Λεπτομέρειες Συμβουλής

Εύκολο
Προχωρημένος 1.5 hrs - Έμπειρος 2 hrs - Αρχάριος 2.5 hrs (Οι χρόνοι είναι υπολογισμένοι για επιφάνειες 40m2)
Απαιτούνται βασικές ικανότητες ξυλουργικής.
κόλλα, ταπετσαρία
μέτρο/μεζούρα, κόφτης, βούρτσα για κόλλα, ψαλίδι, βούρτσα για αφαίρεση του παγιδευμένου αέρα, μολύβι, σκάλα
Όταν κολλάμε τις ταπετσαρίες καλό είναι να ξεκινάμε από τον τοίχο όπου βρίσκεται το παράθυρο. Αυτό για να μην πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου στις ραφές-άκρες της ταπετσαρίας.

Περιγραφή

Χρειαζόμαστε μια μεγάλη, άδεια και καθαρή επιφάνεια (τραπέζι ή πάτωμα) για να προετοιμάσουμε την ταπετσαρία. Μετρήστε την περιοχή που θα καλυφθεί και αγοράστε 10% μεγαλύτερη έκταση ταπετσαρίας.

Βήματα

Μετράμε και μαρκάρουμε
Αφού πάρουμε τα μέτρα της απόστασης από το πάτωμα ως το ταβάνι, προσθέτουμε 10 εκατοστά και μαρκάρουμε την ταπετσαρία στο σημείο αυτό. Ο λόγος που προσθέτουμε επιπλέον 10 εκατοστά στην ταπετσαρία είναι για να αποτρέψουμε πιθανές ατέλειες που μπορεί να συμβούν.
Κόβουμε την ταπετσαρία
Χρησιμοποιούμε τον κόφτη για να κόψουμε την ταπετσαρία στο μαρκαρισμένο σημείο σε λωρίδες. Αν η ταπετσαρία μας έχει σχέδια χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στην συνέχεια των σχεδίων από άλλα κομμάτια της ταπετσαρίας και να αφήσουμε 4-5 εκατοστά στις εσωτερικές – εξωτερικές γωνίες της κάθε λωρίδας.
Περνάμε με κόλλα
Αφού ετοιμάσουμε τις λωρίδες της ταπετσαρίας μας, τις περνάμε με κόλλα σε όλα τα σημεία με μια βούρτσα για κόλλα.
Διπλώνουμε τις άκρες
Στην συνέχεια διπλώνουμε απαλά τις λωρίδες στις άκρες και τις τοποθετούμε μια μία στην άκρη. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μαλακώσει η ταπετσαρία.
Κρεμάμε μια-μια τις λωρίδες της ταπετσαρίας
Για να κρεμάσουμε τις ταπετσαρίες μας καταρχήν πρέπει να είναι στεγνοί και καθαροί οι τοίχοι μας. Τοποθετούμε την ταπετσαρία κατ’ αρχήν από το ταβάνι και στην συνέχεια προσεκτικά την κολλάμε προς τα κάτω.
Απομακρύνουμε τον παγιδευμένο αέρα
Αφού έχουμε κολλήσει την ταπετσαρία στον τοίχο απομακρύνουμε τον παγιδευμένο αέρα χρησιμοποιώντας την βούρτσα για απομάκρυνση του αέρα. Αυτό γίνεται εύκολα με αλλεπάλληλες κινήσεις από πάνω προς τα κάτω σε V σχήμα.
Μαρκάρουμε το σημείο κοπής
Μαρκάρουμε κόβοντας με ψαλίδι το σημείο που το ταβάνι συναντάει τον τοίχο
Κόβουμε το κομμάτι που περισσεύει από επάνω:
Κόβουμε με ψαλίδι το κομμάτι ταπετσαρίας που περισσεύει ξηλώνοντας ελαφρά και προσωρινά την ταπετσαρία από τον τοίχο.
Κόβουμε το κομμάτι που περισσεύει από κάτω
Το ίδιο κάνουμε και με το κομμάτι ταπετσαρίας που περισσεύει στο πάτωμα
Για να κρεμάσουμε ταπετσαρία σε εσωτερική γωνία
ακολουθούμε την ίδια διαδικασία προσέχοντας να ταιριάζουν τα σχέδια των λωρίδων της ταπετσαρίας μας.
Για να κρεμάσουμε ταπετσαρία που να εφάπτεται σε εξωτερική γωνία
κάνουμε το ίδιο προσέχοντας την συνέχεια των σχεδίων της ταπετσαρίας. Αν πρέπει η ταπετσαρία να «γυρίσει» γύρω από την εξωτερική γωνία αφήνουμε 4 – 5 εκ περιθώριο.
Τελειώνουμε την διαδικασία
κόβοντας τα κομμάτια που περισσεύουν στο δάπεδο και λειαίνοντας τις άκρες της κάθε λωρίδας με την βούρτσα απομάκρυνσης αέρα.

Συγχαρητήρια: Καλύψαμε όλο το δωμάτιο και φαίνεται πολύ ωραίο. Θα χρειαστούν 12 ώρες για να στεγνώσουν οι ταπετσαρίες. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά για αυτό το διάστημα.