Ο καιρός ανοίγει, οι παρέες μαζεύονται και οι ψησταριές παίρνουν φωτιά έτοιμες να συναρπάσουν τα πλήθη. Επειδή όμως η μισή επιτυχία στο ψήσιμο είναι η προετοιμασία, ακολούθησε τα σωστά βήματα για να γίνεις κι εσύ μάστορας του BBQ!

Τα απαραίτητα εργαλεία BBQ

Τα απαραίτητα εργαλεία BBQ

Δεν κάνουν τα αξεσουάρ τον ψήστη, όμως το barbeque θα γίνει πολύ πιο άνετο και ασφαλές αν χρησιμοποιήσεις τα σωστά εργαλεία. Η τσιμπίδα, η σπάτουλα και η πιρούνα θα κάνουν το γύρισμα παιχνιδάκι, η ποδιά και τα γάντια θα σε προφυλάξουν από λεκέδες και εγκαύματα, ενώ μια βούρτσα σχάρας θα κάνει το καθάρισμα μετά το ψήσιμο ευκολότερο!

Ψησταριά & υλικό καύσης

Πριν ξεκινήσεις, επίλεξε προσεκτικά πού και πώς θα ψήσεις, αφού ανάλογα με το είδος της ψησταριάς σου, αντίστοιχο αποτέλεσμα θα έχει και το ψήσιμο που θα κάνεις. Σαν γενικός κανόνας, το κάρβουνο από φυσικό ξύλο είναι ό,τι καλύτερο, αφού δίνει γεύση και δεν έχει πρόσθετα καύσης τα οποία μπορεί να καταλήξουν στο φαγητό σου ενώ ψήνεται. Μία πολύ καλή επιλογή σε υλικό καύσης είναι οι μπρικέτες που έχουν την ικανότητα να κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του BBQ μέχρι και 3 ώρες, οπότε το αποτέλεσμα στο ψήσιμο είναι πιο σωστό. Όποια όμως ψησταριά και να χρησιμοποιήσεις, δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις μαρινάδες για να έχεις το κάτι παραπάνω σε γεύση. Δες παρακάτω πώς θα πετύχεις την τέλεια μαρινάδα!

Μαρινάρισε!

Το μαρινάρισμα είναι σημαντικό, τόσο σε κρεατικά, όσο και σε λαχανικά και ψαρικά, για να πετύχεις ακόμα πιο έντονη γεύση, αλλά και πιο τρυφερή υφή. Για να δημιουργήσεις μια απλή μαρινάδα θα χρειαστείς λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο), αλάτι, κάποιο συστατικό όξυνσης (π.χ. ξύδι, λεμόνι, κρασί, βαλσάμικο), μπαχαρικά (πιπέρι, καπνιστή πάπρικα) και μερικά αποξηραμένα μυρωδικά (π.χ. πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο σε σκόνη) και φυσικά σάλτσες (μουστάρδα, σάλτσα BBQ, worcestershire, σόγια). Οι παραλλαγές είναι σχεδόν άπειρες, οπότε πειραματίσου για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο, ανάλογα πάντα με αυτό που σκοπεύεις να ψήσεις. Είναι σημαντικό να μείνει το φαγητό σου μέσα στη μαρινάδα τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά και ολόκληρο το βράδυ.

Προθέρμανση

Όπως και σε κάθε "άθλημα", έτσι και στο ψήσιμο η προθέρμανση είναι το Α και το Ω. Αν χρησιμοποιήσεις ψησταριά με κάρβουνα θα χρειαστεί να περιμένεις περίπου 20-30’ αφού έχει "γίνει το κάρβουνο", μέχρι αυτό να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία. Οι μπρικέτες χρειάζονται ως 20’. Και τα δύο ανάβουν εύκολα είτε με ηλεκτρικό προσάναμμα, είτε με εκκινητή καρβούνων. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ψησταριά υγραερίου ή ηλεκτρική ψησταριά, αρκούν 10’ για να προθερμανθεί κατάλληλα.

Ψήσιμο

Ας πούμε λοιπόν ότι έχεις βάλει φωτιά και οι φλόγες χορεύουν πάνω στο BBQ. Πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, καθάρισε την ψησταριά και προετοίμασε τα υλικά σου. Πρώτα, απολύμανε την ψησταριά με κομμένο λεμόνι. Αυτό που θα επιλέξεις να ψήσεις, θα πρέπει να είναι στεγνό από υγρασία και νερό, οπότε φρόντισε να έχει αποψυχθεί πλήρως.

Γύρισμα

Το ψήσιμο άρχισε και ήρθε η ώρα για γύρισμα. Προσπάθησε να γυρνάς το φαγητό που ψήνεις όσο λιγότερες φορές γίνεται, έτσι ώστε να παραμείνει ζουμερό. Όταν το γυρνάς, το ιδανικότερο είναι να το τοποθετείς σε καινούργιο σημείο της σχάρας. Μια τσιμπίδα θα σε βοηθήσει στο να γυρίζεις το φαγητό σου με ασφάλεια, χωρίς να το τρυπάς και να στεγνώνει χάνοντας τη νοστιμιά του.

Καθάρισμα και συντήρηση ψησταριάς

Το ψήσιμο έχει τελειώσει, όλοι είναι χαμογελαστοί και φουσκωμένοι από το φαΐ και τώρα ακολουθεί ίσως το πιο «βαρετό» αλλά και σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Το καθάρισμα! Αν θες η ψησταριά σου να συνεχίζει να σε ανταμείβει με ψητά "ποιήματα" σαν αυτό που μόλις απόλαυσες, πρέπει να την κρατήσεις σε καλή κατάσταση καθαρίζοντάς την καλά. Φρόντισε να έχει σβήσει τελείως η φωτιά πριν ξεκινήσεις και τρίψε τη σχάρα με μία βούρτσα όσο είναι ακόμα φρέσκα πάνω της τα κατάλοιπα. Ύστερα, άλειψέ τη με λάδι, για να διατηρηθεί καλά και να μη σκουριάσει. Αν βέβαια η σχάρα σου είναι από μαντέμι, αρκεί να την πυρώσεις καλά και να την τρίψεις δυνατά με συρμάτινη βούρτσα καθαρισμού ψησταριάς. Φρόντισε να πετάξεις τα κατάλοιπα του ψησίματος σε ασφαλές μέρος έτσι ώστε να μη μολύνεις ή δημιουργήσεις εστίες πυρκαγιάς, συμμάζεψε τον υπόλοιπο χώρο και είσαι έτοιμος να ξαναψήσεις όποτε θελήσεις!

Τώρα ξέρεις τι να κάνεις την επόμενη φορά που θα ετοιμαστείς να ψήσεις! Προετοιμάσου σωστά, εξοπλίσου με τα κατάλληλα εργαλεία, κάλεσε όλους όσους αγαπάς και απόλαυσέ το. Αυτό είναι άλλωστε που κάνει το BBQ τόσο ελκυστικό!