Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό

Η ποϊνσέτια είναι το πλέον δημοφιλές φυτό αυτή την εποχή γι’ αυτό και ονομάζεται λουλούδι των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για φυτό εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας, κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους, με παχύ φύλλωμα και μεγάλα βράκτια άνθη, κυρίως κόκκινα (υπάρχουν λευκές, ροζ και κιτρινωπές ποικιλίες), της οικογενείας των ευφορβιιδών. Ανθίζει από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι μερικές φορές και το Φεβρουάριο

Καταγωγή: Μεξικό

Θερμοκρασία: 15oC-25oC

Η ποϊνσέτια χρειάζεται καλοφωτισμένη θέση για να αναπτυχθεί σωστά. Όμως, την εποχή της έντονης ανάπτυξης του φυτού, πρέπει να προφυλάσσεται από τον ήλιο. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του, το Αλεξανδρινό έχει ανάγκη από μια μέση θερμοκρασία (16οC) ενώ τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί να αντέξει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Πότισμα
Η ποϊνσέτια χρειάζεται τακτικό πότισμα την εποχή της ανάπτυξης της. Μετά την ανθοφορία, τα φύλλα της πέφτουν και τότε περιορίζουμε τα ποτίσματα (μόνο μια φορά την εβδομάδα).

Κλάδεμα
Η ποϊνσέτια πρέπει να κλαδεύεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της, νωρίς την άνοιξη, ώστε να ανανεωθεί. Η επέμβαση αυτή θέλει προσοχή και απαιτεί να φοράτε γάντια, γιατί οι βλαστοί περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό που πιστεύεται ότι είναι δηλητηριώδης.
Όταν αρχίζουν να μαραίνονται τα κόκκινα φύλλα είναι η ώρα να κλαδέψετε το αλεξανδρινό, αφήνοντας 2 – 3 μάτια σε κάθε κλαδί.

Συνηθισμένα Προβλήματα

  • Τα φύλλα του φυτού κιτρινίζουν, συστρέφονται και μετά πέφτουν: η κατάσταση αυτή οφείλεται στην υπερβολική ζέστη ή στο ανεπαρκές πότισμα είτε στην έλλειψη φωτισμού. Επομένως, μεταφέρεται το φυτό σας σε τέτοια θέση έτσι ώστε να ευνοούνται οι κατάλληλες συνθήκες ενώ επιπλέον αυξήστε τη συχνότητα των ποτισμάτων.
  • Το φυτό είναι αδύναμο και ασθενικό: οφείλεται στα ρεύματα αέρα γι’ αυτό και πρέπει να μεταφέρετε το φυτό σας σε κάποιο άλλο χώρο.

Εάν δεν ανθίζει αλλά έχει πλούσιους βλαστούς, πιθανόν οφείλεται σε υπερβολική λίπανση-πότισμα.

Πως να διαλέξω Αλεξανδρινό;

  • Προσέξτε να μην υπάρχουν λεκέδες στα φύλλα. Αν δείτε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι υπάρχουν πληγές απ’ όπου βγήκε χυμός.
  • Στο κέντρο της ροζέτας των κόκκινων φύλλων πρέπει να υπάρχουν μικρά κίτρινα άνθη
  • Μην αγοράζετε φυτά που τα φύλλα τους έχουν θαμπό χρώμα ή γέρνουν προς τα κάτω.

Όταν αρχίζουν να μαραίνονται τα κόκκινα φύλλα είναι η ώρα να κλαδέψετε το αλεξανδρινό, αφήνοντας 2 – 3 μάτια σε κάθε κλαδί.