Σας συμβουλεύουν οι Γεωπόνοι:

Μάκης Τσόκας, Σωτήρης Βρεττός & Γιάννης Παναγιωτόπουλος

Μια από τις μεγαλύτερες έννοιες μας πριν φύγουμε για διακοπές είναι να φροντίζουμε το πότισμα των πράσινων φίλων μας ώστε όταν επιστρέψουμε, ανανεωμένοι και με γεμάτες τις μπαταρίες μας, να μας περιμένουν κι εκείνα ακμαία και υγιή όπως πριν!

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχουμε κάποιο φίλο ή συγγενή να σταθεί στο πόδι μας, υπάρχει ποικιλία λύσεων και μπορούμε να επιλέξουμε μία ή συνδυασμό περισσότερων ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών μας αλλά και τις δυνατότητές μας.

Αυτόματο πότισμα:
Η ιδανική λύση για να εξασφαλίσουμε ότι τα φυτά μας θα ποτίζονται στη συχνότητα που επιθυμούμε και με την ποσότητα νερού που προγραμματίζουμε. Ενδεικτικά, η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος σε έναν κήπο ή μια βεράντα με 15 γλάστρες στοιχίζει περίπου 70 ευρώ και η διαδικασία είναι αρκετά απλή.

Προσοχή: μην ξεχνάτε να αλλάζετε μπαταρία στον προγραμματιστή του αυτόματου ποτίσματος πριν φύγετε για διακοπές!
Σακούλες ποτίσματος με «φυτίλια»:
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τα φυτά μας εντός τους, να προσθέσουμε νερό και να τα κρεμάσουμε σε κάποιο σημείο, κατά προτίμηση σε όσο το δυνατόν πιο σκιερό, ώστε να μην τα βλέπει ο ήλιος και εξατμίζεται γρηγορότερα το νερό που περιέχουν. Αυτή η μέθοδος είναι πρακτική αν πρόκειται να λείψουμε το ανώτερο μέχρι 1 εβδομάδα.

Προσοχή: Αερίζουμε τα φυτά μας μετά την 1 εβδομάδα παραμονής τους στις σακούλες ποτίσματος.
Άδεια πλαστικά μπουκάλια (1,5 lt):
Αφού τα γεμίσουμε με νερό και τους κάνουμε μια τρυπούλα στο καπάκι μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σε μια γλάστρα ώστε να διαχέεται στο χώμα μικρή ποσότητα νερού σταδιακά. Τοποθετούμε ένα μπουκάλι σε κάθε γλάστρα και καθημερινά το φυτό θα τραβάει όσο νερό χρειάζεται. Αν λείψουμε από μέχρι 1 εβδομάδα αυτή η λύση είναι πολύ πρακτική.

Προσοχή: Δημιουργούμε μια μικρή τρύπα στο καπάκι και τοποθετούμε προσεκτικά το μπουκάλι περίπου 5-10cm εντός του χώματος.
Φυτά στην μπανιέρα:
Αν έχετε μικρό αριθμό φυτών, η τοποθέτησή τους στην μπανιέρα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος λόγω της υγρασίας του χώρου. Θα διατηρηθούν δροσερά τουλάχιστον για 2 εβδομάδες. Για υψηλότερη υγρασία στο χώρο, κλείστε την τρύπα της μπανιέρας και γεμίστε με λίγο νερό, περίπου 2-3cm ύψος. Ακολούθως, τοποθετήστε τα φυτά πάνω από το νερό, να πατούν σε κάποια βάση (τελάρο, δοχείο, βότσαλα, κλπ). Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό κάλυμμα.

Οι παραπάνω λύσεις, με εξαίρεση εκείνη της μπανιέρας, μπορούν να χρησιμοποιούνται γενικότερα για το πότισμα των φυτών σας. Ωστόσο, όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, μην ξεχνάτε να τα παρατηρείτε ώστε να διασφαλίζετε ότι ποτίζονται σωστά και αναπτύσσονται όμορφα, χωρίς όμως να κάνετε σπατάλη νερού!