Ο χώρος του καθιστικού και η mix & match τάση των συνδυασμών διαφορετικών στιλ, υφών, σχεδίων, patterns και χρωμάτων, εκφράζουν τη σύγχρονη ζωή, που θέλει άνεση, πρακτικότητα και ευελιξία. Όταν το καθιστικό έχει τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, γίνεται αυτόματα φιλικό τόσο στα άτομα που ζουν μέσα στο σπίτι – ειδικά στην περίπτωση της οικογένειας- όσο και στην παρέα των φίλων.

Επίσης η "κοινωνικότητα" του χώρου μας, κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να καλέσουμε κόσμο και να είμαστε όλοι άνετα, εξαρτάται άμεσα και από την αισθητική του, αφού η διακόσμηση προδιαθέτει και τον κάθε καλεσμένο ανάλογα.

Τι σημαίνει mix & match στην πράξη

Οι μεγαλύτεροι διακοσμητές στον κόσμο ακολουθούν την τάση των συνδυασμών και στο καθιστικό. Το vintage συνδυάζεται τέλεια με πιο μοντέρνα στοιχεία και το minimal με την πιο glamorous διακόσμηση. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδυάσεις την παλιά τραπεζαρία από το σπίτι της γιαγιάς με μοντέρνες καρέκλες σε λιτές γραμμές. Μπορείς ακόμη να διαλέξεις έναν καναπέ σε μαύρο ή λευκό και να προσθέσεις σε αυτήν την επιλογή χρώμα με μαξιλάρια ή ριχτάρια, συνδυάζοντας διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και οι πιο λαμπερές πινελιές σε χρυσό και ασημί. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα χαλιά που έχεις στο σπίτι, τα οποία δεν έχουν κανόνες στους πιθανούς συνδυασμούς τους. Πλέον το χαλί δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζει πιστά με τα υπόλοιπα χρώματα του καθιστικού. Αντιθέτως ένα χαλί ενδέχεται να τραβήξει την προσοχή με τις έντονες αποχρώσεις του και να συνδυαστεί αρμονικά με άλλα διακοσμητικά στοιχεία όπως είναι ένα βάζο, τα μαξιλάρια του καναπέ, ένας πίνακας ζωγραφικής ή τα φωτιστικά του χώρου.

5 συνηθισμένα λάθη που ίσως κάνεις στο καθιστικό σου
  1. Ταιριάζεις απόλυτα τα έπιπλα μεταξύ τους. Τόσο χρωματικά όσο και από άποψη στιλ. Αυτή μπορεί να είναι η ασφαλής επιλογή, θυμίζει όμως έκθεση επίπλων, χωρίς να ξεχωρίζει για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της.
  2. Δίνεις περισσότερη σημασία στα έπιπλα και όχι στις άλλες διακοσμητικές λεπτομέρειες, που ουσιαστικά ζεσταίνουν τον χώρο. Τόλμησε να παίξεις με το μέγεθος και τους χρωματισμούς των έργων τέχνης και των φωτιστικών, πάντα όμως με μέτρο, ώστε να μην καταλήξεις σε υπερβολικά φορτωμένο αποτέλεσμα.
  3. Βάζεις τα έπιπλα στη σειρά. Μάλιστα συχνά τα κολλάς και στον τοίχο. Όμως, το ζήτημα είναι να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των ατόμων που θα κάτσουν στο καθιστικό. Επομένως, το να έχεις τα έπιπλα στη σειρά θυμίζει περισσότερο σινεμά παρά το άνετο ζεστό καθιστικό του σπιτιού. Μη διστάσεις να τοποθετήσεις τα έπιπλα σε πιο απροσδόκητες διατάξεις -ανάλογα πάντα με το τι σε εξυπηρετεί και πρακτικά - ή σε διαφορετικά σημεία μέσα στον χώρο.
  4. Επιλέγεις ένα με δύο μόνο υφάσματα για το καθιστικό. Η διακόσμηση σήμερα θέλει σκέψη και έμπνευση out of the box. Επομένως και τόλμη να χρησιμοποιήσεις στον ίδιο χώρο συνδυασμούς υφών, όπως βελούδο με μετάξι, πικέ με μάλλινο, βαμβακερό με δέρμα. Το ίδιο ισχύει τόσο για τις υφές όσο και για τα patterns. Συνδύασε ριγέ με καρό και floral, για να έχεις ένα πιο… ενδιαφέρον καθιστικό.
  5. Κάνεις παρορμητικές αγορές, πριν σκεφτείς πού θα τοποθετήσεις το αντικείμενο στον χώρο και πώς θα το συνδυάσεις. Πριν προμηθευτείς το οτιδήποτε, καλό είναι να έχεις μετρήσει τον χώρο και να έχεις φανταστεί πώς θέλεις να είναι στην τελική μορφή του το συνολικό αποτέλεσμα.
Mix & Match διακοσμητικές ιδέες για το καθιστικό
  • Συνδύασε ένα κλασικό έπιπλο με ένα μοντέρνο στον ίδιο χώρο.
  • Κέρδισε χώρο και χρώμα παίζοντας με τα coffee tables σε διάφορα σχέδια και διαφορετικές αποχρώσεις.
  • Δοκίμασε συνδυασμούς με χαλάκια σε ποικιλία patterns. Θυμήσου, βέβαια, να κινείσαι σε λογικά πλαίσια, χωρίς υπερβολές.
  • Εκμεταλλεύσου τα διακοσμητικά για να δημιουργήσεις… ταιριαστές αντιθέσεις. Για παράδειγμα, επίλεξε μοντέρνα έπιπλα και κλασικούς πίνακες ή το αντίστροφο.