπανο, που χρησιμοποιείτε επίσης και για ξύλο.

Τοποθετήστε τώρα μια πλευρά με την εξωτερική επιφάνεια και ρυθμίστε τη θέση της γωνίας ισόπεδα με την επάνω ακμή. Συναρμολογήστε το εκεί με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 17 mm. Ενεργείστε με τον ίδιο τρόπο και με την άλλη πλάκα του ποδιού.
Σύνδεση των πλακών των ποδιών και της πλάκας του τραπεζιού μεταξύ τους
Τοποθετήστε μια από τις πλάκες των ποδιών με βιδωμένη πάνω τη γωνία με την μπροστινή της ακμή πάνω στην επιφάνεια του πάγκου εργασίας. Τώρα ευθυγραμμίστε πάνω την πλάκα του τραπεζιού με την αντίστοιχη πλευρική ακμή. Συναρμολογήστε την πλάκα του ποδιού με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 17 mm. Όταν βιδώσετε και την άλλη πλάκα του ποδιού με τον ίδιο τρόπο, είναι το τραπέζι, χωρίς το πίσω τοίχωμα, ήδη έτοιμο, αλλά δεν είναι ακόμα πλευρικά σταθερό.
Κοπή και συναρμολόγηση του πίσω τοιχώματος
Κοπή και συναρμολόγηση του πίσω τοιχώματος
Σχεδιάστε με το μολύβι τα δόντια στο επάνω περιθώριο της πλάκας του πίσω τοιχώματος. Τις διαστάσεις μπορείτε να τις βρείτε στο σχέδιό μας. Κόψτε το δείγμα με τη σέγα πάντοτε κατά το δυνατόν πάνω από τη γραμμή του μολυβιού. Όσο πιο ακριβέστερα οδηγείτε το πριόνι στη γραμμή, τόσο λιγότερη εργασία θα έχετε αργότερα με τη ράσπα και το γυαλόχαρτο για την εξομάλυνση.

Τοποθετήστε τώρα το πίσω τοίχωμα με την πίσω πλευρά πάνω στην επιφάνεια του πάγκου εργασίας και ευθυγραμμίστε πάνω το τραπέζι με τις πίσω ακμές. Την ακριβή θέση μπορείτε να την βρείτε στο σχέδιό μας.

Τώρα μαρκάρετε με το μολύβι το περίγραμμα των πλακών των ποδιών και της πλάκας του τραπεζιού πάνω στο πίσω τοίχωμα. Απομακρύνετε ξανά το τραπέζι και ανοίξτε στη μέση του περιγράμματος τις τρύπες για το βίδωμα. Μην ξεχάσετε, να φρεζάρετε τις τρύπες στην πίσω πλευρά του πίσω τοιχώματος!

Τοποθετήστε το τραπέζι με την μπροστινή πλευρά προς τα κάτω πάνω στα καβαλέτα και ευθυγραμμίστε πάνω το πίσω τοίχωμα. Συναρμολογήστε με το κατσαβίδι μπαταρίας και βίδες 4 x 40 mm το πίσω τοίχωμα πάνω στο τραπέζι.

Συμβουλή για το βίδωμα δύο ξύλινων τεμαχίων
Τρυπήστε στην αρχή το τεμάχιο, μέσα από το οποίο θα περάσει πρώτα η βίδα, χρησιμοποιώντας πάντοτε ένα τρυπάνι κατά 0,5 έως 1 mm μεγαλύτερο από τη διάμετρο της βίδας. Η τρύπα πρέπει να φρεζαριστεί για την κεφαλή της βίδας. Προ-τρυπήστε το δεύτερο τεμάχιο στο οποίο βιδώνεται η βίδα, χρησιμοποιώντας πάντοτε ένα τρυπάνι κατά 1 mm μικρότερο από τη διάμετρο της βίδας.
Προετοιμασία των επιφανειών
Για να πετύχετε την επιφάνεια όσο πιο καλά γίνεται, θα πρέπει να ασχοληθείτε με αυτή πριν τη συναρμολόγηση του επίπλου.

Πρώτα στοκάρετε τις τρύπες των βιδών στις μετωπικές επιφάνειες MDF με ξυλόστοκο ή σιδηρόστοκο. Μετά το στέγνωμα (προσέξτε τα στοιχεία του κατασκευαστή!) λειάνετε καλά τα σημεία που στοκάρατε με 120άρι γυαλόχαρτο.

