Αν ο χώρος της κουζίνας σας είναι περιορισμένος, εφαρμόστε τις λύσεις που ακολουθούν. Θα έχετε τα πράγματά σας σε τάξη, χωρίς να τα ψάχνετε.

Καλύτερη οργάνωση για περισσότερη τάξη


Χαρτόκουτα, κονσέρβες, γυαλικά, όλα μαζί χύμα στα ράφια. Πρέπει να αδειάσετε το μισό ντουλάπι για να βρείτε τα μακαρόνια; Ανάλογα με το βάθος και το πλάτος του ντουλαπιού, καλό θα ήταν να δημιουργήσετε μικρά χωρίσματα ώστε να μπουν τα πράγματα σε τάξη. Αν το πλάτος του ραφιού είναι 60 εκ., η διαίρεσή του σε 4 διαμερίσματα είναι εύκολη. Τα ενδιάμεσα διαχωριστικά τοιχώματα κολλιούνται και καρφώνονται με βελονάκια. Χρησιμοποιήστε μια μικρή ξύλινη πλάκα σαν καλούπι για να γίνουν τα χωρίσματα ομοιόμορφα.
Κερδίστε μια επιπλέον επιφάνεια εργασίας
Πόσο ελεύθερο πάγκο έχετε; Λίγο η καφετιέρα, λίγο η κουζίνα, λίγο ο νεροχύτης, ελάχιστος χώρος απομένει. Μπορείτε να αξιοποιήσετε το χώρο πάνω από τα μάτια της κουζίνας με την κατασκευή που περιγράφεται παρακάτω:
 1. Βιδώστε με μεντεσέδες μια πλάκα πάγκου 60x60 εκ., πάνω από τα μάτια. Η πλάκα θα πρέπει να προεξέχει από τις εστίες κατά 5 εκ. και όταν είναι διπλωμένη να μην ακουμπά επάνω τους.
 2. Για την προστασία της πλάκας από τη θερμότητα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κολλήστε από κάτω μια λεπτή λαμαρίνα.
 3. Φροντίστε να ασφαλίσετε την πλάκα όταν είναι ανασηκωμένη με ένα άγκιστρο ασφαλείας βιδωμένο στον τοίχο.
Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κατεβάζετε την πλάκα μόνο αφού οι εστίες έχουν κρυώσει εντελώς.
Θήκη μαχαιριών από ξύλο οξιάς

Τέλος πια στο ψάξιμο για να βρείτε το κατάλληλο μαχαίρι. Με τη θήκη που προτείνεται, η οποία είτε βιδώνεται στον τοίχο είτε τοποθετείται στο συρτάρι, τα μαχαίρια έχουν τη μόνιμη θέση τους.
 1. Κολλήστε μεταξύ τους δύο κομμάτια συγκολλητό ξύλο οξιάς, διαστάσεων 25x22 εκ. και πάχους 28 χλσ. το καθένα. Στη συνέχεια κόψτε με δισκοπρίονο υποδοχές σύμφωνα με τις λεπίδες των μαχαιριών.
 2. Η απόσταση μεταξύ των τομών πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 χλσ., ώστε να παίρνετε εύκολα οποιοδήποτε μαχαίρι.
 3. Μια λάμα αλουμινίου πλάτους 30 χλσ. και πάχους 3 χλσ. βιδωμένη στη θήκη συγκρατεί τα μαχαίρια.
 4. Σε περίπτωση στερέωσης της θήκης στον τοίχο, δύο άγκιστρα διαμέτρου 20 χλσ. επιτρέπουν το κρέμασμά της.
Για το κόψιμο των λαχανικών
Ιδανικό είναι ένα κουτί με επιφάνεια κοπής, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Μια επιφάνεια από σκληρό ξύλο για κάθε κόψιμο υπάρχει σε κάθε κουζίνα. Η κατασκευή που περιγράφεται ακολούθως προσφέρει επιπλέον χώρο για ένα σετ μαχαιριών και θέσεις τακτοποίησης των κομμένων λαχανικών.
 1. Το κουτί κατασκευάζεται από MDF 16 χλσ. και η πλάκα κοπής από αντικολλητό ξύλο οξιάς πάχους 18 χλσ.
 2. Η βάση έχει δύο διαμερίσματα: ένα για τη φύλαξη των μαχαιριών και ένα για τέσσερα πλαστικά λεκανάκια, στα οποία συγκεντρώνονται με τάξη τα κομμένα ζαρζαβατικά.
 3. Το σετ των μαχαιριών παραμένει τακτοποιημένο στο πίσω μέρος με δύο παράλληλα πηχάκια και μαγνήτες.
 4. Η πλάκα κοπής μπορεί να γίνει και συρταρωτή, με γωνιακά προφίλ και λάμες αλουμινίου.

Προστατευτικά κάγκελα στις εστίες
Αν έχετε μικρά παιδιά, υπάρχει πάντα ο φόβος να πιάσουν την καυτή κατσαρόλα ή το αναμμένο μάτι. Μια αποτελεσματική λύση είναι οι ειδικές σχάρες προστασίας εστιών που κρατούν μακριά τα παιδικά χεράκια. Αν δεν τις διαθέτει ως αξεσουάρ ο κατασκευαστής της κουζίνας, μπορείτε να τις βρείτε στο εμπόριο (όπως αυτές που απεικονίζονται στη φωτογραφία). Για τη συναρμολόγησή τους, θα πρέπει να στερεώσετε το πίσω μέρος με δύο βιδωτές συνδέσεις, ενώ το μπροστινό, αναδιπλούμενο τμήμα ασφαλίζεται με μια μικρή βεντούζα. Οι σχάρες αναδιπλώνονται για να καθαρίζετε ευκολότερα τις εστίες.
Αναλόγιο για τον «μαέστρο» της κουζίνας

Πόσες φορές έχετε βρέξει ή λαδώσει τα βιβλία ή τις σημειώσεις με συνταγές της γιαγιάς σας. Η βάση-αναλόγιο τα προστατεύει αφού τα απομακρύνει από το πεδίο της μάχης, ενώ σας επιτρέπει να ρίχνετε τις απαραίτητες ματιές. Μια επιφάνεια από κοντραπλακέ διαστάσεων 40x30 εκ. υποστηρίζεται από ένα τρίγωνο στην πίσω πλευρά που, αν εφοδιαστεί με ένα άγκιστρο, επιτρέπει και την ανάρτηση της κατασκευής στον τοίχο. Στο κάτω μέρος ένα γωνιακό προφίλ αλουμινίου συγκρατεί τα βιβλία, ενώ μικρά διακοσμητικά βαράκια δεν αφήνουν τις σελίδες να γυρίζουν μόνες τους.