Στεγάνωση ταράτσας: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός!

Στεγάνωση ταράτσας: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός!

Η ταράτσα ενός σπιτιού είναι άμεσα εκτεθειμένη στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Η ηλιακή ακτινοβολία, οι υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και οι δυνατές βροχές, μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα, ενώ επηρεάζουν αντίστοιχα και την εσωτερική θερμοκρασία και κατάσταση των δωματίων. Για να εξασφαλίσεις άνετες, υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, η στεγάνωση της ταράτσας είναι απαραίτητη.

Πότε χρειάζεται να γίνει στεγάνωση;

Η στεγάνωση καλό είναι να γίνεται σε όλα τα κτίρια, ανεξαρτήτως παλαιότητας ή κατάστασης. Παρόλα αυτά, οι ενδείξεις ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα, εμφανίζονται συνήθως στην οροφή του τελευταίου ορόφου ενός κτιρίου. Αν δεις αποχρωματισμούς και φουσκώματα του χρώματος στο ταβάνι, αποκόλληση των σοβάδων ή μούχλα, το πιθανότερο είναι ότι η υγρασία έχει περάσει στην οροφή λόγω έλλειψης στεγάνωσης στην ταράτσα. Συνήθως τα παραπάνω γίνονται αντιληπτά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των συχνότερων βροχοπτώσεων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που μετά η κατά την διάρκεια βροχόπτωσης παρατηρήσεις τους λεκέδες στην οροφή να γίνονται πιο έντονοι ή δεις νερό να στάζει από το ταβάνι, η εφαρμογή της στεγάνωσης θεωρείται άμεσα αναγκαία.

Πλεονεκτήματα στεγάνωσης

 • Δημιουργεί υγιεινότερο περιβάλλον διαβίωσης στο εσωτερικό του σπιτιού.
 • Αποφεύγονται οι αντιαισθητικές αποκολλήσεις, αποχρωματισμοί, φουσκώματα και μούχλα στους εσωτερικούς χώρους.
 • Επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής και λειτουργίας του κτιρίου, καθώς με τη στεγάνωση προστατεύεται η ταράτσα και αποφεύγεται η ενανθράκωση του σκυροδέματος και η διάβρωση του οπλισμού.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για στεγάνωση ταράτσας;

Η εφαρμογή της στεγάνωσης θα πρέπει να αποφεύγεται όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Κατά την περίοδο έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων, πολύ χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών, είναι καλύτερο να αναβάλλεται η εφαρμογή. Ιδανική περίοδος είναι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου (ανάλογα με τις βροχοπτώσεις), καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στο γρήγορο στέγνωμα των υλικών.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται στεγάνωση στην ταράτσα;

Η διάρκεια της στεγάνωσης εξαρτάται από τον τύπο του υλικού που θα εφαρμοστεί, αλλά συνήθως διατηρείται για αρκετά χρόνια. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στα στάδια της σωστής εφαρμογής των εργασιών, ενώ με τη συντήρηση, τον έλεγχο και τον καθαρισμό του συστήματος της στεγάνωσης κατά τη διάρκεια των ετών, θα καταφέρεις να επιμηκύνεις την αντοχή του.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν την εφαρμογή της στεγάνωσης

Τι πρέπει να προσέξεις πριν την εφαρμογή της στεγάνωσης

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή της στεγάνωσης της ταράτσας είναι η σωστή προετοιμασία, γι’ αυτό ακολούθησε τα παρακάτω βήματα πριν την εργασία!

 • Καθάρισε πολύ καλά τις επιφάνειες.
 • Απομάκρυνε αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν στην ταράτσα και εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, όπως δεξαμενές, μη λειτουργικούς ηλιακούς θερμοσίφωνες κτλ.
 • Αφαίρεσε και επισκεύασε αποσαρθρωμένα τμήματα του σκυροδέματος ή της τσιμεντοκονίας.
 • Επισκεύασε τυχόν ρωγμές, αρμούς διαστολής ή άλλες φθορές.
 • Έλεγξε τις κλίσεις του υποστρώματος και τις υδρορροές.
 • Βεβαιώσου ότι οι επιφάνειες είναι στεγνές.

Αποτελεσματική και επιτυχημένη στεγάνωση

Η σωστή μελέτη των αναγκών του χώρου, είναι απαραίτητη για την επιλογή της καλύτερης λύσης μόνωσης της ταράτσας.

 • Στεγάνωση ανεστραμμένης ταράτσας
  Στην περίπτωση που η στεγανωτική στρώση βρίσκεται κάτω από τη θερμομόνωση, είναι σημαντική η ανθεκτικότητα της στεγάνωση στην υγρασία που εγκλωβίζεται μεταξύ των δύο στρώσεων. Ταυτόχρονα, το στεγανωτικό υλικό χρειάζεται να έχει άριστη πρόσφυση με το υπόστρωμα και να είναι ελαστικό.
 • Στεγάνωση ταράτσας με πλακάκια
  Η στεγάνωση θα πρέπει να είναι συμβατή με την επικόλληση των πλακιδίων, όπως και να διαθέτει ελαστικότητα και καλή πρόσφυση. Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη και να διαρκεί τον χρόνο, καθώς οποιαδήποτε μετέπειτα αποκατάσταση, θα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, λόγω της θέσης της.
 • Στεγάνωση ταράτσας χωρίς κλίσεις
  Η υψηλή ανθεκτικότητα στα λιμνάζοντα νερά είναι από τα βασικά κριτήρια στην επιλογή της κατάλληλης λύσης στεγάνωσης για ταράτσα χωρίς κλίσεις.

Η επιλογή των υλικών της στεγάνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Η πιο εύκολη και γρήγορη λύση που μπορείς να εφαρμόσεις και μόνος σου είναι τα επαλειφόμενα μονωτικά, που μοιάζουν με χρώμα σε παχύρρευστη μορφή και μπορούν να εφαρμοστούν με ρολό ή βούρτσα, αλλά σίγουρα καλό είναι να συμβουλεύεσαι έμπειρους τεχνίτες για να κάνεις τη σωστότερη επιλογή, αλλά και εφαρμογή.

Τέλος, η σωστή προετοιμασία του χώρου, σε συνδυασμό με τη σωστή εφαρμογή, ανάλογα τις ειδικές οδηγίες του κάθε υλικού, βοηθούν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με μεγάλο χρόνο ζωής.

 
Κάντε τις πληρωμές σας με:
VISA MasterCard DINNERS Maestro Bank Upon delivery Iris
Ασφαλείς αγορές με:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand

ή επίλεξε ένα κατάστημα εξυπηρέτησης