Μήπως έφτασε η στιγμή για το πρώτο ποδήλατο του παιδιού σας; Ή ίσως ήρθε η ώρα να το αλλάξει;

Ένα ποδήλατο είναι η ιδανική ευκαιρία τόσο για να αθλείται περισσότερο το παιδί, όσο και μια ανάσα εκτόνωσης, η δυνατότητα να αποκτήσει στο μέλλον έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης και σίγουρα η αφορμή για όμορφες βόλτες και εξορμήσεις παρέα με τους γονείς. Για να καταλήξετε στο κατάλληλο, αλλά και να το χαρείτε πολύ καιρό και με ασφάλεια, ακολουθήστε τα παρακάτω tips.

Πώς επιλέγω παιδικό ποδήλατο;

Το σημαντικότερο για να αγαπήσει και να απολαύσει το παιδί τον νέο του φίλο, είναι να βρει αυτό που ταιριάζει στο σώμα του. Τα χρώματα και τα αυτοκόλλητα μπορεί να τραβάνε το μάτι, αλλά τον κύριο ρόλο έχουν πιο πρακτικά ζητήματα. Το βασικό που πρέπει να ελέγχετε κατά την επιλογή, είναι να αντιστοιχεί το μέγεθος των τροχών στο ύψος και την ανάπτυξη του παιδιού.

Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια γενική εικόνα για την αντιστοιχία ηλικίας – ύψους – μεγέθους τροχών. Ακόμα καλύτερα όμως, θα ήταν να δοκιμάσει επιτόπου διαφορετικά ποδήλατα, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε ποιο νιώθει πιο άνετα και σε ποιο μπορεί να πατάει άνετα τα πόδια του στο έδαφος όταν στέκεται πάνω από τον σωλήνα κορυφής του ποδηλάτου.

Ύψος Αναβάτη σε cm Ηλικία Αναβάτη Ίντσες Τροχού
85 – 100 2 – 3 χρονών 10'' - 12''
95 – 110 3 - 4 χρονών 14''
105 – 120 4 - 5 χρονών 16''
115 – 130 5 - 6 χρονών 18''
125 – 140 6 - 7 χρονών 20''
135 – 150 8 - 10 χρονών 24''
140+ 11+ χρονών 26''

Όσο αυξάνεται το ύψος, μεγαλώνοντας, χρειάζεται να αλλάζει και το ποδήλατο, με μεγαλύτερη διάμετρο τροχών.

Αξεσουάρ για μεγαλύτερη ασφάλεια

Πριν βγει το παιδί στον δρόμο με το καινούριο ποδήλατο, φροντίστε να είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα αξεσουάρ για οτιδήποτε μπορεί να συναντήσει. Κουδούνι, φως και ανακλαστήρες είναι απαραίτητα για τις βραδινές βόλτες. Ένα μπουκάλι χρειάζεται για να ενυδατώνεται με νερό όσο ποδηλατεί. Και φυσικά, το σημαντικότερο όλων, το κράνος, αναγκαίο για κάθε βόλτα. Τέλος, καλό είναι το ποδήλατο να ασφαλίζεται με μία κλειδαριά όταν είναι σταθμευμένο.

Πότε να βγάλω τις βοηθητικές ρόδες;

Οι βοηθητικές ρόδες προσφέρουν σιγουριά στο παιδί μέχρι να μάθει να ισορροπεί στους δύο τροχούς. Μόλις αρχίσει να νιώθει λίγο πιο άνετα, σηκώστε τις αρχικά προς τα πάνω ώστε να ακουμπούν στο έδαφος μόνο όταν στρίβει. Όταν βεβαιωθείτε ότι ισορροπεί αρκετά καλά, μπορείτε να τις αφαιρέσετε εντελώς. Για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση, καλό είναι τις πρώτες φορές να στέκεστε πίσω από το ποδήλατο κρατώντας τη σέλα, αλλά σύντομα θα είναι και το ίδιο το παιδί έτοιμο να απολαύσει τις βόλτες χωρίς άλλη βοήθεια!

Συντήρηση σημαίνει ασφάλεια και καλή λειτουργία

Με σωστή και συστηματική συντήρηση, θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε το νέο σας ποδήλατο για καιρό. Πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι ο τακτικός έλεγχος των πιο "ευαίσθητων" στοιχείων του. Μια τρόμπα θα διατηρήσει τα λάστιχα στη σωστή κατάσταση, ο έλεγχος των φρένων θα κρατήσει το παιδί απόλυτα ασφαλές, ενώ το καθάρισμα και το γρασάρισμα της αλυσίδας θα βοηθήσει κάθε πεταλιά να φτάνει όπως πρέπει στους τροχούς. Αλλά το πραγματικά ωραίο με τη φροντίδα του ποδηλάτου είναι ότι πρόκειται για μια εργασία που μπορείτε να κάνετε παρέα με το παιδί σας. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι είναι μια ασχολία που θα απολαμβάνετε όσο και τις βόλτες σας παρέα!