Μην σε απασχολεί καθόλου αν δεν έχεις βρει τον ιδανικό εξοπλισμό για το ultimate ψήσιμο. Παρακάτω θα βρεις τον πλήρη οδηγό για εσένα που θα κάνεις την ημέρα εκείνη ξεχωριστή στην οικογένεια σου αλλά και στην παρέα σου.


1. Ψησταριές υγραερίου

Για εσένα που κάνεις τα πρώτα σου βήματα ως ψήστης, διάλεξε μια ψησταριά υγραερίου για να κάνεις το ψήσιμο παιχνιδάκι.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον καλό ψήστη είναι το τέλειο ψήσιμο, με μια ψησταριά υγραερίου είναι το μόνο εύκολο, πιάνει πολύ γρήγορα θερμοκρασία και η ένταση της είναι ρυθμιζόμενη. Με την μαντεμένια σχάρα γκριλ το ψήσιμο γίνεται γρήγορα, με τη θερμοκρασία να κατανέμεται γρήγορα σε όλες τις πλευρές σε οτιδήποτε και αν ψήσεις.

Δες εδώ

Γιατί να επιλέξεις μια ψησταριά υγραερίου;

Προθέρμανση

Προσφέρουν ευκολία & ταχύτητα προθέρμανσης.

Καπνός

Δε δημιουργείται έντονος καπνός κατά το ψήσιμο.

Μεταφορά

Οι μεγάλες σε όγκο ψησταριές διαθέτουν ρόδες για εύκολη μεταφορά.

Θερμοκρασία

Οι περισσότερες ψησταριές διαθέτουν θερμόμετρο για απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας της καμπίνας.

Καυστήρες

Υπάρχουν μοντέλα με έως 5 καυστήρες ώστε να μπορείς να ψήνεις ταυτόχρονα.

Αξεσουάρ

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν αξεσουάρ όπως πλαϊνό μάτι, καπνιστήρι κ.ά.

Ψήσιμο

Υπάρχουν επιφάνειες ψησίματος με μαντεμένια ή εμαγιέ σχάρα αλλά και με ραβδώσεις ή χωρίς.

2. Ψησταριές κάρβουνου

Οι ψησταριές κάρβουνου, είναι μια καλή επιλογή για έναν πιο ‘’επαγγελματία’’ ψήστη, καθώς η διαχείριση της θερμοκρασίας και το ψήσιμο είναι πιο δύσκολο και αυτό απαιτεί πρακτική και εξοικείωση.

Δες εδώ

Κάρβουνο
Το κάρβουνο δημιουργεί έντονη θερμοκρασία, ανάβει εύκολα, παράγει λίγη στάχτη και κυρίως, δίνει φυσική γεύση σε οτιδήποτε και αν ψήσεις!

Δες εδώ

Μπρικέτα
Η Μπρικέτα έχει την σωστή σύσταση ώστε η απόδοσή της να είναι η μέγιστη δυνατή (μεγάλη διάρκεια καύσης και σταθερά υψηλή θερμοκρασία), καθώς κατασκευάζεται από συμπιεσμένη βιομάζα πουρναριού.

Δες εδώ

Γιατί να τις επιλέξεις μια ψησταριά κάρβουνου;

Σχάρες

Οι περισσότερες ψησταριές διαθέτουν σχάρες από ανοξείδωτο ατσάλι.

Μεταφορά

Οι μεγάλες σε όγκο ψησταριές διαθέτουν ρόδες για εύκολη μεταφορά.

Καπάκι

Οι περισσότερες ψησταριές διαθέτουν καπάκι με θερμόμετρο για απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας της καμπίνας και προστασία.

Στάχτη

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν συλλέκτη στάχτης για εύκολο καθαρισμό.

3. Ηλεκτρικές ψησταριές

Υπάρχουν τόσο επιτραπέζιες ψησταριές όσο και επιδαπέδιες, ανάλογα με τον χώρο που διαθέτουμε. Είναι εύκολες στην χρήση, ιδανικές για σένα που μπορεί να ψήνεις για πρώτη φορά αλλά και για σένα που ο χώρος σου είναι περιορισμένος. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

Δες εδώ

Γιατί να επιλέξεις μια ηλεκτρική ψησταριά;

Ψήσιμο

Ανάβουν πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ διαθέτουν ρυθμιστή θερμοκρασίας για τον πλήρη έλεγχο του μαγειρέματος.

Καπνός

Δε δημιουργείται έντονος καπνός κατά ψήσιμο.

Αποθήκευση

Ιδανική για περιορισμένους χώρους, λόγω μεγέθους.

Καύσιμο

Δε χρειάζονται καύσιμη ύλη, πέρα από μια υποδοχή πρίζας, γεγονός που τις καθιστά την πιο εύκολη λύση.

Tips για την τέλεια προετοιμασία

1. Βarbeque Set: Απαραίτητη μια σπάτουλα, λαβίδα και πιρούνα, για να κάνουν το ψήσιμο πιο εύκολο, αλλά και ένα σετ γάντια και μια ποδιά για να προστατευτείς.

2. Προετοιμασία εκ των προτέρων: Σχεδίασε το μενού σου και δες τι χρειάζεται να αγοράσεις, θα ήταν καλό όσο πιο νωρίς κάνεις τις αγορές σου τόσο το καλύτερο, μην αφήσεις κάτι για τελευταία στιγμή.

3. Προετοίμασε το φαγητό σου έγκαιρα: Βεβαιώσου ότι από την προηγούμενη ημέρα, έχεις μαρινάρει τα κρέατα σου, μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις αρκετά μπαχαρικά, καθώς αυτά είναι που θα δώσουν περισσότερη γεύση στα κρέατα σου, όπως και να έχεις ψιλοκόψει τα λαχανικά και έχεις ετοιμάσει τα συνοδευτικά σου, ώστε να μειώσεις το άγχος εκείνη της ημέρας.

4. Προθέρμανε τη σχάρα: Σιγουρέψου ότι η σχάρα σου έχει προθερμαίνει σωστά, για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφο μαγείρεμα και να αποφύγεις να κολλήσει οτιδήποτε ψήσεις πάνω στη σχάρα.

5. Καθάρισε σωστά: Μια συρμάτινη βούρτσα και ένα σπρέι καθαρισμού, θα σε βοηθήσουν να καθαρίσεις εύκολα την ψησταριά σου αλλά και για να μπορέσεις να την συντηρήσεις περισσότερο χρονικό διάστημα.


Έφτασε η ευκαιρία σου να εντυπωσιάσεις την οικογένεια σου ή την παρέα σου με τις μαγειρικές σου ικανότητες. Τώρα που ξέρεις τις κατηγορίες ψησταριών, διάλεξε αυτή που σου ταιριάζει και ετοιμάσου για αξέχαστα barbeque!