Έχετε σκεφτεί τα πάντα, έχετε προγραμματίσει κάθε σας ενέργεια για τη μετακόμιση και έρχεται η στιγμή που πρέπει να φροντίσετε και τους πολύτιμους φίλους σας, ώστε να μεταφερθούν σώοι και αβλαβείς στο νέο σας χώρο. Ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί από τα φυτά σας!

Τι θα λέγατε, λοιπόν, να σας δώσουμε ένα χέρι βοηθείας;

Ας δούμε τι υλικά χρειαζόμαστε για τη μεταφορά τους και βήμα-βήμα πως τα πακετάρουμε, πως τα τοποθετούμε στο φορτηγό και πως θα διαχειριστούμε εκείνα που βρίσκονται στη γη και δεν θέλουμε να τα αποχωριστούμε.

Υλικά για τη μετακόμιση

  • Σπάγκος
  • Νάιλον ή/και εφημερίδες
  • Χαρτόνια
  • Σχοινί

Φροντίδα πριν τη μεταφορά

Ποτίστε τα φυτά σας (είτε σε γλάστρες, είτε στη γη) μερικές μέρες πριν τη μετακόμισή τους, ώστε ούτε να στάζουν νερό (και να είναι λασπωμένη η μπάλα χώματος) κατά τη μετακόμιση, αλλά ούτε να είναι και ασήκωτα απ’ το βάρος.

Πακετάροντας τις γλάστρες


  1. Λίγο πριν τη φόρτωση, τοποθετήστε μέσα στη γλάστρα και γύρω από τον κορμό του φυτού τσαλακωμένες εφημερίδες.
  2. Τυλίξτε τη φυλλωσιά των φυτών σας με νάιλον και στερεώστε το με σπάγκο. Αν είναι χειμώνας, τυλίξτε πρώτα με εφημερίδες και μετά με το νάιλον, μιας και το χαρτί είναι μονωτικό.
  3. Σφίξτε το σπάγκο τόσο ώστε να μην σπάσουν κλαδιά. Είτε η μετακόμιση γίνει με κλειστό φορτηγό είτε με ανοικτό, τα φυτά σας θα κινδυνεύουν λιγότερο από σπασίματα, αν είναι συμμαζεμένα.

    Σημείωση: Ιδίως στην περίπτωση του ανοικτού φορτηγού είναι απαραίτητη η συσκευασία τους, όπως περιγράφεται παραπάνω.
  4. Φορτώστε τις γλάστρες στο φορτηγό που θα κάνει τη μετακόμιση. Ξεκινήστε πρώτα με τα μεγαλύτερα φυτά και συνεχίστε με τα μικρότερα. Στριμώξτε καλά τις γλάστρες μεταξύ τους ώστε να μην κουνιούνται.

Βγάζοντας ένα φυτό από το έδαφος

Το να βγάλετε ένα φυτό από εκεί που βρίσκεται και να το τοποθετήσετε κάπου αλλού, έχει ρίσκο και γενικότερα δεν είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά αν είναι μεγάλο. Αλλά το σοβαρότερο είναι ότι το φυτό κινδυνεύει να χαλάσει αφού για να το μετακινήσετε θα πρέπει να του αφαιρέσετε ένα πολύ μεγάλο μέρος του ριζικού του συστήματος και μάλιστα εκείνο το κομμάτι που είναι το πιο ενεργό.

Η καλύτερη στιγμή για να βγάλετε ένα αειθαλές φυτό από τη θέση του είναι προς το τέλος του χειμώνα, λίγο πριν βγει απ’ το χειμερινό λήθαργο. Δηλαδή, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι χυμοί στο εσωτερικό του. Αν μετακινήσετε ένα αειθαλές φυτό οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει.

