Τα χαλιά είναι ο απόλυτος σύμμαχος του σπιτιού για τις κρύες μέρες του χειμώνα (και όχι μόνο), αφού διακοσμούν, παράλληλα ζεσταίνουν το χώρο που τα φιλοξενεί και προστατεύουν το πάτωμα. Η επιλογή ενός όμορφου χαλιού μπορεί να ολοκληρώσει την εικόνα του σπιτιού, να υποστηρίξει το στυλ που έχουμε δώσει στο χώρο, είτε αυτό είναι κλασικό είτε μοντέρνο, καθώς και να δώσει αίσθηση ζεστασιάς, θαλπωρής και χαλάρωσης. Όλα τα δωμάτια του σπιτιού αξίζουν κι από ένα χαλί!

Πως επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος χαλιού για κάθε δωμάτιο;
Πως επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος χαλιού για κάθε δωμάτιο;

Καθιστικό

Αν το καθιστικό μας είναι μεγάλο ή αποτελεί τμήμα ενιαίου χώρου, επιλέγουμε ένα χαλί με μεγάλη διάσταση έτσι ώστε τα έπιπλα να «πατάνε» ολόκληρα πάνω του. Με αυτό τον τρόπο θα κάνουμε το χώρο να φαίνεται πλούσιος και ζεστός.

Αν ο χώρος του καθιστικού είναι μικρός, επιλέγουμε ένα χαλί με μικρή διάσταση και το τοποθετούμε στο κέντρο του. Για να πετύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα τοποθετούμε το τραπεζάκι πάνω στο χαλί και τα υπόλοιπα έπιπλα τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο ώστε το πίσω μέρος τους να μην πατάει πάνω στο χαλί.

Για ένα στενόμακρο καθιστικό, η ιδανική επιλογή είναι ένα χαλί με τέτοια διάσταση που να μπορούμε να το τοποθετήσουμε κατά μήκος του χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε έμφαση στο δυνατό σημείο του χώρου που είναι το πλάτος και παράλληλα δίνουμε μια αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης.

Τραπεζαρία

Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε ένα χαλί στο χώρο της τραπεζαρίας, το επιλέγουμε ανάλογα με τη διάσταση του τραπεζιού και συγκεκριμένα επιλέγουμε ένα χαλί αρκετά μεγαλύτερο από τη διάσταση του τραπεζιού. Για να μπορούμε να τραβάμε τις καρέκλες και να καθόμαστε χωρίς να «μένουν» τα πίσω πόδια της καρέκλας έξω από το χαλί υπολογίζουμε τουλάχιστον 60 cm απόσταση από την άκρη του τραπεζιού έως την άκρη του χαλιού.

Αν η τραπεζαρία μας είναι στρογγυλή, μπορούμε να επιλέξουμε ένα στρογγυλό χαλί για να αναδείξουμε τη διάταξη του χώρου μας.

Χρήσιμη συμβουλή: Για το χώρο της τραπεζαρίας καλό είναι να επιλέξουμε ένα χαλί με μια όμορφη διακοσμητική μπορντούρα διότι το κέντρο του χαλιού καλύπτεται από το τραπέζι και το ορατό τμήμα του είναι το εξωτερικό.

Υπνοδωμάτιο

Η ιδανική επιλογή για το υπνοδωμάτιο είναι ένα μεγάλο χαλί διότι χαρίζει κομψότητα στο χώρο. Επιλέγουμε τέτοια διάσταση για το χαλί μας που να καλύπτει όλο το κρεβάτι και να αφήνει περιθώριο γύρω. Αυτή η επιλογή θα δημιουργήσει αίσθηση ζεστασιάς και φιλοξενίας. Μια εναλλακτική επιλογή για αυτό το χώρο είναι δύο χαλιά μικρού μεγέθους τα οποία τα τοποθετούμε στις δύο πλευρές του κρεβατιού. Αν πρόκειται για παιδικό δωμάτιο ιδανική επιλογή είναι τα στρογγυλά χαλιά τα οποία οριοθετούν με όμορφο τρόπο το χώρο που παίζουν τα παιδιά ή ακόμη και η μοκέτα για να καλύπτουμε το χώρο από άκρη σε άκρη ώστε να αποπνέει ακόμη μεγαλύτερη ζεστασιά στα παιδιά.

