Η μετακόμιση είναι μία περίεργη και σίγουρα απαιτητική διαδικασία. Κάθε νέα αρχή όμως έχει το γούστο της και σηματοδοτεί ένα ξεκίνημα το οποίο θα ακολουθήσουν ευχάριστες στιγμές. Όσο για τον χρόνο που θα πάρει να ετοιμαστεί το νέο σπίτι; Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα στον πρώτο μήνα, αλλά σταδιακά θα έρθει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι γίνεται όμως τις πρώτες ημέρες που μπαίνεις σ’ ένα σπίτι; Τότε που όλα τα υπάρχοντά σου είναι στις χάρτινες κούτες και νιώθεις πως δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις την τακτοποίηση;

Προτεραιότητα έχει η χρηστικότητα

Κάποια από τα αντικείμενα που έχεις μεταφέρει, θα σου χρειαστούν άμεσα στην καθημερινότητα. Και μάλιστα, από τις πρώτες κιόλας ώρες που βρίσκεσαι στο νέο σπίτι! Επομένως, φρόντισε να αφαιρέσεις από τις κούτες τα απολύτως απαραίτητα για την πρώτη νύχτα και το επόμενο πρωί. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην ξεκούραση μετά τη δύσκολη ημέρα της μετακόμισης, όσο και σ’ ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα στο καινούργιο σπίτι.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με τα δωμάτια. Υπάρχουν δωμάτια του σπιτιού που έχουν μία προτεραιότητα λόγω της χρηστικότητάς τους. Χωρίς πολλή σκέψη λοιπόν, καταλαβαίνεις ότι αυτά τα δωμάτια είναι:

  1. Το υπνοδωμάτιο, γιατί εκεί θα ξεκουραστείς άνετα από την πρώτη κιόλας μέρα.
  2. Η κουζίνα, γιατί εκεί θα μαγειρέψεις τα πρώτα γεύματα για να συνεχίσεις με ενέργεια.
  3. Το μπάνιο γιατί εκεί θα απολαύσεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο σ’ ένα τακτοποιημένο και καθαρό περιβάλλον, ώστε να φορτίσεις μπαταρίες.

Μετακόμιση και Μπάνιο

Το μπάνιο κατά τη μετακόμιση προϋποθέτει την πιο λεπτομερή καθαριότητα. Αυτά που θα χρειαστεί να τακτοποιήσεις πιο άμεσα, είναι την κουρτίνα μπάνιου, τη σαπουνοθήκη σας, το χαλάκι μπάνιου, τις πετσέτες σου και γενικότερα τα βασικά αξεσουάρ μπάνιου. Έτσι, θα είσαι πιο εύκολα σε θέση να απολαύσεις το μπάνιο σου και να αναζωογονηθείς, τις πρώτες απαιτητικές και… σκονισμένες μέρες.

Χρήσιμα tips για τις πρώτες ημέρες μετά τη μετακόμιση
  1. Δώσε βάση στην αποθήκευση και την τακτοποίηση των πραγμάτων σου, ώστε να νιώθεις πιο όμορφα σ’ ένα τακτοποιημένο σπίτι. Σημασία έχει να βρίσκεις αυτό που θέλεις εύκολα και άμεσα τη στιγμή που το χρειάζεσαι, πράγμα που προϋποθέτει καλή οργάνωση και τάξη και κατά την προετοιμασία της μετακόμισης. Για παράδειγμα, αποθήκευσε τα παλιά βιβλία σου ή κάποια παλιά αντικείμενα σ’ έναν αποθηκευτικό χώρο και γράψε απ’ έξω τι περιλαμβάνει. Αν τώρα, πρόκειται για πολύ παλιά αντικείμενα με αναμνήσεις, που δεν θέλεις να αποχωριστείς, αλλά δεν θα τα χρειαστείς κι άμεσα στην καθημερινότητά σου, τότε μπορείς να τα τοποθετήσεις με την κούτα τους στην αποθήκη άμεσα για να γλιτώνεις πολύτιμο χώρο από το υπόλοιπο σπίτι.
  2. Τοποθέτησε τα έπιπλα στα δωμάτια ξεκινώντας από τα βασικά. Αυτά είναι ο καναπές, το κρεβάτι και ένα τραπέζι με καρέκλες. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα υπόλοιπα, όπως τραπεζαρία, κομοδίνα, σκαμπώ, πολυθρόνες για να διαβάζεις το βιβλίο σου και τα βοηθητικά τραπεζάκια σου.
  3. Μην προσπαθήσεις να αγοράσεις τα περισσότερα, αν κάτι σου λείπει, από τον πρώτο καιρό της διαμονής σου στο νέο σπίτι. Σκέψου για πόσα πράγματα θα αλλάξεις γνώμη και πόσες νέες ανάγκες θα ανακαλύψεις όσο μένεις μέσα στον χώρο.
  4. Να είσαι επιλεκτικός με τη διακόσμηση. Επιλεκτικός και πρακτικός! Μπορεί να θέλεις να τοποθετήσεις στον χώρο σου ό,τι μοντέρνο κι όμορφο βλέπεις ή έχεις ήδη. Στην καθημερινότητα, όμως, αυτό δεν θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα. Σκέψου πως όταν έχεις πολλά πράγματα στον χώρο, το μάτι σου δεν εστιάζει στο “όμορφο” αφού νιώθει τη “φλυαρία”. Στη συνέχεια, γίνεται πιο δύσκολο το καθάρισμα και τέλος, κάποιες φορές τα πολλά διακοσμητικά δεν προσφέρουν πρακτικότητα όταν θέλεις να πάρεις κάτι που βρίσκεται πίσω, μπροστά ή από κάτω τους. Χρειάζεται μία “μίνι μετακόμιση” των έξτρα διακοσμητικών, για να φτάσεις στο αντικείμενο που θέλεις. Επομένως, μην σκέφτεσαι μόνο την ομορφιά αλλά και την πρακτικότητα, η οποία με τη σειρά της θα δώσει τη δική της αισθητική στο χώρο.

Και κάπως έτσι, στην ίδια λογική, μπορείς να περάσεις σταδιακά σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.
Καλή επιτυχία και καλή διαμονή στο νέο σου σπίτι!