  1. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, κάνετε ένα καλό κλάδεμα στο φυτό σας και μετά αρχίζετε το σκάψιμο. Η καλύτερη στιγμή για να σκάψετε είναι όταν το χώμα δεν είναι λασπωμένο αλλά ούτε και εντελώς ξερό.
  2. Σκάβετε γύρω από το φυτό ένα βαθύ αυλάκι. Μετά αρχίζετε να σκάβετε σχεδόν κάθετα ως προς το αυλάκι, δηλαδή σχεδόν παράλληλα με την επιφάνεια του εδάφους και με κατεύθυνση προς τα κάτω. Σκοπός είναι να χωριστεί πια το φυτό από το έδαφος.
  3. Πρέπει να βγάλετε το φυτό απ’ τη θέση μαζί με μια μεγάλη μπάλα χώματος. Πόσο μεγάλη θα είναι αυτή; Το ιδανικό θα ήταν να δείτε σε ποιο σημείο του εδάφους τελειώνει η φυλλωσιά του και να σκάψετε εκεί ένα βαθύ αυλάκι γύρω απ’ τον κορμό.
  4. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, μπορείτε πια να βγάλετε το φυτό απ’ το χώμα και να το μεταφέρετε στη νέα του θέση. Αν μπορείτε να τυλίξετε με κάτι τη μπάλα χώματος για να μείνει το χώμα στη θέση του θα ήταν πολύ καλή ιδέα. Ένα δίχτυ από φυτικό σχοινί είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά αφού δεν θα χρειαστεί να το αφαιρέσετε πριν φυτέψετε το φυτό στη νέα του θέση.

Προετοιμασία κήπου (καθάρισμα-φρεζάρισμα)/ μπαλκονιού

Φροντίστε ώστε ο χώρος που θα τοποθετήσετε τα φυτά σας στο νέο σπίτι να είναι καθαρισμένος και φροντισμένος. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του κήπου, καλό είναι να έχει προηγηθεί φρεζάρισμα για να είναι έτοιμος να υποδεχθεί τα φυτά σας που ανυπομονούν να μπουν και πάλι στο χώμα.

Κατά το ξεφόρτωμα


  1. Ξεφορτώστε τα φυτά απ’ το φορτηγό όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι τα πιο ευαίσθητα στο κρύο ή τη ζέστη αντίστοιχα φυτά, κινδυνεύουν να καταστραφούν μέσα στο φορτηγό.
  2. Αφού ξεφορτώσετε, αφαιρέστε τις συσκευασίες τους και ποτίστε τα.
  • Αν είναι καλοκαίρι βάλτε τα σε σκιερό μέρος και καταβρέξτε τα για να δροσιστούν.
  • Αν είναι χειμώνας, μεταφέρετε αμέσως σε εσωτερικό χώρο τα πιο ευαίσθητα απ’ αυτά. Αν ο χώρος αυτός είναι και φωτεινός ακόμη καλύτερα. Αν δεν είναι το χειρότερο που θα τους συμβεί είναι να χάσουν μερικά φύλλα. Αυτό που προέχει, είναι η προστασία από το κρύο.

Φυτεύοντας φυτά που έχετε βγάλει από το παλιό σπίτι


  1. Οι λάκκοι που θα σκάψετε στη νέα θέση πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη μπάλα χώματος κάθε φυτού.
  2. Γεμίζετε τον πυθμένα με ένα στρώμα από μείγμα χώματος και κομπόστ ή καλά χωνεμένης κοπριάς.
  3. Βάζετε το φυτό στη θέση του και συμπληρώνετε το κενό στο λάκκο με το ίδιο μείγμα.

    Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό να μπει το φυτό στο ίδιο βάθος που ήταν και πριν!
  4. Κατόπιν ποτίζετε καλά και αν χρειάζεται συμπληρώνετε με το μείγμα χώματος επειδή το χώμα στον λάκκο συνήθως κάθεται λίγο με το πότισμα.
  5. Καλό είναι επίσης να στερεώσετε το φυτό στη νέα του θέση δένοντάς το σε πασσαλάκια που θα στερεώσετε σε 3-4 σημεία γύρω του για να μην το ρίξει ο αέρας.

Καλή μεταφορά λοιπόν στους πράσινους φίλους!