Προετοίμασε το αυτοκίνητό σου για ένα εκδρομικό καλοκαίρι!

Προετοίμασε το αυτοκίνητό σου για ένα εκδρομικό καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι συμβαίνει κάτι μαγικό και ξαφνικά η διάθεσή σου για εξορμήσεις όλο και αυξάνεται! Θέλεις να ζήσεις νέες εμπειρίες, να πάρεις καινούρια ερεθίσματα και νιώσεις ότι ξεφεύγεις από την καθημερινότητα. Για να ζήσεις λοιπόν αυτές τις όμορφες περιπέτειες, πρέπει πρώτα να σιγουρευτείς ότι το αυτοκίνητό σου βρίσκεται στο ίδιο mood!

Έλεγχοι που πρέπει να κάνεις, πριν ξεκινήσεις την εκδρομή σου!

Περιμετρικός έλεγχος

Πρώτα από όλα, θα χρειαστεί να κάνεις έναν έλεγχο περιμετρικά ώστε να ελέγξεις αν το αυτοκίνητό σου έχει κάποιο σπασμένο φλας ή προβολέα και αν οι πινακίδες του είναι καλά εφαρμοσμένες.

Έλεγχος ελαστικών

Ο έλεγχος των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς από την κατάστασή τους εξαρτάται η πρόσφυση με την άσφαλτο. Θα πρέπει να διαπιστώσεις αρχικά αν είναι φθαρμένα ή αν τυχόν έχουν εξογκώματα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε καλό είναι να αναβάλλεις το ταξίδι και να επισκεφθείς ένα βουλκανιζατέρ. Αν δεν είναι φθαρμένα θα χρειαστεί να διασφαλίσεις ότι η πίεσή τους βρίσκεται στα κατάλληλα επίπεδα, έχοντας ως γνώμονα τις ατμόσφαιρες που ορίζει ο κατασκευαστής. Αν φορτώσεις πολύ το αυτοκίνητό σου, καλό είναι να ανεβάσεις μία ή δύο ατμόσφαιρες παραπάνω την πίεση και να την μειώσεις όταν επιστρέψεις. Έπειτα, θα χρειαστεί να ρίξεις μια ματιά στη ρεζέρβα ώστε να σιγουρευτείς ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, σε περίπτωση που χρειαστεί να την χρησιμοποιήσεις.

Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι του αυτοκινήτου είναι οι υαλοκαθαριστήρες. Η καλή κατάστασή τους θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη ορατότητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου ειδικότερα το βράδυ ή αν βρέχει. Και μια που μιλάμε για υαλοκαθαριστήρες θα πρέπει να δεις την πλήρωση του νερού στο ειδικό δοχείο. Μπορείς να συμπληρώσεις ειδικό καθαριστικό υγρό τζαμιών για να απομακρύνει τους λεκέδες, τα μυγάκια και τυχόν βρωμιές.

Έλεγχος λιπαντικών

Αφήνοντας τα εξωτερικά τμήματα του αυτοκινήτου, μπαίνουμε στο κυρίως μέρος του οχήματος που δεν είναι άλλο από την μηχανή. Το λιπαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό. Ο έλεγχος της στάθμης αποτελεί σημαντικό μέλημα. Σε περίπτωση που η στάθμη είναι χαμηλότερη, τότε θα χρειαστεί να συμπληρώσεις λιπαντικό μέχρι εκεί που ορίζει ο κατασκευαστής. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις ικανοποιητική λίπανση, λιγότερες φθορές και μακροζωία του κινητήρα. Ο έλεγχος των λιπαντικών είναι πολύ εύκολος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφαιρέσεις τον ειδικό δείκτη, να τον καθαρίσεις μ’ ένα χαρτομάντιλο ή με ένα παλιό πανί και τον επανατοποθετήσεις στο ειδικό δοχείο. Βγάζοντάς τον, θα δεις την στάθμη του λιπαντικού. Όσο πιο μαύρο είναι το λιπαντικό τόσο παλιό είναι, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να το αντικαταστήσεις με την πρώτη ευκαιρία. Αν ο δείκτης στάθμης λιπαντικού εμφανίζει χαμηλή στάθμη, θα πρέπει να συμπληρώσεις λιπαντικό. Αρχικά θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα προσθέσεις το σωστό λιπαντικό. Το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σου μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό. Όταν βρεις το κατάλληλο λιπαντικό, βεβαιώσου ότι το αυτοκίνητό σου είναι σταθμευμένο σε επίπεδο έδαφος και ότι ο κινητήρας είναι κρύος. Αφού το συμπληρώσεις, θα χρειαστεί να περιμένεις λίγα λεπτά για να δώσεις στο λιπαντικό τον χρόνο να φτάσει στη δεξαμενή. Περίμενε, περίμενε… δεν τελειώσαμε ακόμα! Έλεγξε ξανά τη στάθμη του λιπαντικού μέχρι να διασφαλίσεις ότι είναι στα επιθυμητά επίπεδα.

Προσοχή! H υπερπλήρωση είναι εξίσου κακή για τον κινητήρα όσο η έλλειψη λαδιών, γι’ αυτό μη βάλεις στόχο την ένδειξη υψηλής στάθμης. Το καλύτερο είναι να στοχεύεις λίγο πιο κάτω από αυτή τη γραμμή.

Έλεγχος ψυγείου

Ένας ακόμη έλεγχος που πρέπει να κάνεις είναι στο ψυγείο. Έλεγξε την στάθμη του υγρού. Αν υπολείπεται τότε συμπλήρωσε μέχρι το σημείο που ορίζει ο κατασκευαστής με ένα αντιψυκτικό ή με νερό χωρίς άλατα. Στο ψυγείο θα πρέπει να δώσεις μεγάλη βαρύτητα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη ή αν πρόκειται να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι.

Έλεγχος μπαταρίας

Συμβουλέψου το βιβλίο σέρβις για να δεις αν η μπαταρία του αυτοκινήτου σου είναι παλιά ή όχι. Λάβε υπόψη σου ότι μια μπαταρία σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει 3-4 χρόνια ζωής ανάλογα με τη χρήση και 6-7 χρόνια όταν είναι καινούριο.

Έλεγχος ειδών έκτακτης ανάγκης

Σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος, θα χρειαστεί να έχεις πάντα τα είδη έκτακτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, καλώδια εκκίνησης, αντανακλαστικό τρίγωνο, πυροσβεστήρες, σταυρό και γρύλλο. Επίσης, καλό είναι να έχεις μαζί σου φακό, γάντια και ιμάντες ρυμούλκησης για κάθε ενδεχόμενο.

Έλεγχοι αυτοκινήτου, τσεκ. Θετική διάθεσή, τσεκ. Καλή παρέα, τσεκ. Όλα έτοιμα για υπέροχα καλοκαιρινά ταξίδια που θα ανανεώσουν τη διάθεσή σου και θα ομορφύνουν το καλοκαίρι σου!

 
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΣ ΜΕ:
VISA MasterCard DINNERS Maestro American Express Bank Upon delivery Iris
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
ΕΕΕΠ