Απόκτησε το τέλειο παρτέρι με 6 απλά βήματα!

Απόκτησε το τέλειο παρτέρι με 6 απλά βήματα!

Ο Σεπτέμβριος εγκαινιάζει μία ακόμη καλλιεργητική περίοδο και μας δίνει την ευκαιρία να προετοιμάσουμε τον κήπο και τα παρτέρια μας για την προσεχή άνοιξη. Οι ζεστές μέρες του φθινοπώρου αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία για να ανανεώσουμε την εικόνα του εξωτερικού χώρου μας. Αρκεί να κινηθούμε μεθοδικά!

Βρες το concept που σου αρέσει!

Μπορείς να διαμορφώσεις το παρτέρι σου έχοντας ως πυξίδα ένα concept. Μπορείς, για παράδειγμα, να επιλέξεις να φυτέψεις αρωματικά λουλούδια. Μπορείς να τα ομαδοποιήσεις σε ζυγούς αριθμούς έτσι ώστε να δημιουργήσεις έναν σχηματισμό ίσιων γραμμών και γωνιών. Αν θέλεις το παρτέρι σου να είναι πιο ελεύθερο, χρησιμοποίησε ένα φυτό από το κάθε είδος. Όποιο σχηματισμό κι αν επιλέξεις, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι τα φυτά που βρίσκονται στο ίδιο παρτέρι έχουν τις ίδιες ανάγκες σε ήλιο και νερό. Έτσι, θα είναι πιο εύκολη η περιποίησή τους.

Φύτευσε όμορφα λουλούδια!

Και τώρα ξεκινάει το καλύτερο! Ξεκίνα να γεμίζεις το παρτέρι σου με τα φυτά που σου αρέσουν. Παίξε με τα χρώματα χρησιμοποιώντας κοκκινωπές, κίτρινες, καφετιές, πορτοκαλί κ.ά. αποχρώσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θάμνους όπως ο Πυράκανθος, το Κυδωνίαστρο, η Κουμαριά, η Ναντίνα, η Βερονίκη και το Λιγούστρο, αλλά και λουλούδια όπως τα Χρυσάνθεμα, τα Κυκλάμινα, οι Κρόκοι, τα Μιγκέ και τα Μούσκαρι. Μπορείς επίσης να προσθέσεις ανοιξιάτικους βολβούς όπως Νάρκισσους, Υάκινθους, Ανεμώνες, Νεραγκούλες ή/και Πανσέδες που θα ανθίσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Βάλε όρια!

Τοποθέτησε περιμετρικά από το παρτέρι σου υλικά όπως ξύλο, πέτρες ή κυβόλιθους για να το πλαισιώσεις. Έτσι, όχι μόνο θα δημιουργήσεις ένα αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα αλλά θα συγκρατείς το χώμα για να μη φεύγει με τις βροχές. Αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, πρόσθεσε υπέροχα και πρωτότυπα διακοσμητικά κήπου.

Πες ναι στο σκάλισμα και τη λίπανση!

Για να χαρίσεις στο χώμα καλύτερες συνθήκες αερισμού, θα χρειαστεί σκάλισμα έτσι ώστε να αφαιρεθούν όλες οι ρίζες και τα σκληρά τμήματα και να γίνει πιο αφράτο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποίησε κομπόστ το οποίο αυξάνει την οργανική ουσία, βελτιώνει την αποστράγγιση και ενισχύει τη δράση και την ανάπτυξη των μικροοργανισμών του εδάφους. Για τη λίπανση των φυτών, προτίμησε οργανικά λιπάσματα για να μην καταστρέψεις τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν ήδη στο έδαφος. Μην ξεχνάς: δε χρησιμοποιούμε λιπάσματα όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Φρόντισε να το καθαρίζεις!

Για να έχεις ένα όμορφο παρτέρι, θα χρειαστεί να το καθαρίζεις καλά, απομακρύνοντας ζιζάνια, ξερά φύλλα και μαραμένα λουλούδια. Με αυτή την κίνηση, αφενός θα βοηθήσεις τα φυτά να αξιοποιήσουν τα θρεπτικά στοιχεία που αντλούν από το έδαφος και αφετέρου θα μπορείς πιο εύκολα να ελέγχεις αν έχουν ασθένειες. Εννοείται ότι και αισθητικά θα έχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα! Κάτι ακόμα που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να αφαιρέσεις τους καλοκαιρινούς βολβούς για να δώσεις χώρο στους φθινοπωρινούς. Άφησέ τους να στεγνώσουν σε ξηρό μέρος, καθάρισέ τους από φύλλα και ρίζες και φύλαξέ τους σε ένα δροσερό μέρος για να τους χρησιμοποιήσεις ξανά την άνοιξη.

Χρησιμοποίησε εδαφοκάλυψη!

Μπορείς να καλύψεις την επιφάνεια του χώματος µε ύφασμα εδαφοκάλυψης και βότσαλο ή με κομμάτια από φλοιό πεύκου. Με τον τρόπο αυτό, θα μειώσεις την πιθανότητα εμφάνισης ζιζανίων και θα αναβαθμίσεις αισθητικά το παρτέρι σου.

Ένα όμορφο παρτέρι μπορεί να ανανεώσει την εικόνα του εξωτερικού σου χώρου και να τον γεμίσει όμορφα χρώματα. Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και φτιάξε το ακριβώς όπως το έχεις φανταστεί!

Garden Expert: Στέφανος Μπέκας

Οι Garden Experts μας είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, αρχιτέκτονες τοπίου και γεωπόνοι. Είναι δίπλα σου για να σου προτείνουν λύσεις διαμόρφωσης και διακόσμησης που θα καλύψουν τις ξεχωριστές ανάγκες του δικού σου υπαίθριου χώρου. Κλείσε ραντεβού µε έναν Garden Expert, σε ένα από τα επιλεγμένα καταστήματα Praktiker και ξεκίνα την αλλαγή!

 
Κάντε τις πληρωμές σας με:
VISA MasterCard DINNERS Maestro Bank Upon delivery Iris
Ασφαλείς αγορές με:
Visa MasterCard

Best Workplaces
Best Workplaces Europe
superbrand

ή επίλεξε ένα κατάστημα εξυπηρέτησης