Πως βρίσκουμε την κατάλληλη "ποιότητα" χαλιού;
Πως βρίσκουμε την κατάλληλη ποιότητα χαλιού;

Η ποιότητα των χαλιών καθορίζεται κατά κύριο λόγο από τον αριθμό των κόμπων, οι οποίοι φαίνονται στην πίσω πλευρά του. Όσο πυκνότερο και πιο σφιχτά δεμένο είναι το χαλί, τόσο περισσότερους κόμπους έχει και τόσο καλύτερης ποιότητας θεωρείται. Για να ελέγξουμε μόνοι μας την ποιότητα του χαλιού, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα κόμπο με ένα μυτερό αντικείμενο, αν το χαλί είναι καλής ποιότητας ο κόμπος δεν θα βγει ή τουλάχιστον δεν θα βγει εύκολα.

Για τη σύνθεση του χαλιού δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για την ανάδειξη της ιδανικής ή της καλύτερης σε ποιότητα. Κάθε σύνθεση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Το μεταξωτό χαλί για παράδειγμα χαρίζει στο χώρο περισσότερη λάμψη, ενώ το μάλλινο χαλί έχει πέλος μεγαλύτερο και πιο σταθερό και παράλληλα είναι πιο ζεστό. Τα συνθετικά χαλιά μηχανής, συνδυάζουν πιο προσιτά επίπεδα τιμών με εφάμιλλη αίσθηση και εξαιρετική ποιότητα, ενώ κυκλοφορούν σε μεγέθη, σχέδια και χρώματα για όλα τα γούστα.

Συμβουλές για "τέλεια" τοποθέτηση
Συμβουλές για τέλεια τοποθέτηση
 • Καθαρίζουμε εκ των προτέρων πολύ καλά το χώρο που θα τοποθετήσουμε το χαλί.
 • Τοποθετούμε ταινία διπλής όψης στις άκρες του χαλιού το οποίο κολλάμε μετά στο πάτωμα, για να είναι απόλυτα σταθερό.
 • Καλό είναι να τοποθετούμε προστατευτικά πατάκια στα πόδια των επίπλων για να μην φθείρεται η επιφάνεια του χαλιού.
 • Μετακινούμε τα χαλιά μας από τη μια πλευρά στην άλλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην φθείρονται σε συγκεκριμένα σημεία.
Συμβουλές για καλό καθάρισμα
Συμβουλές για σωστή φύλαξη
 • Καθαρίζουμε τα περισσότερα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα. Προσέχουμε όμως να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο εξάρτημά της και να επιλέγουμε μέτρια ισχύ.
 • Ειδικά για τα μεταξωτά χαλιά καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα. Ένα απλό σκούπισμα με φορά προς το πέλος είναι αρκετό.
 • Η ιδανική συχνότητα σκουπίσματος είναι κάθε 15 ημέρες – ανάλογα πάντα και με τη χρήση.
 • Χρησιμοποιούμε τη σκούπα πάντα προς τη φορά του πέλους.
 • Δεν τρίβουμε βίαια και ακανόνιστα με βούρτσες τα χαλιά, διότι «σπάει» η σύνθεσή τους και επηρεάζεται η όψη τους.
 • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ χλωρίνη και ισχυρά απορρυπαντικά για να καθαρίσουμε τα χαλιά μας αλλά προτιμούμε ήπια και κατάλληλα για αυτή τη χρήση.
Συμβουλές για σωστή φύλαξη
Συμβουλές για σωστή φύλαξη
 • Πριν αποθηκεύσουμε το χαλί φροντίζουμε την προστασία του από το σκώρο! Τοποθετούμε σκοροαπωθητικό, το οποίο βάζουμε κοντά στο πέλος του χαλιού, προσέχοντας να μην έρθει το περιεχόμενο σε επαφή με το χαλί.
 • Αν έχουμε πλύνει το χαλί μας, προσέχουμε να έχει στεγνώσει τελείως, πριν το αποθηκεύσουμε, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο εμφάνισης μούχλας.
 • Για σωστή φύλαξη, ιδανικά αποθηκεύουμε τα χαλιά σε ειδικό ρολό αποθήκευσης και ακόμα καλύτερα σε υφασμάτινο ρολό. Τα τυλίγουμε ίσια και σφιχτά προς την κατεύθυνση του πέλους. Καλό είναι να αφήνουμε τις άκρες του ρολού ανοικτές για να "αναπνέει" το χαλί.
 • Αφού τυλίξουμε το χαλί το τοποθετούμε σε δροσερό χώρο χωρίς υγρασία, ιδανικά σε οριζόντια θέση για να μην τσακίσουν οι άκρες του.
 • Καλό είναι να μην αφήνουμε εκτεθειμένα τα χαλιά στον ήλιο γιατί αλλοιώνονται τα χρώματά τους.