Λεπτομέρειες Συμβουλής

Εύκολο
Λιγότερο από μία ώρα
Βασικές ικανότητες μαστορεμάτων.
Ράφια, στηρίγματα-γωνίες, βίδες, μολύβι, βίδες, ούπατ
Ματσόλα, επαναφορτιζόμενο δράπανο, τρυπάνια δομικών υλικών και τρυπάνια ξύλου, αλφάδι φυσαλίδας ή λέιζερ

Περιγραφή

Για την τοποθέτηση ενός γερού ραφιού, η προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με την κατασκευή του. Ακολουθήστε τις απλές οδηγίες που ακολουθούν και το νέο σας ράφι θα δώσει στο σπίτι σας την εμφάνιση που επιθυμείτε.

Αναθέστε στο Praktiker το κόψιμο των απαιτούμενων ξύλων και προμηθευτείτε τα απαραίτητα στηρίγματα και βίδες ή προβείτε σε έτοιμες λύσεις πακέτου ραφιών με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα.

Για να διευκολύνετε την εργασία σας:
σε δυσπρόσιτα σημεία, δοκιμάστε το κατσαβίδι με περιστρεφόμενη κεφαλή και για εύκολο και γρήγορο σημάδεμα, δοκιμάστε αλφάδι λέιζερ με ανιχνευτή ενεργών καλωδίων & μετάλλων.

Βήματα

Ελέγξτε τον τοίχο
Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας, ελέγξτε εάν υπάρχουν καλώδια ή σωλήνες πίσω από τον τοίχο, με τον ανιχνευτή ενεργών καλωδίων και μετάλλων σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, απευθυνθείτε σε ειδικό.
Σημαδέψτε
Κάντε στον τοίχο ένα σημάδι με το μολύβι σας στο σημείο όπου θα εδράζεται η βάση του ραφιού σας, χρησιμοποιώντας το αλφάδι φυσαλίδας ή το λέιζερ σας. Σημαδέψτε τις θέσεις των στηριγμάτων, περίπου 100-150 mm πιο μέσα από τα άκρα του ραφιού, με μία κατακόρυφη ευθεία. Εάν το ράφι έχει πλάτος περισσότερο από 1m, ενδέχεται να χρειαστείτε περισσότερα από δύο στηρίγματα.
Σημαδέψτε το σημείο των βιδών
Ακουμπήστε το ένα στήριγμα πάνω στον τοίχο, ώστε το επάνω άκρο του να είναι κατά μήκος της οριζόντιας ευθείας του ραφιού, και σημαδέψτε τις θέσεις των βιδών στο κατακόρυφο σημάδι σας, με μολύβι.
Τρυπήστε
Χρησιμοποιώντας το τρυπάνι δομικών υλικών με το επαναφορτιζόμενο δράπανο, ανοίξτε τρύπες κατάλληλες για να μπουν τα βύσματα τοίχου (ούπατ). Εισαγάγετε τα ούπατ και προχωρήστε τα μέσα στην οπή χτυπώντας τα ελαφρά με τη ματσόλα.

Συμβουλή: Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η επιλογή του σωστού βύσματος ανάλογα με τον τοίχο σας. Για τους περισσότερους τοίχους με τούβλα, χρησιμοποιήστε πλαστικό βύσμα βαρέως τύπου και κατάλληλες βίδες. Σε γυψοσανίδα εσωτερικού χώρου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε διαστελλόμενο μεταλλικό βύσμα. Συνίσταται ένα καλής ποιότητας επώνυμο βύσμα.
Τοποθετήστε τις γωνίες
Βιδώστε καλά τα στηρίγματα στον τοίχο και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τοποθετήσετε όλα τα στηρίγματα. Εφόσον ολοκληρωθεί το μοντάρισμα όλων των στηριγμάτων στον τοίχο, βιδώστε τα στηρίγματα στο ράφι ώστε να στερεωθεί και να μη μπορεί να ανατραπεί όταν είναι φορτωμένο με τα αντικείμενά σας.

Συμβουλή: Εάν το ράφι σας είναι γωνιακό, τότε ένα κατσαβίδι με περιστρεφόμενη κεφαλή θα σας προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να δουλέψετε σε αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή.