Τι να προσέξεις στην αγορά & εγκατάσταση του νέου σου ηλιακού θερμοσίφωνα

Αν θέλεις να μειώσεις το περιβαλλοντολογικό σου αποτύπωμα στον πλανήτη αλλά και το ενεργειακό κόστος του νοικοκυριού σου, η τεχνολογία είναι εκεί να σου παρέχει λύσεις.

Με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα θα χρησιμοποιείς την «δωρεάν» πηγή ενέργειας που σου προσφέρει ο ήλιος. Έτσι, θα καλύψεις τις ανάγκες τις δικές σου αλλά και της οικογένειάς σου με μία οικονομική και οικολογική επιλογή.

Κριτήρια Επιλογής

 • Το κόστος εγκατάστασης
  Το κόστος διαμορφώνεται με βάση την κατηγορία του θερμοσίφωνα αλλά και το κόστος της εγκατάστασης και της μεταφοράς του. Αποτελεί μία σημαντική επένδυση που θα χρειαστεί να συμπεριληφθεί στο budget σου καθώς μπορεί εύκολα το κόστος να ξεφύγει ή να προκύψουν κόστη που δεν είχαν εξ’αρχής υπολογιστεί. Η εγκατάσταση χρειάζεται να γίνει σωστά με τα κατάλληλα υλικά για να αποφύγεις προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στο μέλλον.
 • Χωρητικότητα
  Ανάλογα τα άτομα και την συχνότητα της χρήσης, θα χρειαστεί να διαλέξεις τον θερμοσίφωνα με χωρητικότητα που θα ταιριάζει στις ανάγκες σου.
 • Υλικό κατασκευής
  Το υλικό κατασκευής επηρεάζει την λειτουργία του θερμοσίφωνα, αλλά και την αντοχή του στον χρόνο και στις καιρικές συνθήκες. Αντίστοιχα, στην επιλογή δοχείου θέρμανσης (boiler), το υλικό κατασκευής χρειάζεται να έχει υψηλή αντοχή στην διάβρωση για να μην προκαλέσει μόλυνση του νερού.
 • Την τοποθεσία του σπιτιού
  Η Ελλάδα έχει πάντα ήλιο. Παρόλα αυτά κάποιες περιοχές, δεν είναι τόσο συνηθισμένες στην ηλιοφάνεια. Έτσι, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας θα έχει διαφορετική απόδοση εάν τοποθετηθεί στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης και διαφορετική σε μια πόλη με συννεφιά.

Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Η σωστή εγκατάσταση ενός ηλιακού θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την απόδοση του θερμοσίφωνα.

Τι θα πρέπει να προσέξεις:

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κατά την εγκατάσταση είναι οι παρακάτω:


Τελική θέση

Η πορεία του ήλιου, αλλά και πόσο εκτεθειμένοι είναι οι συλλέκτες στο ηλιακό φως, παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή θέσης. Αν το φως παρεμποδίζεται ή δεν διαχέεται σωστά, δεν θα μπορεί να διατηρήσει το νερό ζεστό για αρκετό χρόνο.


Συνδεσιμότητα

Η σωστή τοποθέτηση των σωληνώσεων θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις διαρροές ενώ θα τις προστατεύσεις από τους εξωγενείς παράγοντες, αλλά μπορεί να χρειαστεί να υπολογίσεις παραπάνω μέτρα σωληνώσεων.

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα δομικοί παράγοντες όπως δοκάρια ή κολώνες να εμποδίσουν την εγκατάσταση των σωλήνων στην μικρότερη διαδρομή.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αναμονές θα πρέπει να υπάρχει επίγνωση για την θέση τους καθώς πρόκειται για την αφετηρία του δικτύου και είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, σε μια πιθανή μετακίνηση του είναι μια δαπανηρή εργασία ανάλογα με την απόσταση του από την νέα του θέση.

Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τελικό κόστος εγκατάστασης του δικτύου των σωληνώσεων, ενώ μέσα στο κόστος θα χρειαστεί να συμπεριλάβεις τα υλικά και την αξία της εργασίας.

Αντίστοιχα, στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση, θα πρέπει να υπολογιστεί και η ισχύς της παροχής, ενώ μπορεί να χρειαστεί να πάρεις μέτρα για να προστατεύσεις τις ηλεκτρονικές σου συσκευές από τις αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος.

Και φυσικά, το υλικό κατασκευής του σωλήνα σου θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην τελική τιμή της εγκατάστασης, καθώς η σωστή επιλογή του θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την αποδοτικότητα του θερμοσίφωνα.


Σωστή Μίξη Αντιψυκτικού

Η σωστή μίξη του αντιψυκτικού υγρού συμβάλει στην μακροζωία του ηλιακού σου. Η συχνή συστολή και διαστολή, θα μειώσει τη ζωή του ηλιακού θερμοσίφωνα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μεγάλες υλικές ζημιές, όπως το ράγισμα των πάνελ. Αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία του επαγγελματία που θα αναλάβει την τοποθέτηση του.

Εξειδίκευση Τεχνικού & Ποιότητα Υλικών Εγκατάστασης

Η εξειδίκευση του τεχνικού όπως επίσης και η ποιότητα των υλικών εγκατάστασης παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σωστής εγκατάστασης και καλής απόδοσής του. Ένας έμπειρος τεχνικός θα ολοκληρώσει επιτυχώς την εκάστοτε εγκατάσταση ενώ τα υλικά υψηλής ποιότητας που θα επιλέξει θα ενισχύσουν την μακροζωία του θερμοσίφωνά σου.

Συχνές Ερωτήσεις για την Εγκατάσταση Ηλιακού Θερμοσίφωνα

Έχω δει κόστος εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα είναι περίπου στα 100€, είναι δυνατόν;

Μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση περιλαμβάνει την συναρμολόγηση της βάσης και το στήσιμο του boiler, την υδραυλική και ηλεκτρολογική σύνδεση, την αποξήλωση του παλιού ΗΘ, τα υλικά (σωλήνες, ηλεκτρολογικό καλώδιο κτλ.) για κατασκευή του δικτύου από την ταράτσα στον όροφο και τέλος, το ΦΠΑ. Ενδεικτικά, μόνο το στήσιμο της βάσης του ηλιακού κοστίζει 100€ με 150€ στην τελική του θέση και κατά τη λήψη μιας πολύ οικονομικής προσφοράς θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το τι περιλαμβάνει η εγκατάσταση.


Μένω στο διαμέρισμα 3ου ορόφου σε πολυκατοικία 5 ορόφων . Με ενημέρωσαν ότι το συνολικό κόστος είναι 450€ και καλύπτει την απαιτούμενη απόσταση των 2 ορόφων για ηλιακό διπλής ενέργειας, θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση στο τελικό κόστος;

Είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό, αν για παράδειγμα για την εγκατάσταση χρειάζεται να κατασκευαστεί ειδική βάση λόγο κεραμοσκεπής το εκτιμώμενο κόστος θα αυξηθεί κατά εκτίμηση στα 75€ με 100€. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της απόστασης μεταξύ των οροφών, οι προκαθορισμένες τιμές έχουν υπολογίσει με συγκεκριμένα μέτρα σωληνώσεων και καλωδίου, που συνηθώς η απόσταση είναι μεγαλύτερη, οπότε μπορεί να προκύψουν τουλάχιστον 2-3μ επιπλέον σωλήνα αλλά και καλωδίου, με μια μέση τιμή το κόστος για το τρέχων μετρό συμπεριλαμβανομένης της εργασίας είναι 15€ με 18€ +ΦΠΑ, αυξάνοντας επιπλέον το ποσό κατά 30€-36€ για 2 επιπλέον μετρά.

Με αυτές τις προσθήκες το κόστος διαμορφώθηκε από τα 450€ στα 545-566€ ενώ προσθέτοντας το κόστος του ΦΠΑ (24%), η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 675,80€ - 701,84€.


Τι έξτρα κόστη μπορεί να προκύψουν κατά την εγκατάσταση;

Τα έξτρα κόστη είναι παράγωγα αστάθμητων παραγόντων που μπορεί να προκύψουν και είναι είτε από περιπτώσεις αγνοίας ή αδυναμίας υπολογισμού.

Οι περιπτώσεις άγνοιας είναι αυτές που προκύπτουν από την έλλειψη πληροφορίας και μας φέρνουν προ εκπλήξεως, για παράδειγμα να μην γίνει ενημέρωση ότι ο χώρος δεν έχει ανελκυστήρα με αποτέλεσμα να υπάρξει χρέωση ανυψωτικού για να γίνει η μεταφορά του ηλιακού στην τελική του θέση, ή να μην υπάρχει η πληροφορία για την απαιτούμενη ισχύ που χρειάζεται ο ηλιακός θερμοσίφωνας και να εμφανιστεί η ανάγκη ηλεκτρολογικών εργασιών στην γραμμή του ηλεκτρολογικού πίνακα.

Οι περιπτώσεις αδυναμίας υπολογισμού είναι αποτέλεσμα του ιδίου του χώρου, η θέση των αναμονών να μην είναι σε ευνοϊκή θέση για την πλήρη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός και να πρέπει να γίνει η τοποθέτηση σε διαφορετικό σημείο πιο μακριά για να ωφεληθούμε από τον προσανατολισμό του κτιρίου, κάτι που μεταφράζεται ως επιπλέον μέτρα σωληνώσεων.Πριν επιλέξεις θερμοσίφωνα, θα χρειαστεί να έχεις πλήρη γνώση για τα κόστη εγκατάστασης. Στα Praktiker θα σε βοηθήσουμε να κάνεις μία ξεκάθαρη και συμφέρουσα επιλογή, έτσι ώστε να μην εκτοξευτεί το budget σου αλλά και για να διατηρήσεις τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα για πολύ καιρό. Όλα σε μια επίσκεψη!


Εάν είσαι δικαιούχος του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα, μάθε περισσότερα εδώ!