Λειάνετε πρώτα τις ακμές όλων των τεμαχίων MDF, χρησιμοποιώντας 120άρι γυαλόχαρτο σε γωνία 45°, έτσι ώστε να δημιουργηθεί να μικρή φαλτσογωνιά. Επεξεργαστείτε τις επιφάνειες MDF με το λειαντήρα και γυαλόχαρτο, κόκκωσης 120 – 180.
Επεξεργασία των επιφανειών
Διαβάστε πρώτα προσεκτικά τις οδηγίες επεξεργασίας και ασφαλείας των κατασκευαστών. Να εργάζεστε σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο και αποφεύγετε εκεί το κάπνισμα, φαγητό και ποτό.

Επιχρίστε το αστάρι προετοιμασίας με το ρολό ή ενδεχομένως με ένα σύστημα λεπτού ψεκασμού. Αφήστε το να στεγνώσει καλά.

Όταν θέλετε στο επόμενο βήμα να βάψετε με το σύστημα λεπτού ψεκασμού ένα άλλο υλικό, πρέπει να αλλάξετε το δοχείο του χρώματος.

Συμβουλή για MDF:
Το MDF έχει πολύ αναρροφητικές επιφάνειες. Ιδιαίτερα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στις ακμές – αυτό σημαίνει: Περισσότερες στρώσεις. Αποφεύγετε το κοπιαστικό στοκάρισμα (έτσι ονομάζεται το σφράγισμα των αναρροφητικών επιφανειών), όταν χρησιμοποιείται MDF με επικάλυψη μεμβράνης. Αυτή εξασφαλίζει ένα τέλειο βάψιμο χωρίς στοκάρισμα – το λιγότερο στις επιφάνειες.
Λειάνετε λεπτά τις έτοιμες ασταρωμένες επιφάνειες και ακμές. Ανεβάστε εδώ την κόκκωση του γυαλόχαρτου από 120 και 180 έως 240.
Βερνίκωμα των εμφανών επιφανειών
Τα βερνίκια είναι διαθέσιμα σε πολλές παραλλαγές και σε πολλές τιμές. Καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή είναι η δυνατότητα επεξεργασίας, ο τεχνικός σας εξοπλισμός στο σπίτι και η απαίτηση για ποιότητα και ανθεκτικότητα της εξωτερικής επιφάνειας. Ζητήστε συμβουλές στα ειδικά καταστήματα πώλησης. Και όταν δεν έχετε αρκετή εμπειρία με το βερνίκωμα, σας συνιστούμε να εξασκηθείτε λίγο σε ένα δοκιμαστικό κομμάτι.

Το γρηγορότερο και καλύτερο αποτέλεσμα πετυχαίνετε με ακρυλικό βερνίκι. Ιδιαίτερα απλά και γρήγορα μπορούν να επιστρωθούν αυτά τα υδατοδιαλυτά βερνίκια με ένα σύστημα λεπτού ψεκασμού.

Βάλτε το βερνίκι στο δοχείο του χρώματος και αραιώστε το ενδεχομένως με λίγο νερό. Ρυθμίστε σε μια δοκιμαστική σανίδα την ακτίνα ψεκασμού στο ακροφύσιο και την ποσότητα του βερνικιού στον τροχίσκο ρύθμισης. Η δέσμη ψεκασμού για τις επιφάνειες μπορεί να ρυθμιστεί οριζόντια ή κάθετη και για τις ακμές κωνική. Βερνικώστε καλύτερα πρώτα τις εσωτερικές ακμές, μετά τις εξωτερικές ακμές και τελευταία τις επιφάνειες. Βερνικώστε τις επιφάνειες σε ομοιόμορφες, παράλληλες διαδρομές.

Λεπτομερής κατάλογος υλικών
  • Πλάκα τραπεζιού 1100x531x19 mm. Μέσης πυκνότητας ινοσανίδα (MDF)
  • Πλάκα ποδιών 531x531x19 mm. Μέσης πυκνότητας ινοσανίδα (MDF)
  • Πίσω τοίχωμα 1100x500x19 mm. Μέσης πυκνότητας ινοσανίδα (MDF)
  • Ράγες γωνιακής διατομής 500x500x2 mm.
  • Περίπου 10 βίδες στρογγυλής κεφαλής 4x17 mm.
  • Περίπου 12 φρεζάτες βίδες 4x40 mm.
  • Εργαλεία: σέγα, λειαντήρας, δράπανο, κατσαβίδι μπαταρίας, σύστημα λεπτού ψεκασμού, σετ ξυλοτρύπανων, φρεζοτρύπανο, λίμα ξύλου
  • Υλικά: γυαλόχαρτο κόκκωση 120 – 240, μέτρο, μαλακό μολύβι, γόμα σβησίματος, ξύστρα, καβαλέτα, ξυλόστοκος ή σιδηρόστοκος, αστάρι προετοιμασίας, μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα 19 mm (πλάκα MDF).

Δείτε και τυπώστε τα κατασκευαστικά σχέδια (PDF)